Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, κυριάρχησαν οι εντάσεις για τη λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου και οι διαφωνίες σχετικά με την απευθείας εκμίσθωση χώρων στη ΔΕΗ Α.Ε. για σταθμούς φόρτισης. Παράλληλα, εγκρίθηκαν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις με κολωνάκια στην Παραλία Κατερίνης, ενώ η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από προσωπικές επιθέσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων και συνεργατών της διοίκησης.
Δημοτικό ραδιόφωνο, κολωνάκια στην Παραλία και προσωπικές αντιπαραθέσεις – Τα ανοιχτά μέτωπα του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης
Στην πρώτη τακτική συνεδρίαση με τον νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουλίου, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης με 29 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από πολλές αποφάσεις “ρουτίνας”, διαδικαστικές αποφάσεις αλλά και μία έντονη αντιπαράθεση που οδήγησε σε προσωπικές επιθέσεις. Τα θέματα επί ημερισίας ανέδειξαν ανοιχτά μέτωπα στη διαφάνεια των αποφάσεων, την προετοιμασία των εισηγήσεων, τη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Παραλία Κατερίνης ενώ στην αφετηρία της συζήτησης επαναφέρθηκε στο προσκήνιο και το διηνεκές ζήτημα του Δημοτικού Ραδιοφώνου.
Δημοτικό Ραδιόφωνο (ΔΕΕΕΚ): Λειτουργεί, αλλά με ανοιχτούς λογαριασμούς
Στο πρώτο θέμα, με αφορμή την αντικατάσταση του κ. Αναστασιάδη -λόγω της ανεξαρτητοποίησής του- στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Κατερίνης από τον κ. Παγωνίδη, άνοιξε ξανά ο «φάκελος» του Δημοτικού Ραδιοφώνου. Ο κ. Κυριακίδης, επικεφαλής της “Εκκίνησης” έθεσε ευθέως το ερώτημα τι γίνεται με τις εκκρεμότητες που χρονίζουν, ιδιαίτερα με τις οφειλές πρώην προέδρων προς την εφορία και τις κατασχέσεις λογαριασμών. Ο κ. Τριανταφύλλου, από την “Υπέρβαση”, στάθηκε στην ελλιπή -όπως την χαρακτήρισε- ενημέρωση που έχει δοθεί ως σήμερα στο σώμα για την πορεία της υπόθεσης και τις ευθύνες που αναλογούν στα πρόσωπα που υπηρέτησαν στο παρελθόν τη διοίκηση της επιχείρησης. Ανέδειξε το ζήτημα ως παράδειγμα της δυσκολίας να υπάρξει καθαρή εικόνα σε ένα θέμα που αγγίζει και πολιτικές ευθύνες και την αξιοπιστία του δημοτικού μέσου ενημέρωσης.
Απαντώντας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κα. Ελίνα Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση από τη Δημοτική Επιτροπή και η υπόθεση έχει ανατεθεί σε δικηγόρο, ο οποίος έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει το νομικό σκέλος. Παράλληλα, τόνισε ότι η δημοτική αρχή και η αντιδημαρχία, με τα μέσα που διαθέτει, φροντίζει το τεχνικό κομμάτι της Δημοτικής Επιχείρησης Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: έχουν αντιμετωπιστεί προβλήματα εκπομπής και εμβέλειας, το ραδιόφωνο λειτουργεί κανονικά και υπάρχει καθημερινή δημοσιογραφική εκπομπή μέχρι το μεσημέρι. Το μήνυμα της διοίκησης ήταν ότι «στο τυπικό/λειτουργικό είμαστε όπως πρέπει», αλλά στο ιδιοκτησιακό και στις χρεώσεις χρειάζεται ακόμη δουλειά και χρόνο.
Ένταση Κοκαβίδη-Φωκαΐδη για την απόσυρση εισήγησης
Με αφορμή την απόσυρση του δεύτερου θέματος της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε διαδικαστικά ζητήματα τροποποίησης απόφασης για την ΔΕΥΑΚ, προκλήθηκε σύντομη αλλά έντονη αψιμαχία στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Κοκαβίδης Γεώργιος ζήτησε να διευκρινιστεί γιατί το θέμα αποσύρεται την τελευταία στιγμή, ενώ βρισκόταν μέρες στην ημερήσια διάταξη, καλώντας τους εισηγητές να είναι καλύτερα ενημερωμένοι όταν εισάγουν ένα ζήτημα στο συμβούλιο.
Στη συνέχεια η αντιπαράθεση πήρε προσωπικό χαρακτήρα, με τον κ. Κοκαβίδη να χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου, Χαράλαμπο Φωκαΐδη. Ο κ. Φωκαΐδης αντέδρασε έντονα, θεωρώντας ότι βάλλεται ο χαρακτήρας του και αμφισβητείται η αξιοκρατική διαδικασία της πρόσληψής του. Ζήτησε από τον συνάδελφό του να ανακαλέσει, ενώ ο πρόεδρος προσπάθησε να επαναφέρει την τάξη και να αποτρέψει την κλιμάκωση των προσωπικών επιθέσεων. Το επεισόδιο ανέδειξε πως πίσω από τις τυπικές νομοθετικές ασάφειες – που ήταν ο τυπικός λόγος της απόσυρσης – υποβόσκουν ευρύτερες εντάσεις γύρω από τις επιλογές προσώπων από τον Δήμαρχο και την εμπιστοσύνη των Δημοτικών Συμβούλων στην κρίση του.
«Χωρίς δημοπρασία» στη ΔΕΗ: φόρτιση ηλεκτρικών και πολιτική διαφάνειας
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με συζήτηση γύρω από την απευθείας εκμίσθωση δημοτικού χώρου στη ΔΕΗ Α.Ε. για την εγκατάσταση δύο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο πάρκινγκ του Μεγάρου Μουσικής η οποία έφερε στην επιφάνεια ερωτήματα τόσο για τον ενεργειακό σχεδιασμό του δήμου όσο και για την τήρηση των διαδικασιών διαφάνειας.
Συγκεκριμένα ο κ. Κυριακίδης υπογράμμισε ότι το ζήτημα των σταθμών φόρτισης πρέπει να εξεταστεί ολιστικά: ο δήμος διαθέτει ήδη φορτιστές σε άλλα σημεία (π.χ. στο Δημαρχείο), ενώ μπορεί να ανακύψουν ανάγκες και σε πάρκινγκ ή άλλους χώρους. Έθεσε το ερώτημα γιατί προχωρά η δημοτική αρχή σε μια αποσπασματική ρύθμιση για συγκεκριμένο ακίνητο, χωρίς να παρουσιάζει ένα συνολικό σχέδιο χωροθέτησης για την ηλεκτροκίνηση.
Από την πλευρά του, ο κ. Τριανταφύλλου επικεντρώθηκε στο διαδικαστικό σκέλος, ρωτώντας γιατί δεν επιλέγεται δημοπρασία, όπως προβλέπουν οι πολιτικές διαφάνειας και ανταγωνισμού για τη χρήση δημοτικού χώρου από ιδιωτικές εταιρείες. Προς απάντησή του, ο αναπληρωτής εισηγητής κ. Παγωνίδης,παρατήρησε πως σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης, το μίσθωμα είναι κάτω από το όριο των 2.000 ευρώ, οπότε ο νόμος επιτρέπει απευθείας εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία. Διευκρινίστηκε ότι η επιτροπή εκτίμησε το ετήσιο μίσθωμα στα 1.950 ευρώ, και γι’ αυτό ακολουθείται η συγκεκριμένη διαδικασία.
Έτσι, η απόφαση, πέρα από το πρακτικό αποτέλεσμα της εγκατάστασης δύο νέων σημείων φόρτισης, άφησε ανοιχτό τον διάλογο για το πώς ο δήμος Κατερίνης αντιλαμβάνεται την «καλή πρακτική» στη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, ειδικά όταν μπαίνουν στο παιχνίδι μεγάλοι ιδιωτικοί πάροχοι.
Κολωνάκια στην Παραλία: μικρή παρέμβαση, μεγάλη συζήτηση
Στο θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μπογιατζής εισηγήθηκε την τοποθέτηση οριοδεικτών (κώνων) σε δύο σημεία της Παραλίας, ώστε να αποτραπεί το παράνομο παρκάρισμα και να αποσυμφορηθεί η κίνηση τους μήνες αιχμής. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα συμφόρησης σε κόμβους όπου σταθμεύουν οχήματα και δραστηριοποιούνται μικροπωλητές, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για πεζούς και οδηγούς.
Το θέμα, αν και τεχνικά περιορισμένο, άνοιξε μεγαλύτερη συζήτηση για το πώς λαμβάνονται πλέον κυκλοφοριακές αποφάσεις. Ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι για την τοποθέτηση «πλαστικών κολωνακίων» χρειάζεται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, παρατηρώντας ότι στο παρελθόν τέτοιου τύπου παρεμβάσεις γίνονταν χωρίς να περνούν από το σώμα. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως, βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, κάθε αντικείμενο που τοποθετείται στο οδόστρωμα θεωρείται κυκλοφοριακή ρύθμιση και απαιτείται κανονιστική απόφαση, η οποία στη συνέχεια εγκρίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο κ. Τσουπέης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” έθεσε με τη σειρά του το ερώτημα αν τέτοιες ρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύονται και από κυκλοφοριακές μελέτες, εφόσον πλέον αποφασίζονται σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου. Η ανησυχία του αφορούσε το ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστούν «μικρές» παρεμβάσεις χωρίς συνολικό σχεδιασμό, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα προβλήματα αντί να λυθούν τα υπάρχοντα.
Παρά τις ενστάσεις, οι ρυθμίσεις εγκρίθηκαν, με τη δημοτική αρχή να επιμένει ότι χωρίς επίσημη απόφαση δεν μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα – κάτι που καθιστά την τυπική διαδικασία απαραίτητη, ακόμη και όταν πρόκειται για απλούς κώνους στην άσφαλτο.
Ομόφωνες παραχωρήσεις σε συλλόγους
Αντίθετα με τα παραπάνω θέματα, οι εισηγήσεις που αφορούσαν την προσωρινή παραχώρηση χώρων του δήμου σε πολιτιστικούς συλλόγους για εκδηλώσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα, χωρίς αντιπαραθέσεις. Η παραχώρηση σχολικών και άλλων δημοτικών χώρων για πολιτιστικές δράσεις φαίνεται να αποτελεί σταθερή συναίνεση στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας ότι – τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο – η συνεργασία με τους συλλόγους και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής κοινωνίας παραμένει κοινός τόπος.



































