Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Οι λαϊκές αγορές παραμένουν ο χώρος στον οποίο οι πολίτες μπορούν να βρουν τα καταναλωτικά είδη που τους ενδιαφέρουν χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσουν υπέρογκα ποσά. Αποτελούν τον καταλυτικό μηχανισμό ανάσχεσης υπερβολικών αυξήσεων και αισχροκέρδειας που είναι σίγουρο ότι θα παρατηρούνταν, αν δεν λειτουργούσαν οι αγορές αυτές. Και όπως λέει ο πρόεδρος της Λαϊκής Αγοράς Κατερίνης, Νίκος Παπανικολάου, οι λαϊκές αγορές είναι πρώτα λαϊκές και μετά αγορές!»
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Αυξήσεις δεν υπάρχουν στις λαϊκές αγορές του Νομού Πιερίας, όσον αφορά τα προϊόντα που παράγονται εκτός θερμοκηπίου.
Υπάρχουν προϊόντα στα οποία σημειώνονται αυξήσεις, εξαιτίας των πολύ μεγάλων ανατιμήσεων που καταγράφονται στο κόστος παραγωγής τους, ρεύμα, καύσιμα και αγροεφόδια ( τα οποία έχουν ανατιμηθεί κατά 100%) και αυτά είναι τα λαχανικά τα οποία παράγονται στα θερμοκήπια.
Οι αυξήσεις όμως αυτές, δεν μπορούν να παίρνουν διαστάσεις τρομοκράτησης των καταναλωτών παρουσιάζοντας μια εικόνα ανεξέλεγκτων και κατακόρυφων αυξήσεων.
Οι πωλητές των αγορών, έχοντας πάντα έντονο το συναίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της στήριξης των πολιτών, όχι μόνο τώρα αλλά και σε όλη την διάρκεια της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, μειώνουν δραματικά τα περιθώρια κέρδους τους, αναζητούν τις καλύτερες τιμές αγοράς και διαπραγματεύονται σκληρά με τους εμπόρους με έναν και μοναδικό στόχο.
Να προσφέρουν, όπως δεκαετίες τώρα, τα ποιοτικότερα προϊόντα στις φθηνότερες τιμές. Παραμένουμε το καταφύγιο των καταναλωτών λέει ο πρόεδρος.
Να σημειώσουμε εδώ ότι στη 2ετή περίοδο της πανδημίας, στις λαϊκές αγορές σημειώθηκε μείωση λόγω της στροφής των καταναλωτών στο σούπερ μάρκετ.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ;
Η πρόταση του Νίκου Παπανικολάου ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστον η αύξηση των τιμών στα προϊόντα θερμοκηπίου είναι να δοθεί στήριξη στους επαγγελματίες με βάση τον καταγραφόμενο τζίρο χωρίς εξαίρεση. Έτσι η αύξηση του 30% της επιβάρυνσης στα προϊόντα για τους λόγους που προαναφέραμε θα απορροφηθεί και οι τιμές θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
ΕΠΑΡΚΕΙΑ
Κανένα πρόβλημα επάρκειας δεν υπάρχει στις λαϊκές αγορές του Νομού.
Ούτε ο βαρύς χειμώνας που περάσαμε επηρέασε την παραγωγή. Οι Πιεριείς καλλιεργητές είναι άριστοι και ακάματοι και προσφέρουν κατά κοινήν ομολογία τα καλύτερα στις αγορές τους.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Κανονικά θα γίνουν οι δύο λαϊκές της Κατερίνης. Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλο Σάββατο. Οι λαϊκές του Μακρυγιάλου και των Πόρρων τη Μεγάλη Παρασκευή θα αρχίσουν να λειτουργούν μετά τις 11 π.μ.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μιλήστε μας για τις τιμές. Έχουν ανέβει στη δική μας λαϊκή αγορά;
Οι τιμές στην τηλεόραση λένε ότι ανέβηκαν αλλά εμείς εδώ στη δική μας λαϊκή έχουμε τις ίδιες τιμές με αυτές που είχαμε πριν.
Οι ανατιμήσεις επηρέασαν τις τιμές των προϊόντων;
Δυστυχώς ανέβηκαν όλα αυτά που ξοδεύουμε στο χωράφι και που είναι απαραίτητα για τις καλλιέργειές μας, εμείς όμως δυσκολευόμαστε να ανεβάσουμε τιμές
Πως είναι η κίνηση ;
Όχι και πολύ καλή , πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τα σούπερ μάρκετ, που είναι και πιο ακριβά.
Οι τιμές για το Πάσχα θα είναι ίδιες;
Οι ίδιες θα παραμείνουν, μπορεί και πιο φθηνά έτσι όπως πάνε τα πράγματα.
Πώς πάνε οι τιμές εδώ;
Κοιτάξτε ανάλογα την αγορά πουλάμε σε εξευτελίστηκες τιμές γιατί ο κόσμος δεν έχει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει για κάτι παραπάνω, δηλαδή να φανταστείτε οι ντομάτες πήγανε 1,80 μαζί με ΦΠΑ και φτάσαμε στα 2 και δεν σας βάζω ούτε πετρέλαιο, ούτε την σακούλα που θα δώσουμε, ούτε την δική μου εργασία, ούτε την φθορά του αυτοκινήτου γιατί και το αυτοκίνητο θέλει να το αλλάξεις λάδια, ούτε τις αβαρίες και πουλάμε αυτήν την στιγμή στα 2 ευρώ.
Λίγο ακριβή δεν είναι η τιμή 2 ευρώ οι ντομάτες;
Ναι λογικό είναι να είναι ακριβή αλλά δεν είναι από εμάς. Δεν είναι να πεις ότι είναι από εμένα Φάνη ότι την αγόρασες 0,50 λεπτά και την πουλάς 2 ευρώ, να ήταν έτσι να έλεγα ναι είναι ακριβή. Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα είδη ανεβήκανε. Δηλαδή αν πας στο πρατήριο το πετρέλαιο είχε 1,40 και τώρα έχει 1,80. Όταν ένα φορτηγό για να πάει Θεσσαλονίκη θέλει πάνε έλα 35 ευρώ με διόδια για παράδειγμα και τώρα αυτήν την στιγμή δεν φτάνουνε 55 ευρώ είναι κάποια διαφορά.
Την διαφορά αυτήν την έχετε απορροφήσει εσείς;
Εμείς την έχουμε απορροφήσει, δεν μπορούμε να την μεταβιβάσουμε στον πελάτη αφού ο κόσμος δεν έχει τα αναγκαία.
Ψωνίζει ποσότητες;
Όχι δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, τις ποσότητες ξεχάστε τες .
Για το Πάσχα οι τιμές πως θα είναι;
Εγώ πιστεύω οι τιμές θα είναι και πιο χαμηλά γιατί ο κόσμος δεν έχει να πάρει, δεν πιστεύω να υπάρξουν αυξήσεις. Το μόνο καλό είναι ότι είναι το καθολικό Πάσχα και αυτό ανεβάζει τις τιμές προς τα επάνω γιατί έχουν και αυτοί Πάσχα και θέλουν και αυτοί πράγματα, φανταστείτε όλοι η Ευρώπη είναι καθολική και θέλουν πράγματα και ανεβαίνουν οι τιμές σε όλα γιατί όταν μπαίνει η εξαγωγή μέσα εμείς είμαστε πάντα από πίσω.
Οι λαϊκές πάνε χάλια, ο κόσμος έχει δίκιο. Με αυτό που έγινε με τα ρεύματα και την βενζίνη δεν περισσεύει τίποτα.
Οι τιμές στην λαϊκή πώς είναι;
Οι τιμές στην λαϊκή και 0,10 λεπτά να είναι ο κόσμος δεν θα αγοράσει, αφού δεν έχει, ο κόσμος βγαίνει για βόλτα.
Έρχεστε εδώ και ψωνίζετε από την λαϊκή, βρίσκετε διαφορά στις τιμές;
Γενικά είναι αρκετά αυξημένες οι τιμές.
Ψωνίζεται πάντα από τις λαϊκές, βρίσκεται διαφορά στα καταστήματα από τα σούπερ μάρκετ;
Πάντα από την λαϊκή, προτιμώ να δώσω και παραπάνω χρήματα παρά να πάω σε σούπερ μάρκετ είναι η αλήθεια.
Είναι αυξημένες οι τιμές αλλά είναι κατανοητό γιατί όλα αυξάνονται και κάπως πρέπει να βγουν τα έξοδα.
Μ.Κ.