Ομόφωνα πέρασε η εισήγηση της δημοτικής αρχής σχετικά με το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο παραλιακών περιοχών της ΠΕ Πιερίας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εισηγήθηκε την τροποποίηση συγκεκριμένων σημείων που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη του δήμου Κατερίνης σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο.
Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την επιλογή του τρίτου σεναρίου ανάμεσα σε τρία σχέδια για την χωρική ανάπτυξη της μελέτης με συγκεκριμένες τροποποιήσεις – διαφοροποιήσεις.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης
Η ανάπτυξη του δήμου Κατερίνης
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παραλιακή ζώνη του Κορινού όπου η πρόταση της διοίκησης είναι να ταυτιστούν τα όρια της περιοχής τουρισμού στον Κορινό με το όριο περιοχής Natura στην Ολυμπιάδα Κορινού.
Ο δήμαρχος Γιάννης Ντούμος:
«Αυτό είναι το σχέδιο που παρουσιάσαμε, αυτές είναι οι προτάσεις μετά από πολλές σκέψεις, με τις υπηρεσίες να προχωρήσουμε σε αυτό το νέο πολεοδομικό σχέδιο. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την θάλασσα και πρέπει να προστατέψουμε τις περιουσίες του δήμου και να δώσουμε ώθηση στον τουρισμό.
Προσέξτε την Ολυμπιάδα τόνισα από την αρχή, προσθέσαμε το αίτημα μας, την αντιπρόταση μας, αυτό που θέλουμε να περάσουμε.
Με κάποια μοντέλα πρόβλεψης η πολεοδόμηση που προτείνουν είναι συγκεκριμένη, αντιπροτείνουμε και βάζουμε στόχο τριπλάσιο εποχιακό τουρισμό και χρειαζόμαστε εδάφη πολεοδόμησης.
Καταλήξαμε και προτείνουμε να φτάσουμε μέχρι και μετά την Ολυμπιακή Ακτή εκτός από τον βιολογικό, να οριοθετήσουμε τις βιομηχανίες και να τις προσέξουμε. Να προστατέψουμε τα δικαιώματα των επιχειρήσεων και να τους δώσουμε την σχετική ανάπτυξη».
Σε γενικές γραμμές ταυτίστηκαν οι απόψεις της αντιπολίτευσης με την διοίκηση και το θέμα πέρασε ομόφωνα.
Αναλυτικά οι τροποποιήσεις που πρότεινε η διοίκηση.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης εισηγήθηκε τα εξής
Α.την επιλογή του 3ου σεναρίου για τη χωρική ανάπτυξη της περιοχής μελέτης με τις κάτωθι τροποποιήσεις – διαφοροποιήσεις:
- Οι ΠΕΧ παραλιακών χρήσεων που βρίσκονται βόρεια και νότια του οικισμού Παραλίας καθώς και η ΠΕΧ Αγροτικού Χώρου που βρίσκεται μεταξύ του οικισμού Ολυμπιακής Ακτής (συμπεριλαμβανομένης της νότιας επέκτασης) και της προτεινόμενης νέας παραλιακής οδού να μετατραπούν σε ΠΕΔ Περιοχών Τουρισμού προς πολεοδόμηση. Το ανωτέρω κρίνεται αναγκαίο για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη τόσο της εν λόγω περιοχής όσο και του Δήμου Κατερίνης.
- Η ΠΕΔ Περιοχών Τουρισμού προς πολεοδόμηση στην περιοχή του οικισμού Ολυμπιάδας ρητά να αναφερθεί ότι βόρειο όριό της θα συμπίπτει με το όριο της προστατευόμενης περιοχής NATURA σε περίπτωση που μελλοντικά τροποποιηθεί ή καθοριστεί σε άλλη θέση.
- Η ΠΕΔ Αστικών Εξυπηρετήσεων που προβλέπεται στη σελ. 27 στη Δ.Ε. Παραλίας και συγκεκριμένα η περιοχή που αναπτύσσεται εκατέρωθεν του υφιστάμενου οδικού άξονα από τα όρια του οικισμού Περίσταση μέχρι την προτεινόμενη νέα παραλιακή οδό, να προβλεφθεί χωρίς πολεοδόμηση.
- Τα περιμετρικά όρια των νέων προτεινόμενων οικιστικών περιοχών προς πολεοδόμηση (πέραν των ήδη θεσμοθετημένων) που εκτείνονται εντός της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης να απέχουν 40 μέτρα από τα εσωτερικά όρια απαλλοτρίωσης της Περιφερειακής οδού Κατερίνης.
- Τα επιχειρηματικά πάρκα (σελ.26) που βρίσκονται δυτικά του οικισμού Κορινού και νότια της πόλης της Κατερίνης να εξαιρεθούν από την πολεοδόμηση διατηρώντας τις χρήσεις τους (αρ. 8 ΠΔ.59/2018).
- Η ΠΕΧ Περιαστικού χώρου η οποία ξεκινά νότια του οικισμού Νέας Χράνης ως το βόρειο όριο του Δήμου Κατερίνης να γίνει ΠΕΔ Παραγωγικών Δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης του αρ. 8 ΠΔ.59/2018 με εξαίρεση την περιοχή περιμετρικά του οικισμού Κορινού.
- Η ανωτέρω περιοχή (ΠΕΔ Παραγωγικών Δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης του αρ. 8 ΠΔ.59/2018) να διευρυνθεί αξονικά εκατέρωθεν της ΠΕΟ Κατερίνης Θεσσαλονίκης και του Αυτοκινητοδρόμου για το τμήμα από τον βόρειο κόμβο Κατερίνης μέχρι το βόρειο όριο του Δήμου.
- Να χαρακτηριστούν ως ΠΕΔ Χονδρεμπορίου (άρ. 9 ΠΔ.59/2018) περιοχές εκατέρωθεν των κάτωθι οδικών αξόνων:
8.1. Εθνική Οδός (αυτοκινητόδρομος) Κατερίνης – Αθηνών από νότιο κόμβο Κατερίνης ως νότια όρια ΔΕ Κατερίνης.
8.2. Επαρχιακές οδοί Κατερίνης – Γανόχωρας, Κατερίνης – Π. Κεραμιδίου, Κατερίνης – Αρωνά, Κατερίνης – Ν. Εφέσσου (για το τμήμα της που δε βρίσκεται εντός επιχειρηματικού πάρκου) και η οδός προς Κάτω Άγιο Ιωάννη από τη συμβολή της με την ΠΕΟ Κατερίνης – Θεσσαλονίκης.
8.3. Εθνική οδός Κατερίνης – Νεοκαισάρειας.
9. Στις ΠΕΧ Αγροτικού χώρου να προβλεφθούν περιορισμοί στη χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αναφορικά με αποστάσεις από όρια οικισμών και ΠΕΔ τουρισμού.
Β.Να επανεξεταστούν τα κριτήρια καθορισμού των Χωρικών Συστημάτων και των συνακόλουθων μεγεθών/δεικτών και συμπερασμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο οικισμός Ολυμπιακής Ακτής έχει μεγαλύτερη συνάφεια με τον οικισμό Παραλίας και καθόλου με τα Καλύβια Βαρικού.
Γ.Επίσης, στη σελίδα 48 εκτιμάται ότι ο εποχικός πληθυσμός της περιοχής μελέτης για το έτος 2038 θα ανέρχεται σε 95.000 άτομα, το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα απαισιόδοξο σενάριο. Για να επιτευχθεί επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να στοχεύσουμε σε μεγαλύτερη προσέλκυση εποχικού πληθυσμού κατ’ έτος. Τέλος, σημειώνεται ότι ο υπολογιζόμενός μελλοντικός εποχικός πληθυσμός δεν επιμερίστηκε ανά Δημοτική Ενότητα για να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την αναγκαιότητα πολεοδομικών επεκτάσεων ανά Δημοτική Ενότητα.
Ο Γ. Κυριακίδης
«Είμαι πολύ χαρούμενος που παίρνει σάρκα και οστά μια πρωτοβουλία που είχε η διοίκηση μας. Ερχόμαστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για το παραλιακό μας μέτωπο, την πύλη εισόδου των χρημάτων της πόλης και της στήριξης του συνόλου του δήμου. Το σενάριο είναι πολύ μικρό για να χωρέσει τις φιλοδοξίες του δήμου. Ασφαλώς θα συμφωνήσουμε στο θέμα της Ολυμπιάδας και του αναπτυξιακού μοντέλου.»
Σχετικά με το ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης στην λογοδοσία της δημοτικής αρχής για της αθλητικές εγκαταστάσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κοκκαβίδης απάντησε.
«Αδειοδοτήσαμε επιτέλους τις αθλητικές εγκαταστάσεις όπως το Α΄ ΔΑΚ όπου προετοιμάζονταν και προπονούνταν ομάδες που παίζουν σε επαγγελματικές κατηγορίες όπως η ομάδα του Πιερικού. Το Β΄ ΔΑΚ επίσης και το κλειστό γυμναστήριο τ9 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Προχώρησε η διοίκηση του Ντούμου το έργο αναβάθμισης του χώρου το οποίο για οκτώ χρόνια κανένας δεν έκανε τίποτα.
Η μόνη αθλητική εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει στην Πιερία αγώνες μεγάλους και δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η διοίκηση μας. Από την στιγμή που αδειοδοτήθηκαν οι αθλητικές εγκαταστήσεις τηρούνται όλες οι προδιαγραφές».
Από την «Υπέρβαση» τέθηκε το θέμα για το πως σχεδιάζεται η κοινωνική πολιτική για άστεγους
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σάββας Καρυπίδης μίλησε για το θέμα των αστέγων.
«Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο δεν υπάρχει στην Κατερίνη μόνιμη δομή για άστεγους όμως κατά περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με καταλύματα προκειμένου να φιλοξενηθούν άστεγοι. Τόνισε ότι υπάρχουν 6 άστεγοι. «Διαχρονικά οι προνοιακές υπηρεσίες κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τριαντάφυλλου εργαλειοποίησε ένα ευαίσθητο θέμα δημοσιεύοντας εικόνες ενός άστεγου για ευαίσθητους λόγους» .