Η έκθεση με τίτλο «Μορφές του ’21», η οποία παρουσιάζει χειροποίητες κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές Ελλήνων ηρώων της Επανάστασης του 1821, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 26 Μαρτίου στην Αστική Σχολή Κατερίνης.
Την έκθεση που επιμελήθηκαν η Δημάση Κλειώ, αρχιτέκτων μηχανικός, και η Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, με κύριο θέμα τις «Γυναικείες Μορφές της Επανάστασης του ’21» πλαισιώθηκε μουσικά από τα μέλη της Εστίας Πιερίδων Μουσών Ιωάννα Ηλιάδου και Ηλία Παπάζογλου, ενώ παρουσίασε εκ μέρους της Ε.Π.Μ Κατερίνης η Μαρία Βούλγαρη.
Το παρόν έδωσαν, εκπρόσωποι βουλευτών του Νομού, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού τουρισμού Ελίνα Διαμαντοπούλου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόπη Τριανταφυλλίδου, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Γιώργος Μακρής,
Η αντιδήμαρχος πολιτισμού τουρισμού Ελίνα Διαμαντοπούλου τόνισε «Σημαντικό που υποδεχόμαστε την άνοιξη με πολιτισμό, χαιρόμαστε πολύ που και φέτος φιλοξενούμε την έκθεση με τις φορεσιές και την παράδοση. Ως αντιδήμαρχος θα είμαι κοντά στην προσπάθεια σας».
Ο νέος Σύλλογος Ευζώνων Πιερίας «Κωνσταντίνος Κουκίδης» πλαισίωσε την εκδήλωση με δύο εύζωνες που έδωσαν το παρόν και ο Ηλίας Τσαβές επίσης εύζωνας της προεδρικής φρουράς τόνισε κατά την ομιλία του: «Ομορφαίνουν τον τόπο και τον πολιτισμό εκδηλώσεις που τις χρειαζόμαστε όλοι ευχαριστώ την Πιερίδα Μουσών για την πρόσκληση. Ανήκω στην προεδρική φρουρά και αποτελώ μέρος του συλλόγου ευζώνων. Ακόμα ο ίδιος αναφέρθηκε στην μακρόχρονη πορεία των ευζώνων και τον συμβολισμό της στολή τους
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου
Η εικαστική έκθεση με θέμα Γυναίκες της Μακεδονίας και ο ρόλος στην επανάσταση του 1821 θα έλεγα ότι στην πλήρη διάσταση της έχει ένα τριπλό χαρακτήρα, ιστορικό εθνογραφικό και ολογραφικό. Η ιστορική διάσταση αποτυπώνεται στην απεικόνιση των γυναικών με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές στολές, οι οποίες υποβάλλουν και αισθητοποιούν ταυτόχρονα.
Ένα αγωνιστικό και ηρωικό πνεύμα συνδεδεμένο αναπόσπαστα με το ρόλο που διαδραμάτισαν αυτές σε μία από τις κορυφαίες στιγμές του έθνους μας, ο εθνογραφικός χαρακτήρας εκφράζεται με την ιδιαίτερη ενδυματολογική αμφίεση που εκφράζει ευαισθησία και σεβασμό για τη λαϊκή μας παράδοση που είναι η ψυχή του πολιτισμού μας οι συμπατριώτες μας.
Η Νίτσα Ξανθόπουλου είναι μια εξαιρετική δημιουργός και ένα καταπληκτικό ταλέντο που προσεγγίζει πραγματικά με ιδιαίτερο τρόπο την παράδοση μας. Η ίδια ξεκίνησε με τις χειροποίητες κούκλες που έχουν τοπική ταυτότητα ύστερα από έρευνα σε διάφορα χωριά του νομού μας, ενώ αργότερα προχώρησε στη δημιουργία ευζωνικής φορεσιά του τιμητικού Αγήματος Ευζώνων της.
Η οικοδέσποινα της εκδήλωσης Νίτσα Ξανθοπούλου έκλεισε την βραδιά ιδιαίτερα συγκινημένη ευχαρίστησε προσωπικά τους εκπροσώπους της τοπικής αρχής. Τόνισε ότι είναι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές να περνάμε στα παιδιά την παράδοση και την ιστορία μας. Μπαίνουν στο πνεύμα της ιστορίας βλέποντας τους ήρωες με τις φορεσιές.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 10:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 20:00, εκτός Κυριακής.