Το πρώτο αφορούσε τα δημοτικά τέλη.
Πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κατερίνης, η οποία κρίνει με τεχνοοικονομικά κριτήρια ήταν να αυξηθούν.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Λάζαρος Ντόντης ανέφερε στο σώμα ότι απόφαση του είναι τα τέλη αυτή τη δύσκολη χρονιά για τους δημότες να μην αυξηθούν και να παραμείνουν στα φετινά επίπεδα, κατανοώντας τα γενικότερα προβλήματα των πολιτών.
Επί του θέματος τάχθηκαν αρχικά ο δ.σ. Νίκος Παπαζιώγας και στη συνέχεια ο δ.σ. Φώτης Δρούγκας από μέρους του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» οι οποίοι πρότειναν στη σημερινή οικονομική συγκυρία η διοίκηση του Δήμου Κατερίνης να επιδείξει ευαισθησία και να προβεί σε μείωση των τελών κατά 25%.
Ο Αθανάσιος Λιακόπουλος έδωσε τη δική του απάντηση στο θέμα και πρότεινε η αύξηση να είναι σε ποσοστό 20%.
Πιο ριζοσπαστικός ο δ.σ. Ν. Τσουπέης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρότεινε να τεθούν κοινωνικά κριτήρια και οι δημότες που έχουν πραγματικά ανάγκη να απαλλαγούν από τη χρέωση δημοτικών τελών και για τους υπόλοιπους να γίνει απαλλαγή κατά 50%.
Τελικά η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν να παραμείνουν τα δημοτικά τέλη στα σημερινά επίπεδα και να απαλλαγούν οι κάτοικοι της Χράνης από τέλη άρδευσης καθώς η περιοχή δεν διαθέτει ανάλογο δίκτυο.
Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα
Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κατερίνης σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Δ. Μορφακίδη.
Η αντιπολίτευση μείζων και ελάσσων χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα «φτωχό», και χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα για το σύνολο των πολιτών του Δήμου Κατερίνης.
Καταδικάζει την πόλη σε μαρασμό είπε ο Αθανάσιος Λιακόπουλος.
Το επαναφέρετε στην ίδια μορφή χωρίς προοπτική είπε ο Νίκος Παπαζιώγας.
Ότι νάναι και συρραφές είναι το πρόγραμμα που παρουσιάζετε είπε ο Ν. Τσουπέης.
Οι λαμπτήρες που συσκότισαν και φώτισαν
Το τρίτο θέμα αφορούσε το φωτισμό της πόλης και την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αντικαταστήσει για λόγους οικονομίας τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες τεχνολογίας Μαγνητικής Επαγωγής. Η πρόταση αφορούσε την 98/2022 μελέτη με τίτλο “Μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Οδοφωτισμού του Δήμου Κατερίνης με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες τεχνολογίας Μαγνητικής Επαγωγής» και προϋπολογισμό 4.953.737,38 ευρώ, χρήματα τα οποία θα εκταμιεύσει ο Δήμος Κατερίνης απ’ ότι ελέχθη από δάνειο το οποίο θα συνάψει.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος ενημερωμένος για την τεχνολογία των λαμπτήρων Μαγνητικής Επαγωγής είπε ότι είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και σε σύντομο διάστημα θα αποσυρθούν από την αγορά.
Το ποσό για την αγορά τους είναι ασύμφορο και θα δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς περιέχουν άργυρο υλικό απαγορευμένο πλέον για το περιβάλλον.
Το Σώμα προβληματίστηκε, ζήτησε την τεχνογνωσία στο θέμα του δ.σ. Θωμά Αναστασιάδη, ο οποίος είναι αντιπρόσωπος της PHILIPS στην Πιερία και ο οποίος επιβεβαίωσε την άποψη του πρώην δημάρχου και είπε ότι θα θεωρηθεί αστείος αν απευθυνόμενος στην προμηθευτική του εταιρεία ζητήσει λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής και όχι LED που για ολόκληρο το Δήμο Κατερίνης δεν έχουν κόστος μεγαλύτερο από 1.500.00 ευρώ και μπορεί η αντικατάσταση να γίνει και τμηματικά.
Το προβληματισμό τους για το θέμα εξέφρασαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σταύρος Χριστοφορίδης, σχετικά με απαγορευμένο αμάλγαμα που βρίσκεται στους λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής , ο Νίκος Τσιαμπέρας, ο Νίκος Μακρίδης.
Τα επιχειρήματα της συμπολίτευσης και ειδικά του Γενικού Γραμματέα Κωνσταντίνου Λιακόπουλου, δεν έπεισαν και ο αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Νταντάμης πρότεινε το θέμα να αποσυρθεί για περαιτέρω μελέτη, πράγμα που έπραξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεοφάνης Τερζόπουλος.