Στη διαγραφή του βουλευτή Δράμας, Δημήτρη Κυριαζίδη προχωρά ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το σεξιστικό και χυδαίο σχόλιο που έκανε κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μία ημέρα μάλιστα πριν την Ημέρα της Γυναίκας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Βουλή και με το θέμα να παίρνει μεγάλες διαστάσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε τον βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα διαγραφής, από τη Νέα Δημοκρατία.
Ανακοινώνοντας την απόφαση του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ζήτηση συγγνώμη για το σχόλιο Κυριαζίδη στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Ύστερα από επικοινωνία που είχα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό την ιδιότητα του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής κύριος Κυριαζίδης παραπέμφθηκε, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, στην επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής» είπε ο κ. Κακλαμάνης και προσέθεσε: «Προσωπικά δε, στο πρόσωπο της προέδρου κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως πρόεδρος του Σώματος, θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλες τις κυρίες συναδέλφους και από όλες τις Ελληνίδες γυναίκες».
«Κάνε κανένα παιδί»
Το χυδαίο σχόλιο «κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε» που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση ακούστηκε από τον Δημήτρη Κυριαζίδη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έσπευσε να το επαναλάβει και να του απαντήσει από το βήμα.
Στην αίθουσα επικράτησε ένταση με βουλευτές από όλες τις πτέρυγες να αποδοκιμάζουν το σχόλιο Κυριαζίδη. Αμεση ήταν η αντίδραση του προεδρεύοντος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που κάλεσε τον βουλευτή να ζητήσει συγγνώμη από την κυρία Κωνσταντοπούλου, μιλώντας για απαράδεκτη τοποθέτηση, κάτι που αρχικά αρνήθηκε ο Δημήτρης Κυριαζίδης προσπαθώντας ανεπιτυχώς να εξηγήσει τι εννοούσε και να δικαιολογηθεί.
Τον λόγο έλαβε η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία σημειώνεται ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της είχε δεχθεί απαράδεκτα σχόλια γιατί δεν είχε παιδιά. «Προσβάλετε μανάδες, παιδιά, οικογένειες», είπε με τον κ. Κυριαζίδη να λαμβάνει το λόγο και πάλι και να συνειδητοποιώντας ότι το φορτισμένο εναντίον του κλίμα να λέει «έκανα λάθος».
Ωστόσο αυτή η αναγνώριση δεν κάλυψε κανέναν με εκπροσώπους των κομμάτων να παίρνουν τον λόγο, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση τους και εκφράζοντας την οργή τους για αυτό που ακούστηκε στη Βουλή.
Μάλιστα η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναγνωρίζοντας την σωστή κίνηση της Σοφίας Ζαχαράκη, άφησε αιχμές για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται υπήρξε η διαρροή ότι ο πρωθυπουργός έθεσε τελεσίγραφο στον Δημήτρη Κυριαζίδη «ή ζητάς συγγνώμη ή διαγράφεσαι», με την κίνηση του Νικήτα Κακλαμάνη να κατευθύνεται στο έδρανο του κ. Κυριαζίδη καλώντας τον εκτός μικροφώνου να πράξει το αυτονόητο, να θεωρείται από πολλούς απόδειξη.
Ωστόσο οι διαστάσεις που πήρε το θέμα προφανώς ανάγκασε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε διαγραφή του Κυριαζίδη.
Οι οργισμένες αντιδράσεις
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος είπε ότι, πιο προσβλητική από τη φράση που ειπώθηκε, είναι οι τρεις προσπάθειες, να αποφύγει ο κ. Κυριαζίδης να πει μία απλή λέξη: «Συγνώμη για την βλακεία που ξεστόμισα». «Είναι μια λέξη, είναι μια βαθιά νοοτροπία που βρίσκεται ριζωμένη μέσα στον ίδιο και δεν ξέρω ‘γω σε πόσους άλλους» είπε ο κ. Γερουλάνος.
«Καλώ τη ΝΔ να αποβάλλει από τις τάξεις της τέτοιες λογικές και τέτοιες νοοτροπίες» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι αυτό που είπε ο Δ. Κυριαζίδης είναι απαράδεκτο, προσβλητικό και απάνθρωπο και ότι μια συγγνώμη δεν λέει τίποτα διότι όπως λέει ο λαός από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο.
«Αυτό που εκφράσατε είναι, όχι ένα στερεότυπο αλλά η βαθύτερη αιτία της πατριαρχίας» είπε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς η Έφη Αχτσιόγλου.
«Είμαστε όλοι στο πλευρό της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Πιστεύω ότι έχει μετανιώσει ο συνάδελφος» είπε από την ΚΟ Σπαρτιάτες ο Ιωάννης Κόντης, ενώ από την ΚΟ Νίκη, ο Γεώργιος Ρούντας ευχήθηκε να είναι τελευταία φορά που απευθύνεται τέτοια ύβρις απέναντι σε γυναίκα, που είναι η βασίλισσα και το κόσμημα της κοινωνίας.
Καταδικάζουμε το αυτονόητο, και την ανοησία που ακούστηκε στο κοινοβούλιο είπε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήττας.
Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης είπε ότι το κυβερνών κόμμα αποδοκιμάζει το σχόλιο του κ. Κυριαζίδη: «Η γυναίκα έχει πλήρως το δικαίωμα της επιλογής του αυτοπροσδιορισμού το πώς θα διαθέσει το σώμα της. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε να ακούγονται τέτοια σχόλια εδώ πέρα».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «αυτό που μόλις παρακολουθήσαμε, ούτε ένα μεμονωμένο περιστατικό είναι ούτε μία αιφνιδιαστική επίθεση σε εμένα» και σημείωσε: «Το θέμα δεν είναι να ζητήσει ένας βουλευτής συγνώμη από εμένα. Το θέμα είναι να τελειώνουμε με τις πρακτικές των νταήδων, με τις πρακτικές του «τι λες κυρά μου», με τις πρακτικές του «μαζέψου, μη σε μαζέψω». Από πλευράς μου να ξέρετε, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανασχεθώ από τέτοιες πρακτικές και ευχαριστώ πολύ τις γυναίκες πρώτα, και τους άντρες της αίθουσας, που σήκωσαν ανάστημα και είπαν ότι καμιά γυναίκα δεν είναι ούτε του πατρός της ούτε του ανδρός της, ούτε προσδιοριζόμενη με βάση το εάν έχει ή δεν έχει παιδιά. [.. . ] Το θέμα τελικά είναι εάν σεβόμαστε την ανθρώπινη ύπαρξη, αν αναγνωρίζουμε όλους τους ανθρώπους ως ίσους, και εάν την ανθρωπιά μας την έχουμε προτεταγμένη ή βαθιά καταχωνιασμένη».