Ένα (μικρό) βήμα πιο κοντά στον διάλογο για οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, φαίνεται πως κάνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, «οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)».
Ερωτηματικό παραμένει αν η εμβάθυνση του διαλόγου, αν ξεκινήσει, θα γίνει άμεσα, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές εμμένουν στις κόκκινες γραμμές τους και η Τουρκία εμμένει στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Όπως είπε σε δήλωσή του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα. Είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας».
Επίσκεψη Φιντάν
Ο κ. Γεραπετρίτης, ανέφερε εξάλλου ότι «οι τρεις πυλώνες, ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και η θετική ατζέντα θα συνέλθουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα υπάρξει και το Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει εντός του Ιανουαρίου. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονίσουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες».
Ερωτηματικό πάντως παραμένει αν η εμβάθυνση του διαλόγου, αν ξεκινήσει, θα γίνει άμεσα, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές εμμένουν στις κόκκινες γραμμές τους και η Τουρκία εμμένει στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Κάνοντας αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε:
«Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Πρωτίστως επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία, η οποία υπάρχει σε σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν τις δύο χώρες. Επισημάνθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία στο μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί πάντοτε ένα σημαντικό αγκάθι στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαιτέρως σήμερα, δεδομένου του γεγονότος ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη στην περιοχή, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική.
Συζητήθηκαν θέματα, τα οποία αφορούν στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, το Κυπριακό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση εξέλιξης και προσδοκούμε ότι θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και, βεβαίως, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.