Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία WOMO και το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES διοργανώνουν σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού με το γυναικείο φωνητικό σχήμα Ισοκράτισσες στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης την Κυριακή 18 Αυγούστου στις 18.00. Το σεμινάριο διοργανώνεται σε συνάρτηση με τη μουσική παράσταση BALKANIA που φιλοξενεί τρία φωνητικά σύνολα προσκεκλημένα από τη WOMO και τις CHÓRES (Ισοκράτισσες από την Ελλάδα, Lot Kurbeti από την Αλβανία και Abagar Quartet από τη Βουλγαρία) και θα λάβει χώρα στο Ελληνιστικό θέατρο στο Δίον, Πιερία, στις 20 και 21 Αυγούστου στις 21.00, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν.
Βασικό πυλώνα της δραστηριότητας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας WOMO και του γυναικείου φωνητικού συνόλου CHÓRES αποτελεί η διάχυση της γνώσης μέσω της εκπαίδευσης σε ποικίλους τομείς καλλιτεχνικής έκφρασης. Αυτή τους η προτεραιότητα, παράλληλα με την επιθυμία των μελών τους να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους από κάθε μεριά της Ελλάδας και να ανταλλάσσουν μαζί τους εμπειρίες, προσωπικούς δεσμούς με τοπικές παραδόσεις και ιδιαίτερες μουσικές αναφορές, οδήγησε στην πρωτοβουλία της διοργάνωσης του σεμιναρίου πολυφωνικού τραγουδιού με τις Ισοκράτισσες, σε συνάρτηση με τη μουσική παράσταση BALKANIA.
Οι Ισοκράτισσες είναι ένα γυναικείο φωνητικό σχήμα που τραγουδά τα πολυφωνικά τραγούδια των χωριών της Ηπείρου, μουσική παράδοση που τους μεταφέρθηκε προφορικά από τις προηγούμενες γενιές. Σε μια δίωρη σύμπραξη, θα μοιραστούν στοιχεία για το μουσικό αυτό είδος με γνώμονα το δικό τους βίωμα και τις πληροφορίες και ιδιότητες που φέρουν σαν ντόπιος πληθυσμός που συνεχίζει να τραγουδά αδιάκοπα από γενιά σε γενιά τη μουσική με την οποία μεγάλωσε.
Το σεμινάριο επιδιώκει την επαφή μέσα από την εμπειρία και την αίσθηση που προσφέρει το είδος πέρα από τις αμιγώς μουσικές του ιδιότητες. Ξεκινώντας από την περιγραφή του είδους, της δομής του και της ιστορίας του, το σεμινάριο θα περάσει στην πράξη, τη διερεύνηση των επί μέρους ρόλων και την αλληλεπίδρασή τους, από
τον παρτή στον γυριστή, από το ίσο στον ρίχτη, στη λαλιά και στο πώς σχετίζονται και ισορροπούν.
Επιλέγοντας ενδεικτικά θεματικές των τραγουδιών αυτών, οι Ισοκράτισσες θα οδηγήσουν τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι στην κοινωνική πραγματικότητα του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος της μοναδικής αυτής καλλιτεχνικής έκφρασης.
Το σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού με τις Ισοκράτισσες θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης την Κυριακή 18 Αυγούστου και ώρα 18.00, στην αίθουσα του Α΄ ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν.
Για τη μουσική παράσταση BALKANIA
Τρία φωνητικά σύνολα, οι Ισοκράτισσες από την Ελλάδα, το Lot Kurbeti από την Αλβανία και το Abagar Quartet από τη Βουλγαρία, προσκεκλημένα από τη WOMO και το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES, δίνουν το δικό τους στίγμα στη μουσική παράσταση BALKANIA που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με φετινή θεματική την έννοια της «Σύγκρουσης», ξεδιπλώνοντας την εκφραστικότητα και την αισθητική τους μέσα από τις τοπικές μουσικές τους παραδόσεις.
Η επιλογή του ρεπερτορίου σκοπεύει να αναδείξει σημεία τομής μα και αντίθεσης ανάμεσά τους, που θα σκιαγραφήσουν έναν πολύμορφο καμβά βαλκανικών χρωμάτων και πολυφωνικών υφών. Στα συγκρουσιακά στοιχεία συγκαταλέγονται η ανάδειξη, διάκριση και επισήμανση της εκάστοτε εθνικής ταυτότητας με φορέα τη γλώσσα, τις διαφορές στη μουσική δομή, στα όργανα, στις λεπτομέρειες της εκτέλεσης, στην αισθητική.
Με τις ιδιαιτερότητες και επιρροές της κάθε μουσικής παράδοσης να εμπεριέχουν το ιστορικό υπόβαθρο, τα σκληρά βιώματα της συλλογικής μνήμης των εν λόγω εθνών κατά τον 20ό αιώνα, καθώς και την πολιτική βούληση (που όρισε τόσο τη μορφή όσο και τη λειτουργία των παραδόσεων αυτών στον έξω κόσμο), η συναυλία, σε ένα πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, δίνει χώρο στις διαφορές που τονίζουν τη μουσική ποικιλομορφία, τη διαφοροποίηση και τις μοναδικότητες κάθε περιοχής.
Η μουσική παράσταση BALKANIA θα λάβει χώρα στο Ελληνιστικό Θέατρο στο Δίον, Πιερία, στις 20 και 21 Αυγούστου 2024. Η παραγωγή εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2024. Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Ισοκράτισσες
Οι Ισοκράτισσες είναι ένα γυναικείο φωνητικό σχήμα αποτελούμενο από γυναίκες που φέρουν την αρχαία παράδοση των πολυφωνικών τραγουδιών της Ηπείρου.
Γεννημένες και μεγαλωμένες στα ελληνόφωνα χωριά της νότιας Αλβανίας (Πωγώνι και Δερόπολη), τραγουδούν τα πολυφωνικά τραγούδια της περιοχής, κατά κύριο λόγο το τραγούδισμα του χωριού Πολύτσανη, από την παιδική τους ηλικία.
Έχοντας γαλουχηθεί με αυτό το είδος μουσικής, έχουν άρρηκτη σχέση με το πολυφωνικό τραγούδι μαθαίνοντάς το από γενιά σε γενιά, από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και συνεχίζουν να ερμηνεύουν το είδος με τον τρόπο που τους μεταφέρθηκε σαν προφορική μουσική παράδοση. Έτσι, η συλλογική ταυτότητα του είδους και η κοινοτική του μορφή αντανακλά στον τρόπο που το τραγουδούν ζώντας σε ένα αστικό περιβάλλον όπως το αθηναϊκό.
Η καλλιτεχνική τους δραστηριότητα ξεκίνησε το 2015 με πρωτοβουλία της μουσικού Άννας Κάτση, αντιπρόσωπο της προηγούμενης γενιάς, που παρότρυνε τα νεότερα μέλη (όλα μη μουσικοί) να συναντώνται σε σταθερή βάση και να συνδιαμορφώσουν την ομάδα. Η δίψα για συνεχές σκάψιμο στο μουσικό αυτό είδος και η αδιάκοπη προσπάθεια μέσω των συχνών συναντήσεων μεταξύ των μελών αλλά και η συμμετοχή σε διάφορα δρώμενα οδήγησε σε μία πορεία που βρίσκει στο διάβα της συνεχώς νέα πράγματα αλλά κουβαλάει πάντα την αίσθηση ευθύνης και ευγνωμοσύνης στις προηγούμενες γενιές. Στα τραγούδια που επιλέγει να τραγουδήσει η ομάδα συμπεριλαμβάνονται και ακούσματα από άλλες περιοχές, τραγούδια στα αλβανικά ή και τραγούδια από άλλου είδους πολυφωνίες, με κριτήριο την αγάπη των μελών της προς τη μουσική αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η μουσική ταξίδευε ανά τους αιώνες, όπως και στον τόπο καταγωγής τους.
Από το ξεκίνημά της η ομάδα συμμετέχει σε διάφορα δρώμενα (μουσική εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Φεστιβάλ Αθηνών, συναυλίες πολυφωνικού τραγουδιού στο Θέατρο Πέτρας κ.λπ.), δισκογραφικές συνεργασίες (Θοδωρής Γεωργόπουλος, Σάββας Σιάτρας), μουσικοχορευτικές παραστάσεις (Ξεχωρίσματα, Μεταβάσεις) και συνεργάζεται με διάφορους καλλιτέχνες, εικαστικούς, οργανοπαίκτες, επιστημονικούς συνεργάτες, λαογράφους (Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Ελένη Εξάρχου, Θάνος Κώτσης, Γιώργος Κωτσίνης, Κώστας Παυλόπουλος κ.ά.).
Η πρώτη τους συναυλία στο εξωτερικό έγινε το 2019 στο φεστιβάλ Le Guess Who? στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Ακολούθησε μια περιοδεία στην Αμερική τον Οκτώβρη του 2022, όπου συμμετείχαν σε ένα μεγάλο σε επισκεψιμότητα φεστιβάλ με μουσικές από όλο τον κόσμο, το Richmond Folk Festival, σε μία συναυλία στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον, μια από τις πιο σημαντικές σκηνές τέχνης, και μία συναυλία στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. Tο Νοέμβριο του 2022 η ομάδα συμμετείχε στην παράσταση Voci dal mondo reale στο πλαίσιο της 23ης διεθνούς έκθεσης Unknown Unknowns στην Triennale Milano. Τον Ιούνιο του 2023 έλαβαν μέρος στο Φολκλορικό Φεστιβάλ Αργυροκάστρου στην Αλβανία.
Άλλες συνεργασίες:
- Dorota Gawęda & EglėKulbokaitė, Brood
- Justyna Chaberek and Oskar Pawełko, 24 Ιουνίου 2023, Centre Pompidou, Παρίσι
- Ισλαμικό μουσείο Αυστραλίας: Έκθεση Dunya – A Journey Through The Fragile Footprint Of Civilisations, επιμ. Phillip George (15 Δεκεμβρίου 2023–16 Μαρτίου 2024)
Με παραγωγό τον βραβευμένο με Grammy Christopher King, κυκλοφορεί από την αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Third Man Records ο πρώτος τους διεθνής δίσκος με τίτλο Cry With Tears.
Γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES
Το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES αποτελεί ένα καλλιτεχνικό φυτώριο που δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Σάττι με σκοπό τόσο την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μελών του στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική όσο και τη διαμόρφωσή τους ως καλλιτέχνιδων με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη. Οι CHÓRES πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση διαφορετικών αισθητικών και πολιτιστικών στοιχείων υπερβαίνοντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα και αξιοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα. Αριθμούν πλέον περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 15-60 ετών, οι οποίες εξασκούνται σε τακτική βάση σε ολόκληρο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, τραγούδια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις και επεξεργασίες παραδοσιακών τραγουδιών Ελλήνων και ξένων συνθετών, αρκετές από τις οποίες γράφτηκαν ειδικά για τις CHÓRES. Συνεργάζονται με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως φιλοξενούμενο σύνολο και έχουν λάβει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες, παραστάσεις και χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο του θεσμού «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», διοργανώθηκε το Μυστήριο_96 ΚΟΡΕΣ, μια δράση εκπαιδευτικού και παραστατικού χαρακτήρα που περιλάμβανε τη συγκρότηση τοπικού χορωδιακού συνόλου, τακτικές συναντήσεις και εργαστήρια, καθώς και καλλιτεχνικές δράσεις στην πόλη της Ελευσίνας με αποκορύφωμα την εμφάνιση του συνόλου στην Τελετή Έναρξης τον Φεβρουάριο του 2023. Τον Απρίλιο του 2024 η χορωδία έλαβε μέρος στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τραγουδώντας τον Ολυμπιακό Ύμνο σε συνεργασία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Με μια ματιά
Σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού με τις Ισοκράτισσες
Χώρος: Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης
Ημερομηνία: 18 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 18.00
Είσοδος ελεύθερη
Μουσική παράσταση BALKANIA
Συντελεστές:
Abagar Quartet
Μουσική διεύθυνση: Sashka Chenkova
Desislava Petrova (σοπράνο), Stefka Budakova (μέτζο), Sofia Genova (άλτο), Hristina Valchanova (κοντράλτο), Momchil Genov (ταμπουράς), Milen Georgiev (καβάλ), Alexis Goudas (φωνητικά, κιθάρα)
Ισοκράτισσες
Άρτεμις Ίσου, Σοφία Ίσου, Παναγιώτα Τσελίκη, Μαρία Φωστηροπούλου, Μαρία Γκίκα, Ηλέκτρα Ξέρρα
Lot Kurbeti
Χρήστο Μπούση, Φατμίρ Ντέναϊ, Φατιόν Γκραμπόβα, Παναγιώτ Κάσι, Βερί Ονιέα, Αρτιμόν Σίνα, Αρμάντ Ντέναϊ
Χώρος: Ελληνιστικό θέατρο στο Δίον, Πιερία
Ημερομηνίες: 20–21 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 70′
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το ΥΠΠΟ.
H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσεων μέσω της ιστοσελίδας https://allofgreeceone.culture.gov.gr/event/balkania/