Το πρωί της Τρίτης (22/11) ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Ρέχας, προχώρησαν σε μία από κοινού συνέντευξη, σχετικά με τη δράση στήριξης της τοπικής αγοράς για την επικείμενη «Black Friday». Οι δηλώσεις έλαβαν χώρα στην αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Εμπ. Συλλόγου Παναγιώτη Πρίντζιου, και των μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαρίας Δέλιου και Ελένης Ηλιάδου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, επανέλαβε το σύνθημα που ήδη είχε δοθεί από τον Κωνσταντίνο Ρέχα, «δεν πρέπει να ξαναεπιτρέψουμε να φύγει ένα ευρώ από τον τόπο μας». Χαιρετίζοντας το αίσθημα κατανόησης για την τόνωση της τοπικής αγοράς από πλευράς του Μητροπολίτη, ανέφερε: «Αν ο Μητροπολίτης δεν έδινε τις ευλογίες του, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Δεν θα το κάναμε. Άλλο το αν με το νόμο μπορούσαμε…» Ευχαρίστησε επίσης μεταξύ άλλων, την Αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου, για την ανταπόκριση, και άμεση συμβολή της, στην διαδικασία αλλαγής της τοπικής αργίας.
Το μήνυμα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου:
«H σημερινή συνέντευξη αφορά την ημέρα της Black Friday.Κι αυτός ο λόγος είναι γιατί γνωρίζετε πολύ καλά το τι έχει περάσει ο τομέας του εμπορίου κυρίως με την πανδημία. Φυσικά, δεν ήταν και το αναμενόμενο αυτού του καλοκαιριού. Η αγορά δεν ήταν σε ικανοποιητικά ποσοστά. Τόσο το Επιμελητήριο μας, όσο και το τμήμα το εμπορικό, αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος με το συμβούλιο του, συναποφασίσαμε να μη χαθεί καμία μέρα η οποία θα ήταν προς όφελος της κατανάλωσης.
Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίσαμε από κοινού, την ημέρα της Αγίας Αικατερίνης, με μεγάλο σεβασμό στην ημέρα που γιορτάζει και η πόλη μας, ν’ ανοίξουμε την αγορά μετά τις 12:00. Πιστεύοντας ότι οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας. Με κάποια ευχάριστα γεγονότα όπως να κερνάμε το κρασί, τα τυριά μας, πίτες στους καταναλωτές, και πολλές άλλες εκπλήξεις οι οποίες νομίζω ότι θα δώσουν μια εορταστική ημέρα. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τη συγκεκριμένη μέρα οι άνθρωποι του εμπορίου κάνουν μεγάλες προσφορές.
Καλώ λοιπόν τον κόσμο, τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά όλης της πόλης. Για να κερδίσουν. Στην τελική ανάλυση είναι οι καταναλωτές που θα κερδίσουνε, γιατί θα πάρουνε φθηνότερα προϊόντα, είτε ξεκινάνε από ρουχισμό, υποδήματα, αξεσουάρ. Τα πάντα μπορείς να βρεις στην αγορά μας, και νομίζω ότι μπορεί να έχει κέρδος.»
Του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κωνσταντίνου Ρέχα:
«Ήταν μία απόφαση από κοινού με το Επιμελητήριο Πιερίας, αλλά και με αρκετό κόσμο. Ήταν μια δύσκολη απόφαση ομολογώ. Συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος. Όλη η Ελλάδα θα είναι ανοιχτή, και οι γειτονικοί δήμοι, μεγάλοι, εμπορικά κέντρα θα είναι όλα ανοιχτά. Επομένως, ήταν κάτι το οποίο έπρεπε κι εμείς με τη σειρά μας να δούμε σοβαρά. Το πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ότι αν η αγορά μας δεν άνοιγε, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου θα έφευγε στους γύρω νομούς. Θεωρώ ότι η απόφαση μας είναι σωστή τη δεδομένη στιγμή.
Η αγορά πέρασε και περνάει δύσκολα. Οι τζίροι είναι ακόμα σε χαμηλή πτήση. Να πούμε ότι και την Κυριακή η αγορά θα είναι ανοιχτή από τις 11:00 μέχρι τις 15:00. Θα είναι ένα εκπτωτικό τριήμερο και θα έχουν την ευκαιρία οι καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους σε τιμές καλύτερες. Να τονωθεί και η αγορά, και ο τζίρος στα ταμεία των καταστημάτων, αλλά κυρίως να μπορέσουν οι καταναλωτές μέσα σε μια περίοδο ακρίβειας να κερδίσουν μία έκπτωση σημαντική. Είμαστε κατά των Κυριακών. Η Κυριακή είναι αργία όπως λέμε πάντα. Αυτή τη συγκεκριμένη Παρασκευή που συνέπεσε με την πολιούχο μας Αγία Αικατερίνη, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Μητροπολίτη μας, κι εφόσον δεσμευτήκαμε ότι θα ανοίξουμε μετά τις 12:00 μας έδωσε και την ευχή του. Όπως λέμε πάντα, η εκκλησία πρέπει να είναι κοντά στην αγορά, κοντά στα προβλήματα των ανθρώπων.
Γιατί να μην γιορτάσουμε την πολιούχο μας, αφού τελειώσει η εκκλησία και η περιφορά της εικόνας, όλοι μαζί με ανοιχτή την αγορά. Νομίζω ότι κάναμε το σωστό. Βέβαια θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Κλείνοντας να πω ότι έχουμε πάντα και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Πιερίας σε ότι αποφάσεις παίρνουμε, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την απόφαση αυτή.
Σε τέτοιες αποφάσεις δεν χωράνε πολιτικές ούτε καιροσκοπικοί χειρισμοί για να ωφεληθούν κάποιοι θεωρώντας ότι θα είναι πιο κοντά στην εκκλησία.
Όλοι είμαστε χριστιανοί, αλλά και η εκκλησία είναι πάντα κοντά στα προβλήματα των ανθρώπων. Είτε είναι έμποροι, είτε είναι εργαζόμενοι απλοί. Έτσι λοιπόν με την άδεια της εκκλησίας, την Παρασκευή θα είμαστε ανοιχτά.»
Του Γενικού Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτη Πρίντζιου:
«Η Black Friday είναι εμπορικό γεγονός, πρέπει να το αποδεχθούμε. Οι μεγάλες εταιρίες κάνουν διαφημίσεις από τις αρχές του Νοέμβρη. Οπότε κι εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες σε αυτό το τριήμερο. Άσχετα αν είμαστε υπέρ ή κατά της Black Friday, εμείς πρέπει να δώσουμε δυναμικό παρών και προσκαλούμε όλο τον κόσμο της Πιερίας να επιλέξει τα καταστήματα της Κατερίνης σε όλα τα είδη. Έχουμε μια πολύ καλή αγορά, θα κάνουμε πολύ καλές προσφορές, και πιστεύω να υπάρχει σημαντική ανταπόκριση.
Σε ότι αφορά το ωράριο, στις μέρες είμαστε ανοιχτά Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Εννοείται είμαστε υπέρ των αργιών αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια που μαστίζει τον εμπορικό κόσμο πρέπει να το δούμε λίγο διαφορετικά το θέμα. Πήραμε και τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη. Να πούμε κι ένα ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου με τα γρήγορα αντανακλαστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις πρέπουσες κινήσεις για να ανοίξει η αγορά. Πάντα με τη σημαντική συνδρομή του Εμπορικού Συλλόγου.
Πιστεύω να το δει με καλό μάτι ο κόσμος. Πάντοτε θα υπάρχουν αρνητικές γνώμες. Εμείς κοιτάμε μπροστά και πιστεύω να το καταλάβει και ο κόσμος.»
Έτσι, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 12:00 έως τις 20:00 ενώ θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις και εκπλήξεις για τους καταναλωτές.
Την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις 11:00 έως τις 15:00.