Το νέο βιβλίο του καθηγητή και συγγραφέα Ιωάννη Κ. Δημητριάδη «Έφεσος, Κιρκιντζές, Στουπί, Νέα Έφεσος, Ιστορία, Λαογραφία, Πολιτισμός» παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Νέας Εφέσου, οι φιλόλογοι Πηνελόπη Τζιώκα, Νεκταρία Χάρη και Παναγιώτα Τρύπου, ενώ συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου και φιλόλογος Ουρανία Κατσαμάκα.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Α. Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Δίου Ολύμπου, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εντοπίων Νέας Εφέσου «Το Στουπί». Θεσμική παράγοντες της Πιερίας και όχι μόνο τίμησαν την εκδήλωση με τη παρουσία τους καθώς και πλήθος κόσμου.
Η Παναγιώτα Τρύπου έκανε μια εικονογραφική περιγραφή του βιβλίου το οποίο παρουσιάζει τη ζωή των προσφύγων από τον Κιρκιτζέ από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους στη νέα πατρίδα το Στουπί – Νέα Εφεσο, τη συνάντηση με τον ντόπιο πληθυσμό, τα διάφορα στάδια προσαρμογής και φτάνει στις μέρες μας.
Η Πηνελόπη Τζιώκα απέδωσε έξοχα το πνεύμα του βιβλίου αναφέροντας:
Το βιβλίο του κ. Δημητριάδη ενώνει ηπείρους και γεφυρώνει αιώνες, είναι μια καταγραφή ιστορικής πορείας με ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτικό, πολιτισμικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρων έχει η καταγραφή της ανθρώπινης καθημερινής αντίδρασης στο συγκλονιστικό γεγονός του 22΄.Στην προσωπική ανάγνωση του βιβλίου, μας δίνει πως έζησαν και αντέδρασαν στο δράμα αυτό οι πρώτοι που το έζησαν, οι απόγονοι τους και οι ντόπιοι που δέχθηκαν τους πρόσφυγες και χρειάστηκε ξαφνικά να μοιραστούν τον τόπο τους. Από το 1922 και μετά μιλάμε για γενιές προσφύγων και για γενιές ντόπιων. Ο συγγραφέας του βιβλίου ανήκει στην δεύτερη γενιά, καθώς υπολογίζεται πως μέχρι και σήμερα υπάρχουν 5 γενιές προσφύγων. Ο κ Δημητριάδης έχει το πλεονέκτημα να έχει ζήσει την πρώτη γενιά, να την έχει ακούσει άμεσα, για αυτό και είναι συγκλονιστικά τα ντοκουμέντα στο βιβλίο του, όπως και οι μαρτυρίες των προσφύγων. Το βιβλίο δίνει ανάγλυφα, γλαφυρά και τεκμηριωμένα για το πως το προσφυγικό τραύμα διαπέρασε 3 γενιές προσφύγων και πως επηρέασε την ζωή των ντόπιων.
Η επιμελήτρια της έκδοσης Νεκταρία Χάρη, αναφέρθηκε στο χρονικό της συγγραφής αυτού του βιβλίου και τις ιδιαιτερότητες ενός πολυμεγέθους συγγράμματος που καταγράφει την ιστορία της Νέας Εφέσου από το 1923 ως τις μέρες μας, υπόθεση περίπλοκη και πολύπονη.
Μουσικά την εκδήλωση επένδυσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εντοπίων Νέας Εφέσου «Το Στουπί» υπό την διεύθυνση της Μαρίκας Φωτοπούλου.
Η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Ν. Εφέσου ήταν γεμάτη από θεσμικούς φορείς, κατοίκους του χωριού, παλιούς δασκάλους, γνώριμους του Γιάννη Δημητριάδη από την πολύχρονη πορεία του στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στην τοπική πολιτική σκηνή.
Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Καρπούς, ο πρ. Νομάρχης Γιώργος Παπαστεργίου αλλά και ο νυν Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, μαθητής του Γιάννη Δημητριάδη τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, η οποία αναφέρθηκε στην κοινή πορεία τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας.
Η βραδιά έκλεισε με τιμητική διάκριση από μέρους του Δήμου Δίου Ολύμπου προς το συγγραφέα που επέδωσε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος, στον οποίο ο Γιάννης Δημητριάδης παρέδωσε σε στικάκι τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Κοινότητας Νέας Εφέσου από το 1923 έως το 1999.
Η ομιλία του συγγραφέα προς το ακροατήριο ήταν εμπνευσμένη και συγκινητική.