Η διαφορά είναι τεράστια: Με τα συνοικέσια έκαναν πολλά παιδιά και σπάνια χώριζαν.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Αντίθετα σήμερα με το ιντερνέτ δεν προλαβαίνουν να κάνουν παιδιά και χωρίζουν πολύ εύκολα. Γι’ αυτό η Εκκλησία σκέφτεται να ξεκινήσει φροντιστήρια και μαθήματα για να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος.
Αν σκέφτεσαι λοιπόν να κάνεις το μεγάλο βήμα, αν είσαι κοντά το να πεις «ναι» στο «για πάντα μαζί, στις χαρές και τις λύπες», τότε καλό θα ήταν να βάλεις ένα τετράδιο στην τσάντα σου και να πάρεις το δρόμο για την εκκλησία, εκεί όπου θα σε περιμένουν οι ειδικοί. Εκεί είναι έτοιμες να λειτουργήσουν Σχολές υποψηφίων ζευγαριών που σκέφτονται να παντρευτούν. Πριν λίγες μέρες, στις 3 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, εισηγήθηκε μια σειρά από μέτρα ώστε «να αντιμετωπιστεί «η αποδυνάμωση της παραδοσιακής οικογένειας που συντελείται στη σύγχρονη εποχή».
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, «οι θεωρούμενες λειτουργικές δυσχέρειες σχετικά με την παραδοσιακή οικογένεια μαζί με τον ατομοκεντρικό τρόπο της σύγχρονης πραγματικότητας, οδηγούν όλο και περισσότερα ζευγάρια στη διάρρηξη της συζυγικής σχέσης, τον χωρισμό και το διαζύγιο». Έτσι, πρότεινε την επιστροφή των μελλόνυμφων στις τάξεις πριν ανέβουν τα σκαλιά της Εκκλησίας για να μειωθούν τα διαζύγια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στις προτάσεις του μητροπολίτη Θεόφιλου περιλαμβάνονται επίσης η δημιουργία κεντρικού ταμείου για την ενίσχυση των κυήσεων, η περαιτέρω ανάπτυξη των Σχολών Γονέων που λειτουργούν με ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η δημιουργία Βιωματικών Ομάδων Γονέων και η διοργάνωση κατασκηνωτικού τριημέρου για οικογένειες.
Η λίστα με τις προτάσεις δεν σταματάει εκεί. Σύμφωνα με τον Φιλόθεο, η Εκκλησία πρέπει να προχωρήσει επίσης σε έρευνα και καταγραφή των οικογενειακών προβλημάτων και να καταρτίσει τους κληρικούς και τα εκκλησιαστικά στελέχη για τα συγκεκριμένα θέματα. Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία σταθμών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας της οικογένειας και για την παροχή βοήθειας σε οικογένειες εξαρτημένων ατόμων από ουσίες, τυχερά παιχνίδια ή από το Διαδίκτυο. (πηγή:Oneman 4-10-24)