Με έντονες κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, οι επαγγελματίες ψαράδες εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο και αφορά τις πιστοποιημένες ζυγαριές.
Σήμερα, 2 Απριλίου, σκάφη και τράτες από περιοχές όπως η Μηχανιώνα, η Καλαμαριά, η Επανωμή, η Χαλκιδική, η Κατερίνη και ο Μακρύγιαλος, έφτασαν στην περιοχή του Θερμαϊκού, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις που περιλάμβαναν τη χρήση καπνογόνων και φωτοβολίδων.
Δεκάδες σκάφη έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στα νερά του Θερμαϊκού, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που εξήγγειλαν οι επαγγελματίες του κλάδου
Η αιτία της διαμαρτυρίας είναι το νέο νομοσχέδιο που επιβάλλει στους επαγγελματίες ψαράδες την υποχρέωση να εγκαταστήσουν πιστοποιημένες ζυγαριές στα σκάφη τους, για τον έλεγχο των αλιευμάτων πριν και μετά τον απόπλου, παρουσία του λιμενικού.
Οι αλιείς αντιτίθενται έντονα, καθώς θεωρούν ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και πρακτικά αδύνατη για την καθημερινή λειτουργία των σκαφών τους. Επιπλέον, υπογραμμίζουν τους υγειονομικούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν, λόγω της ανάγκης να παγώνουν και να ξεπαγώνουν τα αλιεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του ελέγχου.
Στο πλαίσιο αυτών των κινητοποιήσεων, οι ψαράδες κατέβασαν ρολά στις ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Χαλκίδας, της Πάτρας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Σε συνεννόηση με τους εμπόρους, προχώρησαν σε στάση εργασίας, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον του κλάδου.
Ο στόχος των διαμαρτυριών είναι να ενημερωθεί το κοινό και οι αρμόδιοι φορείς για τις συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αλιείας, απειλεί τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος και την οικονομία των παράκτιων περιοχών.
O Νίκος Τσελίκας Γραμματέας του Αλιευτικού Συλλόγου Παραλίας και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αλιευτικού Τουρισμού που έδωσε το παρόν στις κινητοποιήσεις μίλησε στο «Ολύμπιο Βήμα».
«Ο λόγος που κινητοποιήθηκε όλος ο κλάδος, παράκτια αλιεία και μέση μαζί, είναι ο λόγος της ζύγισης. Μας υποχρεώνουν να βάλουμε πιστοποιημένες ζυγαριές μέσω κάποια ISO και να περνάμε τα ψάρια μας σε κάποια έντυπα, τα οποία πρέπει να φυλάσσουμε μέχρι και τρία χρόνια».
«Αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος για την Αλιεία, επίσης χρειάζεται χρόνος γιατί θέλουν πριν το κατάπλου. θα βάζουν να ξεπαγώνουν τα ψάρια για να ζυγίζονται, οπότε μπορεί να υπάρξει και αλλοίωση προϊόντος. Είναι κάποια πράγματα που δεν υφίσταται και σε θέμα χώρου πάνω στα καΐκια μας και χρόνου. Αυτές οι πιστοποιημένες ζυγαριές θα χρειάζονται πιστοποίηση κάθε χρόνο, η οποία ζυγαριά πρέπει να φεύγει δέκα ημέρες πάνω από το σκάφος, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να πουλάμε».