Πως κερδήθηκε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26-1-1912) στο Α΄ Βαλκανικό πόλεμο (1912)

Α.Κ. 

Το απόρρητο στρατιωτικό σχέδιο των Βουλγάρων και η αποκάλυψή του από τον Βορειοθρακιώτη (Αντατολικορωμηλιώτη) ιατρό Φίλιππο Νίκογλου

  Φέτος η Βορ. Ελλάδα, και ιδιαίτερα η , θα γιορτάσουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την εορτή του Πολιούχου της πόλης Αγ. Δημητρίου και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας και Θράκης γενικότερα από τον τουρκικό ζυγό στα πλαίσια του Α΄Βαλκανικού πολέμου (1912). 
– Ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού θα πλημμυρίσουν και θα  συγκλονίσουν κάθε ελληνική ψυχή, χάρη στον κατάπλου και αγκυροβόληση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης του θρυλικού θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ για την προσφορά του ελληνικού στόλου στον ανωτέρω εθνικό Αγώνα. Ο ρόλος της Ελλάδος, που διέθετε την εποχή εκείνη το ισχυρότερο και καλύτερα εξοπλισμένο πολεμικό ναυτικό, σε σχέση με τα άλλα σύμμαχα  βαλκανικά κράτη, υπήρξε καθοριστικός, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου, μήλο της έριδας και των σημερινών διεκδικήσεων της Τουρκίας, αλλά και την παρεμπόδιση και αποτροπή μεταφοράς τουρκικού στρατού στο και Θρακικό μέτωπο από την Ασία κατά των αντιπάλων συμμαχικών βαλκανικών κρατών. 
– Είναι χρέος και ευκαιρία για κάθε Έλληνα να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες του μακεδονικού και θρακικού μετώπου κατά των Τούρκων και να αξιολογήσει θετικά τις θυσίες όσων Ελλήνων έπεσαν στα πεδία των μαχών, καθώς και όσων πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην υπόθεση της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό και των παράλογων, ανιστόρητων και προκλητικών βουλγαρικών διεκδικήσεων σε τουρκοκρατούμενα εδάφη με συντριπτική υπεροχή του ελληνικού στοιχείου. 
– Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο θαρραλέος και φιλότιμος Φίλιππος Νίκογλου Βορειοθρακιώτης (Ανατορωμυλιώτης) γιατρός στη Σόφια, με καταγωγή από τη Στενήμαχο Ανατολ. Ρωμυλίας, γενέτειρας του ηρωικού αντάρτη Επισκόπου  Κίτρους (Κολινδρού) Νικολάου Λούση, πρωτεργάτη της επανάστασης Κολινδρού – Λιτοχώρου – Πιερίων (1878).
–  Ο Φίλιππος Νίκογλου, υπηρετώντας τότε στο βουλγαρικό στρατό ως έφεδρος Αντισυνταγματάρχης Υγειονομικού, μόλις πληροφορήθηκε το απόρρητο σχέδιο των Βουλγάρων και τις πραγματικές προθέσεις τους για τη σχεδιαζόμενη κατάληψη της Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε  τον έλληνα πρεσβευτή στη Σόφια και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και δι’ αυτού τον Πρωθυπουργό Ελευθ. Βενιζέλο. Ο εξέδωσε την  από 23-10-1912 διαταγή προς τον Διάδοχο και Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο να αλλάξει το σχέδιο του για κίνηση προς Βορρά προς κατάληψη του Μοναστηρίου και να βαδίσει προς κατάληψη της Θεσσαλονίκης, χωρίς καμία καθυστέρηση, πριν προλάβουν να την καταλάβουν οι Βούλγαροι, των οποίων η 7η Μεραρχία βρίσκονταν στην περιοχή Σερρών. 
– Έτσι σώθηκε, απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τον ελληνικό Στρατό. 
– Το γεγονός αυτό της μεγάλης προσφοράς του έλληνα ιατρού Φιλ. Νίκογλου αποκαλύπτει, υπενθυμίζει και επικαιροποιεί ο επίτιμος Λυκειάρχης  κ. Αθαν. Καβουνίδης σε πρόσφατο βιβλίο του για την (Βορ. ), σελ. 68, 69 και 382-384, όπου και παραθέτει τις σχετικές λεπτομέρειες. 
Ο Φίλιππος Νίκογλου για την ανωτέρω πολύτιμη προσφορά του κρίθηκε άξιος της εθνικής τιμής και ευγνωμοσύνης, ιδιαίτερα της Βορ. Ελλάδος και της ιστορικής πρωτεύουσας της, νύφης του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, και τιμήθηκε το 1950 από τον τότε βασιλέα Παύλο με το ανώτατο παράσημο. Αργότερα ο Θεσσαλονίκης έδωσε το όνομά του σε μια οδό που συνδέει τη Λεωφόρο Κέννεντυ με την Βασιλ. Όλγας, όπου στήθηκε και η προτομή του για να θυμίζει τη μεγάλη του προσφορά, με τη φροντίδα του Γ΄ Σώματος Στρατού. 

Α.Κ. 

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.