Υγεία για όλους

Γράφει η Φανή Πατρή, Ιατρός Γενικής Ιατρικής Κατερίνης-ΚΥ Λιτοχώρου

Η είναι ένα λαϊκό,ανοιχτό κόμμα σε συνεχή επικοινωνία με την κοινωνία,κοντά  στους  ανθρώπους,δίπλα στους ανθρώπους.Είναι ένα κόμμα που στη βάση της ιδεολογικής του συγκρότησης έχει τη στήριξη των  πιο αδύναμων.Στο πλαίσιο αυτής της άμεσης επαφής κόμματος-κοινωνίας, διεξήχθη στα Ιωάννινα την 1η Νοεμβρίου το 3ο προσυνέδριο της ΝΔ  με θέμα:”Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη”.

Σ’ αυτό το προσυνέδριο ο Πρόεδρος της ΝΔ,κ.Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το όραμα του  για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας,των οποίων η ζωή τα τελευταία χρόνια έγινε χειρότερη.Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι.Ένα όραμα το  οποίο “αγκαλιάζει” τον άνθρωπο,την υγεία του,την  του και την κοινωνική  αλληλεγγύη.Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει:”Κοινωνία χωρίς αλληλεγγύη είναι απλά άθροισμα ατόμων.”

Είναι ένας πολιτικός που δεν ανακυκλώνει το παρελθόν.Ένας πολιτικός που σχεδιάζει και επενδύει στο μέλλον,με πυξίδα του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στη εποχή .Με όραμα του ένα νέο σύστημα υγείας προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες,ασφαλισμένους και ανασφάλιστους,με ποιοτική παροχή υπηρεσιών.Με αξιοπρέπεια για τον άνθρωπο.Όταν μιλάει για πολιτική  έχει πάντα στο νου του,τους πιο αδύναμους.

Πιο συγκεκριμένα για τον τομέα της υγείας  επιδιώκει  την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού.Ο κάθε πολίτης να επιλέγει τον γιατρό του για πρόληψη,έγκαιρη διάγνωση,θεραπεία  και  παραπομπή όταν χρειάζεται  σε νοσοκομείo.Ακόμη σκοπός του είναι οι προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, αλλά και ιατρών, που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις.Στοχεύει στην επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες,από εξάμηνες σε ετήσιες συνταγές,καθώς και στην καθιέρωση  ηλεκτρονικού  φακέλου του ασθενούς.

Όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα που αφορούν την υγεία να μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως.Επίσης να καθιερωθεί με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.Τα φάρμακα στους καρκινοπαθείς και τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες να παραδίδονται στα σπίτια τους,ένώ άμεση προτεραιότητα του είναι και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Η δημόσια υγεία και ιδιαίτερα οι πολιτικές πρόληψης,όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η πρόληψη χρόνιων νοσημάτων,αποτελούν το θεμέλιο λίθο στο  νέο σύστημα υγείας που οραματίζεται να χτίσει.

Πεποίθηση του είναι ότι η χρειάζεται μια συνεκτική πολιτική δημόσιας υγείας,που θα δώσει προτεραιότητα στις χρόνιες παθήσεις,όπως  αλκοόλ, κάπνισμα, παχυσαρκία κ.α.Οι πολιτικές αυτές μπορεί σήμερα να στοιχίσουν κάποια χρήματα,άλλα θα επενδύσουν στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.Είναι μια επένδυση για το μέλλον.

Όπως επισημαίνει,η χώρα μας δεν έχει εξιδικευμένες δομές υγείας για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος,εξιδικευμένα κέντρα για χρόνιους πάσχοντες,εξιδικευμένες μονάδες παρηγορητικής θεραπείας για ασθενείς σε τελικό στάδιο,μονάδες ημερήσιας νοσηλείας,οργανωμένη κατ’ οίκον φροντίδα.Προς αυτή την κατεύθυνση στόχος του είναι να  αξιοποιηθούν υπάρχουσες δομές.

Πιστεύει ότι χρέος του κράτους είναι να παρέχει δημόσια υγεία και δημόσιες υπηρεσίες υγείας.Αν κάποιες από αυτές  τις υπηρεσίες μπορεί να τις παρέχει καλύτερα ο ιδιωτικός τομέας,αυτό να είναι αντικείμενο επιλογής του κράτους.Επίσης κατευθύνεται προς την αξιοποίηση των υπηρεσίων Υγείας του ιδιωτικού τομέα σε κρίσιμους τομείς,όπου οι υποδομές του Κράτους δεν επαρκούν.Να καταρτίζονται συμφωνίες με ιδιώτες, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους πολίτες, οι οποίες θα διέπονται από αυστηρότατους  ελέγχους και συγκεκριμένη στοχοθεσία,για ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Σήμερα το σύστημα Υγείας  είναι ανορθολογικό ως προς την κατανομή του υγειονομικού χάρτη.Είναι ένα σύστημα το οποίο πρέπει να ανασχεδιαστεί.Όραμα του του είναι ένα αποκεντρωμένο περιφερειακό σύστημα διοικήσεως.

Η δοίκηση  των νοσοκομείων  να γίνεται  από τους καλύτερους. Να εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ στα νοσοκομεία, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία.Τονίζει ότι,δεν πρόκειται να ανεχτεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο δημόσιο.Ακόμη στοχεύει στην ενισχύση της παρουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρωτοβάθμιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών, δηλ, στα και τα πρώην γραφεία του Ι.Κ.Α.

Αυτές  θεωρεί ότι είναι οι στοιχειώδεις κινήσεις ανθρωπιάς απέναντι σε ένα σύστημα  σήμερα που ευξετελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το σχέδιο του για τη υγεία ειναι τεκμηριωμένο και κοστολογημένο.Πρωτίστως είναι ένα σχέδιο που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος,μέσα από τα μάτια των ιδίων χρηστών του συστήματος υγείας και κυρίως των ασθενών,οι οποίοι αποκτούν και πρέπει να έχουν ένα περισσότερο λόγο στην φροντίδα υγείας τους.

Όραμα του είναι να αλλάξουμε τη χώρα και να αφήσουμε πίσω τον εφιάλτη των μνημονίων.Να βγει  η χώρα από τον “γύψο” των μνημονίων.Να χτίσουμε την νέα Ελλάδα.Την Ελλάδα του 21ου αιώνα και ένα νέο,σύγχρονο και αξιοπρεπές σύστημα υγείας.Γιατι,Ελλάδα χωρίς κοινωνικό πρόσωπο δεν είναι Ελλάδα!
Άλλωστε,αυτό που αξίζει  είναι να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τα προβλήματα της ζωής που είναι κοινά για όλους.Για να  ξαναέρθει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων.

Αξίζουμε καλύτερα!

Φανή Πατρή,
Ιατρός Γενικής Ιατρικής
ΠΕΔΥ Κατερίνης-ΚΥ Λιτοχώρου

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.