Είναι ευρέως γνωστό ότι η χρονιά των Πανελληνίων Εξετάσεων πρόκειται για μια απαιτητικές και φορτισμένες περιόδους στη ζωή των νέων. Χιλιάδες υποψήφιοι σε όλη τη χώρα δίνουν τον δικό τους αγώνα, με στόχο την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τρεις αριστούχοι μαθητές από τον Νομό Πιερίας, η Άννα Κωνσταντινίδη, η Άλκηστη Παπανικολάου και ο Πέτρος Ρουκάς, μοιράζονται με το Ολύμπιο Βήμα τη δική τους εμπειρία από το ταξίδι των Πανελληνίων 2025. Μιλούν για τον αγώνα, τις θυσίες, το άγχος, αλλά και τη στήριξη που τους έδωσε δύναμη, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για κάθε μαθητή που ετοιμάζεται να βαδίσει τον ίδιο δρόμο.
Άννα Κωνσταντινίδη – 19.160 μόρια, Θεωρητική Κατεύθυνση
Η Άννα κατάφερε να διαβεί το κατώφλι των 19.000 μορίων –ένα από τα σπανιότερα κατορθώματα στο θεσμό των Πανελλήνιων Εξετάσεων- ακολουθώντας ένα ευέλικτο πρόγραμμα μελέτης και φροντίζοντας να αποφεύγει την αναβλητικότητα.
«Προσπάθησα να ακολουθήσω τις συμβουλές των καθηγητών μου, αλλά το πρόγραμμα μελέτης μου δεν θα το χαρακτήριζα και αυστηρό. Βέβαια, στόχος μου ήταν να μην διαβάζω κάποιο μάθημα τελευταία στιγμή, αλλά το πρόγραμμα αυτό άλλαζε ως έναν βαθμό από εβδομάδα σε εβδομάδα»
Η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνη ήταν η περίοδος μετά το Πάσχα, όπου η κούραση κορυφωνόταν και ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος. Αν και το καθημερινό διάβασμα ξεπερνούσε τις 9 ώρες, κατάφερε να διαχειριστεί το άγχος με τη βοήθεια μιας συμβουλής της καθηγήτριάς της: «Οι Πανελλήνιες είναι το παν, αλλά δεν είναι το άπαν».
Η Άννα για να ξεφύγει από τη ρουτίνα του διαβάσματος, άκουγε μουσική, έβγαινε για τρέξιμο, και έκανε σύντομα διαλείμματα- που της θύμιζε ο αδελφός της. Η υποστήριξη της οικογένειας, των φίλων και των καθηγητών ήταν καθοριστική. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι φίλες της αποτέλεσαν σημαντικό στήριγμα γιατί μπορούσαν να κατανοήσουν απόλυτα τις δυσκολίες.
Στόχος της είναι η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, με όνειρο να αποκτήσει εμπειρίες μέσω προγράμματος Erasmus και να μάθει περισσότερες ξένες γλώσσες. «Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον» μας είπε, με ένα μεγάλο χαμόγελο.
Πέτρος Ρουκάς – 18.550 μόρια, Επιστήμες Υγείας
Ο Πέτρος, ο οποίος σημείωσε το απόλυτο 20 στη Βιολογία και συγκέντρωσε συνολικά 18.550 μόρια στον τομέα επιστημών υγείας, προτίμησε ένα πιο ευέλικτο πλάνο μελέτης, εστιάζοντας στις αδυναμίες του κάθε φορά.«Δεν είχα αυστηρό πρόγραμμα διαβάσματος. Έδινα βαρύτητα κυρίως στο μάθημα που είχα περισσότερα κενά εκείνη την στιγμή. Η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησα κατά την διάρκεια της χρονιάς ήταν η επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Συνήθως αφιέρωνα 4 με 5 ώρες στο διάβασμα μου»
Όπως αναφέρει ο ίδιος σχετικά με τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να διαχειριστεί την πίεση και τα συναισθήματα άγχους, νιώθει ευγνώμων για τη στήριξη της οικογένειας και κυρίως της μητέρας του, αλλά και της συντρόφου του – η επικοινωνία με την οποία τον βοηθούσε να αποφορτιστεί μέσα στην ημέρα. Επίσης πολλές φορές μελετούσαν μαζί, κάτι που έκανε λίγο πιο ευχάριστη την διαδικασία.
«Άφησα τις ασχολίες μου πριν από τις πανελλήνιες. Δεν είχα εξωσχολικές δραστηριότητες. Κυρίως έβγαινα τουλάχιστον μία φόρα την εβδομάδα με τους φίλους μου» σχολίασε ο Πέτρος, για τις ασχολίες του πέρα από τη μελέτη.
Ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον στον χώρο της Ιατρικής ή γενικότερα στον τομέα της Υγείας.
Άλκηστη Παπανικολάου – 18.400 μόρια, Θεωρητική Κατεύθυνση
Η Άλκηστη κατέγραψε άλλη μια υψηλή επίδοση ανάμεσα στους υποψήφιους της Πιερίας, με 18.400 μόρια. Όπως αποκαλύπτει, βάσισε την επιτυχία της στην πειθαρχία και στον ξεκάθαρο προγραμματισμό. «Ακολούθησα σταθερό πρόγραμμα σε εβδομαδιαία βάση θέτοντας στόχους ανά μήνα και εβδομάδα. Προσπαθούσα να είμαι συνεπής στην επίτευξη των στόχων αυτών εξασφαλίζοντας παράλληλα χρόνο για επαναλήψεις και διαλείμματα»
Σχετικά με το πώς κατάφερε να διαχειριστεί το άγχος αυτού του δύσκολου αγώνα, μας εξήγησε «Το άγχος ήταν αναπόφευκτο, ειδικά όσο πλησίαζαν οι εξετάσεις. Το να ξέρω τι πρέπει να κάνω κάθε μέρα με βοηθούσε να νοιώθω σιγουριά»
Η ξεκούραση ήταν για εκείνη αναγκαία: μικρά διαλείμματα, μουσική και τηλεφωνικές συνομιλίες με φίλους την βοηθούσαν να αποφορτιστεί. Αν και δεν συμμετείχε σε εξωσχολικές δραστηριότητες, οι έξοδοι με τις φίλες της λειτούργησαν θεραπευτικά.
«Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου κατά την προετοιμασία μου στις Πανελλήνιες ήταν η οικογένειά μου – οι γονείς, η αδελφή και οι παππούδες μου- που με στήριζαν και με ενθάρρυναν καθημερινά. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου, χωρίς την υποστήριξη των οποίων δεν θα τα κατάφερνα» είπε η Άλκηστη σχετικά με τους συνοδοιπόρους της σε αυτή τη διαδρομή.
Επόμενος σταθμός για την νεαρή κοπέλα, η Νομική. Όνειρό της, να εξελιχθεί επαγγελματικά σε έναν τομέα που θα την εμπνέει.