Προσωπικότητες της Πιερίας από το χώρο της Εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, των τεχνών, του εκπαιδευτικού, αθλητικού, επιστημονικού και του επιχειρηματικού κόσμου, “έφυγαν” το 2024, αφήνοντας το στίγμα τους στην ιστορία και την κοινωνία.
Παρατίθενται αλφαβητικά γνωστές προσωπικότητες της Πιερίας που πέρασαν στην αιωνιότητα το 2024. Ο αριθμός μετά το όνομα, όπου εμφανίζεται, δηλώνει την ηλικία της προσωπικότητας όταν απεβίωσε.
Α
Αγαθόνικος, 87, κατά κόσμον Γεώργιος Φατούρος, πρώην Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος από το 1985 έως το 2013, οπότε και παραιτήθηκε για λόγους υγείας.
Γεννήθηκε στο Αίγιο στις 6 Μαρτίου 1937. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1960 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1964 πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Γόρτυνας και Μεγαλουπόλεως (1964-68), ως καθηγητής στο Ανώτερο Ιερατικό Φροντιστήριο Τήνου (1968-71) και πρώτος διευθυντής στην Επτατάξια Εκκλησιαστική Σχολή Τήνου (μέχρι το 1974) και στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής του γραφείου ιεροκηρύκων και νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1974-85).
Το 1985 εξελέγη μητροπολίτης Κίτρους & Κατερίνης, όπου ανέπτυξε σημαντική πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Συγκεκριμένα, στη μητροπολιτική του περιφέρεια, δημιουργήθηκαν τρία πνευματικά κέντρα, η Βαρνάβειος Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε από τον ίδιο στη μνήμη του προκατόχου του Βαρνάβα Τζωρτζάτου, εκκλησιαστικό φροντιστήριο, δύο γηροκομεία, το συσσίτιο «Άρτος ο επιούσιος», θρησκευτικές υπηρεσίες στους ασθενείς και στον στρατό, σταθμός α΄ βοηθειών και κοινωνικής συμπαράστασης και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες. Έπειτα από ενέργειές του, η Μητρόπολη μετονομάσθηκε σε “Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος”.
Στις 12 Νοεμβρίου 2013 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον απομάκρυνε από το θρόνο της Μητροπόλεως μετά το πόρισμα ειδικής επιτροπής, καθώς ήταν σε κώμα και δεν μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Εκοιμήθη στις 10 Ιουνίου.
Αδαμόπουλος Δημήτρης, αξιωματικός ε.α., πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Πιερίας. πρώην μέλος Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΦΚ Πιερικού 1961. Απεβίωσε στις 9 Ιουνίου.
Ανέστης Απόστολος, 67, παλιός ποδοσφαιριστής του Πιερικού (1978-79).
Ήταν ιδρυτής της Ακαδημίας ποδοσφαίρου Νεάπολης και συνεχιστής της ακαδημίας του Κούδα.
Έπαιξε στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ ενώ φόρεσε και μια φορά τη φανέλα της πρώτης ομάδας τον Δεκέμβριο του 1977 στον αγώνα με τον Πανσερραϊκό. Ακόμη αγωνίστηκε μεταξύ άλλων σε Πιερικό, Καβάλα (42 συμμετοχές στην Α’ Εθνική), Αναγέννηση Γιαννιτσών. Με τη φανέλα του Πιερικού αγωνίστηκε στην Β΄ εθνική σε 38 αγώνες, με 1 γκολ στον αγώνα με τη Βέροια στις 21 Οκτωβρίου 1978 στη Βέροια, με σκορ 1-1. (Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Πιερικού). Πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 28 Φεβρουαρίου.
Β
Βελλής Ιωάννης, 84, συνταξιούχος έμπορος, εμβληματική φυσιογνωμία του συνοικισμού των Καταφυγιωτών. Δημιούργησε με τον αδερφό του μια αξιόλογη επιχείρηση, την οποία κληροδότησε στα παιδιά του. Ήταν αντιπρόσωπος μεγάλων εταιριών τροφίμων στην Πιερία, δημιουργώντας ένα δίκτυο διανομής. Απεβίωσε στις 24 Νοεμβρίου.
Βρούζος Ν. Γεώργιος, 91, συνταξιούχος βιβλιοπώλης της Κατερίνης. Αρχικά εργάστηκε με τον μικρότερο αδερφό του, Βασίλη, στο βιβλιοπωλείο του τελευταίου. Στην πορεία άνοιξε το δικό του, μετά το 1970 και είχε κυρίως εκκλησιαστικά βιβλία στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Κατερίνη. Στη συνέχεια το βιβλιοπωλείο ανέλαβε η σύζυγός του, Νιόβη και έπειτα το χάρισε στην ανιψιά του, Φρόσω, γύρω στο 2000. Απεβίωσε στις 23 Αυγούστου.
Γ
Γιαμούζης Στέφανος, 90, πρώην Επόπτης Δημόσιας Υγείας στην Κατερίνη (στα 1959 και μετά). Καταγόταν από τον Κοκκινοπλό. Έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιανουαρίου.
Γιαννακίδης Δημήτριος , 92, πρώην προϊστάμενος του Νομαρχιακού Ταμείου Πιερίας από τον Κορινό.
Γεννήθηκε στη Συκορράχη του νομού Έβρου από γονείς πρόσφυγες από τη Σκόπελο της Ανατολικής Θράκης. Η οικογένεια του Δημητρίου μετοίκησε στον Κορινό Πιερίας το 1943 προκειμένου να αποφύγουν τη σκληρότητα της Βουλγαρικής κατοχής στη Θράκη. Αγάπησε τον Κορινό και την Κατερίνη ως νέα του πατρίδα προσφέροντας τις υπηρεσίες του με ακεραιότητα και απλόχερα ως προϊστάμενος του Νομαρχιακού Ταμείου Πιερίας. Περήφανος για τη Θρακική του καταγωγή, διετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του Συνδέσμου Θρακών Πιερίας (νυν Θρακικής Εστίας). Πάντα με χιούμορ και ευγένεια, στωικός και πρόσχαρος, παρέμεινε προσηλωμένος στην οικογένεια και στους κοινωνικούς του ρόλους και έπαιρνε από αυτό μεγάλη ικανοποίηση.
Παντρεύτηκε την Κυριακή Κρανίδου το 1963, προσφυγοπούλα από τον Σοβιετικό Πόντο, όπου είχε διαφύγει η οικογένειά της κατά τη διάρκεια των διωγμών. Βαθιά καλλιεργημένοι άνθρωποι και οι δύο, επέλεξαν να ζήσουν μια ζωή απλή και ταπεινή, και απλά και ταπεινά επίσης έφυγαν.
Ο Δημήτριος απεβίωσε στις 3 Δεκεμβρίου.
Γκινίδης Ιωάννης (Νάνης), παλιός ποδοσφαιριστής του Αιγινιακού και του Εθνικού Αιγινίου. Προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο αιγινιώτικο ποδόσφαιρο, όπου είχε τεράστια διαδρομή. Απεβίωσε στις 8 Οκτωβρίου.
Γκιργκούδης Γιάννης, 80, αγωνιστής της Αριστεράς. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Γεννήθηκε στο Αιγίνιο το 1944. Ως φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ συμμετείχε στην αντιδικτατορική αντίσταση μέσα από τις γραμμές του «Ρήγα Φερραίου» και του «Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου – ΠΑΜ». Παράλληλα συμμετείχε στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Νοέμβριο του 1973. Απεβίωσε στις 30 Μαΐου.
Γουλάρας Δημήτρης, 46, πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Δίου-Ολύμπου με καταγωγή από τον Παντελεήμονα. Απεβίωσε ξαφνικά στις 28 Σεπτεμβρίου έπειτα από δύσκολη επέμβαση για ανεύρυσμα και κηδεύτηκε στον Νέο Παντελεήμονα. Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου τονίζεται ότι ο Δημήτρης Γουλάρας υπηρέτησε με σεβασμό και αφοσίωση το δήμο.
Δ
Δημήτρης Δαδούλης, 101, συνταξιούχος γαλακτοπώλης του Λιτοχώρου. Πολύ αγαπητός στην τοπική κοινωνία, έγινε γνωστός με το περίφημο και ξακουστό γιαουρτάκι που έρχονταν στο γνωστό γαλακτοπωλείο από όλα τα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο από το Λιτόχωρο, για να το αγοράσουν. Απεβίωσε στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής.
Δαλαμήτρας Βασίλης, 63, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καρίτσας (1991-98), Αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Δίου. Απεβίωσε στις 12 Ιανουαρίου.
Δόβας Αθανάσιος, 89, συνταξιούχος δάσκαλος της Κατερίνης. Απεβίωσε στις 27 Απριλίου.
Δομακίδης Παναγιώτης, παράγοντας του Εθνικού Κατερίνης για πολλά χρόνια. Στις 16 Νοεμβρίου ο Εθνικός εξέδωσε ψήφισμα για την απώλειά του.
Ε
Έξαρχος Αναστάσιος, 84, αγρότης και επιχειρηματίας πατέρας του γεωπόνου Βασίλη Έξαρχου. Δραστηριοποιήθηκε στον τουρισμό από το 1997 με ένα ξενοδοχείο στην Παραλία Κατερίνης, και στο Real estate. Από την δεκαετία του ‘ 80 η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης τον είχε επιλέξει ως εξωτερικό συνεργάτη. Απεβίωσε στις 2 Φεβρουαρίου.
Ζ
Ζαγρέας Τηλέμαχος (γεννημένος ως Τηλέμαχος Ζιούρας), γνωστός με το ψευδώνυμο “Ολυμπορόκ”, 82, μουσικός, συνθέτης και στιχουργός. Γεννήθηκε στον Παλαιό Παντελεήμονα και εργάστηκε στην Γερμανία για μεγάλα χρονικά διαστήματα της ζωής του κατά τη διάρκεια των οποίων ανακάλυψε την αγάπη του για την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ενώ έγραφε ποίηση και έπαιζε μουσική από πολύ παλαιότερα, η καριέρα του στη μουσική άρχισε με τον πρώτο δίσκο του «Ο Θρύλος» (γερμ. Legende, Raumer Records, 1996). Στην προσοχή πολλών φίλων της εναλλακτικής μουσικής θα έφτανε όμως μετά τον δίσκο του «Τον Λόγο έχει ο Ζευς» (Olymporock. 2005), στον οποίο συμμετείχαν γνωστοί μουσικοί του έντεχνου. Λίγο καιρό αργότερα θα εμφανιζόταν ως προσκεκλημένος σε ζωντανές εμφανίσεις μουσικών όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
Τα τελευταία χρόνια διατηρούσε έναν χώρο πολιτισμού με το όνομα «Ολύμπιο Πνευματικό Κέντρο». Στον Παλαιό Παντελεήμονα διοργάνωνε τακτικά δράσεις, με θεματικές όπως ο μαρξισμός και η αρχαία ελληνική θεολογία. Απεβίωσε στις 27 Απριλίου.
Ζησιός Αντώνης, 76, τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών από την Καρίτσα. Κηδεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η
Ηλιάδης Νικόλαος, 71, ιατρός-χειρουργός, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του από το 1990 έως τη συνταξιοδότησή του, το 2019, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας. Απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου.
Θ
Θεοδωρίδης Χρήστος, 92, συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών, ο γηραιότερος εν ζωή ποδοσφαιριστής του Πιερικού, προπονητής για έναν μήνα (1982) μαζί με το Δημήτρη Λιάπη. Ο «Ολυμπίτης» ανήκει στην ξεχωριστή κατηγορία των μεγάλων ποδοσφαιριστών του νεότευκτου Πιερικού του ’61, που έθεσαν τις βάσεις και εξάπλωσαν την φήμη του συλλόγου σ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδος. Πρωτοφόρεσε την ολόλευκη φανέλα την 1η Οκτωβρίου 1961, στον αγώνα Πιερικός – Αναγέννηση Γιαννιτσών 4-0, ενώ ο τελευταίος του αγώνας ήταν στις 10 Ιανουαρίου 1965 στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, στην νίκη του Πιερικού επί του Ηρακλή με 1-0. Συνολικά αγωνίστηκε σε 75 αγώνες, πετυχαίνοντας 14 γκολ. Απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου. (Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Πιερικού)
Ι
Ιωαννίδης Ηλίας, διοικητικός παράγοντας και πρόεδρος του Πιερικού (1990-91), προσφιλής στους κύκλους του και στην φίλαθλη κοινωνία ως “Μάμπο” και “Αρμένος”. Διετέλεσε επί σειρά ετών ενώ επί των ημερών του ως μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, ο Πιερικός κέρδισε την άνοδο και είχε τις τελευταίες παρουσίες του στην Α’ Εθνική (1991-93).
Ήταν επιτυχημένος μεταξύ άλλων επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων στην Αθήνα. Απεβίωσε στις 10 Νοεμβρίου.
Κ
Καλαϊτζίδου Σωτηρία, καθηγήτρια του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης. Απεβίωσε στις 2 Ιουλίου. Για την απώλειά της ψήφισμα εξέδωσε η ΕΛΜΕ Πιερίας.
Καλαμπάκας Βαγγέλης, 65, πρώην ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Λιτοχώρου και πρώην Αντιδήμαρχος. Κηδεύτηκε στις 31 Μαρτίου.
Κανταρτζής Νίκος, 100, καθηγητής Γεωπονικής.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε γεωπόνος. Έπειτα από σπουδές στις ΗΠΑ έφερε την αρχιτεκτονική τοπίου στην Ελλάδα. Έγινε καθηγητής με αυτό το αντικείμενο στο Αριστοτέλειο και αργότερα στο ΕΚΠΑ στην Αθήνα.
Ασχολήθηκε με το έργο της Ευαγγελικής Εκκλησίας, οργάνωσε τις πρώτες κατασκηνώσεις στην περιοχή της Κατερίνης και αργότερα έφτιαξε την κατασκήνωση Λεπτοκαρυάς, τον κήπο του ορφανοτροφείου και ήταν ο μαέστρος της χορωδίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα. Μαζί του σε όλα ήταν η ακούραστη σύζυγός του, Σούλα. (Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο). Απεβίωσε αιωνόβιος στις 23 Φεβρουαρίου.
Καπώνης Δημοσθένης, 71, συνταξιούχος αυτοκινητιστής της Κατερίνης. Έφυγε στις 14 Δεκεμβρίου και κηδεύτηκε στην Περίσταση.
Καραβέργος Πλούταρχος, 85, συνταξιούχος ιατρός.
Στα νεανικά του χρόνια ήταν ποδοσφαιριστής του Ολύμπου Κατερίνης. Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη να σπουδάσει Ιατρική το 1960 και από τον Όλυμπο Κατερίνης μεταγράφηκε στον Ηρακλή. Είχε αλματώδη άνοδο τη δεύτερη σεζόν του εκεί και πέτυχε 12 γκολ στην Α’ Εθνική, κάνοντας το πρώτο χατ τρικ του Ηρακλή στην κατηγορία (10 Ιουνίου 1962 Ηρακλής – Απόλλων 4-2). Μικρόσωμος, αλλά γρήγορος και απρόβλεπτος επιθετικός, καλός και με τα δύο πόδια ξεχώριζε και για το χαρακτήρα του. (iraklis1908.gr)
Υπηρέτησε ως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Κατερίνης (1972-2006). Γεννήθηκε στο Παλαιό Κεραμίδι και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κατερίνης. Απέκτησε πτυχίο Ιατρικής από το ΑΠΘ (1972). Την περίοδο 2005-06 ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας. Ήταν παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Γλυκερία Παπαγεωργίου και απέκτησαν δύο κόρες. Έφυγε στις 30 Αυγούστου.
Καρδασιάδης Άρης (Αθηνόδωρος), 65, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και γραφίστας. Στις αρχές του 1990 παρουσίαζε στο “Ράδιο Όλυμπος” την εκπομπή «Ημέρες Ραδιοφώνου». Οι επαγγελματικές του ιδέες στη γραφιστική ξεπερνούσαν τα όρια της Κατερίνης. Κηδεύτηκε στην Κατερίνη στις 7 Φεβρουαρίου.
Καρκαετίδης Ελευθέριος, 70, πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Πιερίας (1995-96, 1999-2000, 2000-01). Ήταν σημαντική μορφή του αγροτικού κόσμου και έγινε γνωστός για τους αγώνες του. Απεβίωσε στις 25 Ιουνίου και κηδεύτηκε στον Αρωνά.
Καστρόπουλος Νικόλαος, 94, συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος. Το 1988 ήταν Προϊστάμενος Διευθύνσεως στην γραμματεία του Πρωτοδικείου Κατερίνης. Απεβίωσε στις 6 Ιουλίου.
Καψάλη Μαρία, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έφυγε στις 9 Ιουλίου. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας εξέφρασε την οδύνη του για τον πρόωρο θάνατό της.
Κελεπούρης Γιώργος, 50, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο Δίον. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και ασχολήθηκε επίσης με τη γεωργία. Έφυγε την 1η Απριλίου.
Κίτσας Νίκος, 83, ζαχαροπλάστης με καταγωγή από την Κατερίνη και το Λιβάδι του Ολύμπου, όπου γεννήθηκε το 1941. Ο πατέρας του, Ξενοφών, ζαχαροπλάστης από το Λιβάδι, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Κατερίνη το 1943, μαζί με το δήμαρχο Αιμίλιο Ξανθόπουλο. Ο ηλικίας δύο ετών Νίκος ήταν αιχμάλωτος των Γερμανών υπό εκτέλεση μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Το σπίτι της οικογένειας πυρπολήθηκε από τους ναζί και καταστράφηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν από το Λιβάδι στην Κατερίνη. Εργάστηκε αρχικά ως ζαχαροπλάστης στην Κατερίνη και έπειτα σε μεγάλο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης και στο Κολωνάκι Αθηνών. Τη δεκαετία του ’90 άνοιξε το ζαχαροπλαστείο “MonAmour” στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, το οποίο λειτουργεί έως σήμερα. Απεβίωσε αδόκητα στο Πευκοχώρι στις 23 Ιουνίου. Κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη.
Κοκοζίδης Δημήτρης, 64, συνταξιούχος δάσκαλος της Κονταριώτισσας. Υπηρέτησε το λειτούργημά του επί αρκετά χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο της Κονταριώτισσας. Κατέλιπε τη σύζυγό του, Ευσέβεια, και 4 παιδιά.
Κορωνίδης Ιωάννης, δάσκαλος και γνωστός αθλητικογράφος της Κατερίνης, γνωστότερος ως Βάνιας. Υπήρξε αθλητής του στίβου, όμως τον κέρδισε το ποδόσφαιρο και ειδικότερα ο Πιερικός. Με τη χαρακτηριστική φωνή του περιέγραφε στο ραδιόφωνο τους αγώνες του Πιερικού, ενώ παράλληλα σημείωνε και φωτογράφιζε τους αγώνες και τη δράση της ομάδας.
Για πολλά χρόνια ήταν συνεργάτης στη στήλη των αθλητικών στο «Ολύμπιο Βήμα». Απεβίωσε πλήρης ημερών στις 13 Ιανουαρίου.
Κοσμαδάκης Εμμανουήλ, 66, οικονομολόγος, πρώην Διοικητής ΨΝΠΟ & Αναπληρωτής Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, ο οποίος ήταν πολιτευτής στην Πιερία με το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια είχε ενεργή παρουσία στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στη Γερμανία και έκτοτε συνέδραμε δυναμικά τις μάχες της παράταξης.
Επί σειρά ετών ήταν γραμματέας της τοπικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ.
Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του «Λίκνου των Μουσών» Έφυγε στις 13 Ιανουαρίου.
Κουθουρίδης Γιώργος, 61, επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παραλίας (2011-14). Για πολλά χρόνια διατηρούσε ψαροταβέρνα στην Παραλία Κατερίνης. Πέθανε την 1η Μαρτίου.
Κούρτης Κλεομένης (Μένιος), 62, γνωστός και αγαπημένος Στρατηγός ε.α. και συγγραφέας. Διατέλεσε υποδιοικητής της 24ης ΤΘΤ με έδρα το Λιτόχωρο. Απεβίωσε στις 8 Μαΐου.
Κωτούλας Διονύσης, πρώην πρόεδρος του ερασιτέχνη Πιερικού (2001-03).
Τον Μάρτιο του 2003 ο Πιερικός, με πρόεδρο τον Κωτούλα και προπονητή τον Γιάννη Κωνσταντινίδη, αναδείχθηκε Κυπελλούχος ΕΠΣ Πιερίας επικρατώντας του Εθνικού Κατερίνης με 4-1.Τον Ιούνιο του 2003, μετά την ήττα του Πιερικού από την Ρόδο με 2-0, στο μπαράζ ανόδου του γηπέδου της Καισαριανής, ο Κωτούλας αποχώρησε από τον ΣΦΚ, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Γιάννη Φελεκίδη. Απεβίωσε στις 23 Φεβρουαρίου. (Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Πιερικού)
Κωλέττη Καλλιόπη (Πιπίτσα), 78, εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού από την Κατερίνη. Έφυγε στις 27 Αυγούστου.
Λ
Λιάπης Δημήτρης (Τάκης), 76, παλαιός ποδοσφαιριστής, εκπαιδευτικός και προπονητής, συγγραφέας βιβλίων, ο ακρογωνιαίος λίθος των δύο πρώτων δεκαετιών του Πιερικού.
Γεννήθηκε στη Κατερίνη και σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στην ομάδα νέων του Πιερικού με προπονητή τον Αλέξανδρο Χελιδώνη.
Οι επιδόσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον προπονητή της ανδρικής ομάδας Μπέκι Μπέρταλαν κι έτσι το καλοκαίρι του 1964 ενσωματώθηκε πλήρως στη μεγάλη ομάδα του Πιερικού.
Στις 11 Οκτωβρίου 1964 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στο εντός έδρας 1-0 με τον Παναιγιάλειο. Με τον Πιερικό αγωνίσθηκε για 12 συνεχόμενες περιόδους (9 Α’ Εθνικής & 3 Β’ Εθνικής) σε 361 αγώνες και πέτυχε 79 γκολ.
Στις 17 Μαΐου 1970, στον αγώνα Πιερικός – Ολυμπιακός 3-3, γίνεται ο πρώτος από τους δύο ποδοσφαιριστές στην 64χρονη ιστορία της Α’ Εθνικής, ο οποίος πέτυχε χατ τρικ επί των ερυθρολεύκων.
Στις 23 Μαΐου 1976 στο εντός έδρας 4-1 επί του Ηρακλή φόρεσε για τελευταία φορά την φανέλα του Πιερικού.
Από το 1981 μέχρι το 2002 και σε αρκετές περιόδους, εργάστηκε ως προπονητής των αναπτυξιακών τμημάτων του Πιερικού, ενώ για 53 συνολικά αγώνες κάθισε στον πάγκο την ανδρικής ομάδας του Πιερικού της Β’ Εθνικής κι αργότερα εκείνης του Ερασιτεχνικού πρωταθλήματος. Έφυγε στις 2 Ιουλίου. (Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Πιερικού)
Λιόντας Βασίλης (Λάκης), συνταξιούχος έμπορος υποδημάτων. Τον Οκτώβριο του 1991 είχε ανοίξει κατάστημα στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και έφερε το μοντέρνο παπούτσι στην Κατερίνη. Νωρίτερα, το 1975 είχε κατάστημα υποδημάτων μαζί με το Σιδέρη. Το αξιόπιστο προϊόν του και το πλατύ του χαμόγελο ήταν η εγγύηση ποιότητας και εξυπηρέτησης. Υπηρέτησε για χρόνια το επάγγελμά του και έγκαιρα αποσύρθηκε αφήνοντας στο καταναλωτικό κοινό της Πιερίας τις καλύτερες αναμνήσεις. Απεκτησε με τη σύζυγό του δύο άξια παιδιά. Απεβίωσε στις 3 Ιουλίου.
Μ
Μαγκλάρας Δήμος, 84, αθλητής του στίβου και δημοσιογράφος, πρωταθλητής Ελλάδας στο άλμα σε μήκος (1959, 61, 1963-65, 1967-68), βαλκανιονίκης (1959, 60, 64) , 11ος (1960) και 25ος (1964) στους Ολυμπιακούς Αγώνες, 15ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1966)
Γεννήθηκε στην Κατερίνη, γιος του δασκάλου Παντελή Μαγκλάρα (1914-1999) με καταγωγή από τον Μπράλο Φθιώτιδας. Κατέρριψε 3 φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με τελευταία επίδοση 7μ.74 στις 25 Ιουλίου 1964 στο Κάιρο το οποίο ήταν και βαλκανικό ρεκόρ. Στον κλειστό στίβο έκανε το πρώτο ρεκόρ με επίδοση 07:24 στις 27 Μαρτίου 1966 στο Ντόρτμουντ.
Ασχολήθηκε με τα ΜΜΕ στην πόλη της Λαμίας ιδρύοντας το 1988 την Στερεοελλαδίτικη Ραδιοφωνία 100.5 και στις αρχές της δεκαετίας του 90 τον τηλεοπτικό σταθμό M.TV. Εξέδωσε βιβλίο με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2018). Ο Δήμος απεβίωσε στις 22 Οκτωβρίου και κηδεύτηκε στον Μπράλο Φθιώτιδας.
Μακρίδης Ιωάννης, 80, συνταξιούχος δάσκαλος της Κατερίνης. Πέθανε την 1η Οκτωβρίου.
Μαργαρίτης Αθανάσιος, 87, συνταξιούχος έμπορος της Κατερίνης. Απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου.
Μαρινοπούλου Κ. Τριανταφυλλιά, 68, συνταξιούχος καθηγήτρια Μαθηματικών από την Κατερίνη. Απεβίωσε στις 21 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ματθαιΐδου Αναστασία, 96, συνταξιούχος δασκάλα από την Κατερίνη. Απεβίωσε στις 20 Σεπτεμβρίου.
Μελιάδης Κωνσταντίνος, 70, επιχειρηματίας, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του Σάββα και τον αδελφό του, Δημήτρη, είχαν ανοίξει στην Κατερίνη το ψητοπωλείο «Σαββίκος» το 1997. Απεβίωσε στις 31 Μαΐου.
Μιχαηλίδης Θεόδωρος, 78, πολιτικός μηχανικός της Κατερίνης. Απεβίωσε στις 31 Μαΐου.
Μπαλάτος Γ. Νικόλαος, 85, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός της Κατερίνης.
Γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1938 και σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός στα ΚΑΤΕΕ Θεσσαλονίκης. Από το 1965 έως το 1996, οπότε συνταξιοδοτήθηκε άσκησε το επάγγελμά του στην Κατερίνη. Άνθρωπος της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, έγινε μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κατερίνης σε ηλικία 28 ετών και υπήρξε μέλος σε οκτώ διοικητικά συμβούλια έως το 1990. Διακρίθηκε κυρίως για την προσφορά του στον τομέα της χιονοδρομίας και στο Καταφύγιο της Άνω Μηλιάς. Το 1996 τιμήθηκε για την πολύχρονη προσφορά του σε εκδήλωση του ΕΟΣ Κατερίνης μαζί με άλλα μέλη του Συλλόγου. Απεβίωσε στις 17 Μαρτίου. (Δημητρίου Ανδρέα Καρατζά, 75 χρόνια ξέφωτα μνήμης του Ε.Ο.Σ. Κατερίνης, έκδοση Ε.Ο.Σ. Κατερίνης 2008, σελ. 125)
Μπάλτας Ανδρέας, 78, συνταξιούχος αυτοκινητιστής της Κατερίνης. Απεβίωσε στις 21 Φεβρουαρίου και κηδεύτηκε στην Περίσταση.
Μπανούσης Σωτήρης, 51, φροντιστής του Πιερικού. Εκτός από τον Πιερικό, είχε εργαστεί πέρυσι και στο Σβορώνο. Απεβίωσε στις 5 Αυγούστου.
Μπεκιαρόπουλος Δημήτριος, 53, ιατρός- παθολόγος της Κατερίνης. Απεβίωσε στις 23 Σεπτεμβρίου.
Μπεκιαρόπουλος Ευάγγελος, συνδικαλιστής και συνταξιούχος έμπορος, αντιπρόεδρος και πρώην γενικός γραμματέας της Ένωσης Συνταξιούχων Εμπόρων Νομού Πιερίας. Απεβίωσε την 1η Φεβρουαρίου.
Μπίσμπας Γιάννης, 81, πολιτικός μηχανικός της Κατερίνης.
Ήταν ομότιμο μέλος του ΤΕΕ, πατέρας του προέδρου της Ν.Ε. Πιερίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Κων/νου Μπίσμπα. Έφυγε στις 17 Ιανουαρίου.
Μποσμαλής Αθανάσιος, Συνταγματάρχης ε.α., Φροντιστής Πεζικού, με καταγωγή από τον Κολινδρό Πιερίας. Διετέλεσε επί 12 έτη φροντιστής της Σχολής Ευελπίδων, από όπου έγινε ιδιαίτερα γνωστός αφού ήταν αυτός που είχε αναλάβει τη μεταφορά από τις παλιές εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας, στις ήδη υπάρχουσες στη Βάρη Αττικής, ενώ πάντα φρόντιζε να μη λείψει από κανένα μαθητή τίποτα, γι’ αυτό και οι Ευέλπιδες τον αποκαλούσαν «Μπουτίκ Μποσμαλής». Έφυγε στις 19 Απριλίου. (kranos.gr)
Μυρωτής Ελευθέριος, 79, συνταξιούχος κτηνίατρος από την Κατερίνη. Απεβίωσε στις 6 Νοεμβρίου.
Ν
Νανάκου Ευτυχία, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά με αναπηρία και στις οικογένειές τους. Το 1964 εγκαινίασε το Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος στο Ρετζίκι της Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωση της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, αναφέρεται ότι η Ευτυχία ήταν αυτή που έριξε τον πρώτο σπόρο για τη δημιουργία ενός παιδικού σταθμού για παιδιά με αναπηρία στην Κατερίνη, γεγονός που αποτέλεσε την αρχή της ίδρυσης της Μέριμνας Παιδιού. Η κοινωνική της δράση, όπως και του αείμνηστου συζύγου της Σάββα Νανάκου, ήταν πολυδιάστατη και εξαιρετικά σημαντική, κυρίως στην οργάνωση μονάδων αποκατάστασης και κατάρτισης ΑμεΑ, αλλά και στην οικονομική τους υποστήριξη. Απεβίωσε στις 3 Ιουλίου.
Ξ
Ξενιτιάδης Θωμάς, 79, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός της Κατερίνης. Στο βιογραφικό που δημοσίευσε ο Νίκος Σαλπιστής, αναφέρεται ότι ο Θωμάς ήταν παιδί φτωχής προσφυγικής οικογένειας από τον Πόντο, σωστός οικογενειάρχης, με τη μεγαλύτερη ίσως βιβλιοθήκη στην Κατερίνη. Εντάχθηκε στην Επιτροπή Ειρήνης της Κατερίνης τη δεκαετία του 1980 και μετά στο ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος. Ήταν υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης με πρόταση του ΚΚΕ στον ενιαίο Συνασπισμό, στις δημοτικές εκλογές του 1990. Έφυγε στις 3 Μαρτίου.
Ο
Ορφανίδης Ιωάννης , 65, έμπορος της Κατερίνης. Από μικρός βιοπαλαιστής, έζησε τις χαρές και τα βάσανα του Έλληνα επιχειρηματία. Δοκιμάστηκε την περίοδο της κρίσης, ανάσανε κάπως με την ανάκαμψη της οικονομίας και τότε ασθένησε σοβαρά και απεβίωσε στις 15 Ιουλίου, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του, το παιδί του, τα αδέλφια του.
Π
Παπαδόπουλος Βασίλειος, 74, συνταξιούχος καθηγητής και πρώην υποδιευθυντής του Γυμνασίου Κονταριώτισσας (2009-13). Έφυγε στις 24 Μαΐου.
Παπαδόπουλος Γιώργος, 75, παλαιός ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ στην Κατερίνη. Υπήρξε παράγοντας του Εθνικού Κατερίνης. Απεβίωσε στις 14 Νοεμβρίου. Ψήφισμα εξέδωσε ο Εθνικός Κατερίνης για τις απώλειες Γιώργου Παπαδόπουλου και Παναγιώτη Δομακίδη.
Παπαλεξάνδρου Ροζάννα, νηπιαγωγός του Κολινδρού. Απεβίωσε έχοντας παλέψει με ιώβεια υπομονή με την ασθένειά της στις 8 Οκτωβρίου και ψήφισμα για την απώλειά της εξέδωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού.
Παπαλέξης Σωκράτης, 90, μαιευτήρας-γυναικολόγος της Κατερίνης. Εργάστηκε την περίοδο 1967-2001. Απεβίωσε στις 24 Ιουνίου. (Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας)
Παπακώστας Κωνσταντίνος, 65, επιχειρηματίας καυσίμων από την Κατερίνη. Γνωστός και αγαπητός στο κοινό της πόλης, άφησε πίσω του δύο παιδιά. Απεβίωσε στις 30 Οκτωβρίου.
Παπανικολάου Αλκιβιάδης, 64, δικηγόρος της Κατερίνης, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, ο οποίος εξέδωσε ψήφισμα μετά το θάνατό του. Απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου.
Πάσχου-Δασκαλάκη Μαρία, εκπαιδευτικός. Ήταν διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού. Κηδεύτηκε στον Κολινδρό στις 2 Ιανουαρίου.
Πατσιούρης Παναγιώτης, 54, καθηγητής Πληροφορικής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης. Απεβίωσε στις 30 Οκτωβρίου και κηδεύτηκε στον Τρίλοφο. Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε η Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής Πιερίας.
Παχυγιαννάκης Αριστείδης, 95, συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών, πρώην Γυμνασιάρχης της Κατερίνης.
Γεννήθηκε στη Λευκίμμη Έβρου και ο πατέρας του είχε καταγωγή από το Βραχάσι Λασιθίου. Γιος δασκάλων, του Εμμανουήλ και της Οσίας, ο Αριστείδης σπούδασε στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε πτυχίο Μαθηματικών στα μέσα της δεκαετίας του ‘50.
Από το 1966 έως το 1967 ήταν πρώτος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας.
Στην Κατερίνη δίδαξε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Παπαδημητρίου και στη Δημόσια Εκπαίδευση. Υπήρξε διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης στα 1978. Επίσης, εργάστηκε σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρωτίστως σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ως αποσπασμένος στο Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ (1972-73) και στο Γ΄ Γυμνάσιο Θηλέων.
Συνέγραψε αρκετά σχολικά βοηθήματα για τα Μαθηματικά. Απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη στις 6 Μαΐου. Κατέλιπε τη σύζυγό του, Ασπασία Ζαφειράκη, με την οποία απέκτησε έναν γιο και μία κόρη.
Πετρίδης Χαράλαμπος, 83, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας (1983-86) και Δήμαρχος Μεθώνης (1999-2006). Επίσης διατέλεσε επί πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας Μεθώνης. Στο έργο του ως δημάρχου συμπεριλαμβάνεται και η καθιέρωση της εορτής “Μυδοχαρά” στο Μακρύγιαλο, από το 2000. Απεβίωσε στις 29 Φεβρουαρίου.
Πόδας Γιάννης, επιχειρηματίας και στυλοβάτης της πιερικής καλαθοσφαίρισης, πρώην αντιπρόεδρος του Πιερικού Αρχέλαου. Ήταν ο πρωτεργάτης της συνένωσης των τμημάτων μπάσκετ των δύο συλλόγων το 2008. Έφυγε στις 28 Απριλίου.
Πόδας Σωκράτης (Άκης), 67, επιχειρηματίας της Κατερίνης και ιδιοκτήτης γνωστού καταστήματος εστίασης. Απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου.
Ρ
Ράκιτς Γκόραν, 59, επιχειρηματίας και ξενοδόχος της Παραλίας Κατερίνης. Απεβίωσε στις 7 Ιουνίου.
Ράλλης Δημήτριος, 93, συνταξιούχος δάσκαλος της Κατερίνης. Έφυγε στις 5 Ιουνίου.
Ράπτης Αθανάσιος, 75, συνταξιούχος κτηνίατρος από την Κατερίνη. Πέθανε στις 17 Ιουλίου.
Ράπτης Φιλώτας, 86, συνταξιούχος κτηνίατρος της Κατερίνης. Απεβίωσε στις 6 Ιανουαρίου.
Ρέντζιος Δημήτρης , 61, υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας από την Καρίτσα, δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος του πρώην Δήμου Δίου, επί δημαρχίας Γρηγόρη Παπαχρήστου. Απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου.
Σ
Παναγιώτης Σαββίδης, 87, βιβλιοπώλης, ο οποίος το 1953 στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου ίδρυσε το βιβλιοδετείο των αδερφών, Οδυσσέα και Σωτήρη Σαββίδη στην Κατερίνη, το οποίο θα εξελιχθεί στο βιβλιοπωλείο Σαββίδη. Το βιβλιοπωλείο, που διατηρείται ως σήμερα, ξεκίνησε ως εργαστήριο βιβλιοδεσίας και κατασκευής σφραγίδων και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε.
Τα αδέρφια Σαββίδη, ποντιακής καταγωγής, γεννήθηκαν στη Ρωσία και ο πατέρας τους ήταν τσαγκάρης.
Οι Παναγιώτης και Οδυσσέας άνοιξαν δύο βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Κατερίνης και ο μικρότερος αδερφός, Σωτήρης, εγκαταστάθηκε στην Παραλία της Κατερίνης. Ο Παναγιώτης απεβίωσε στις 19 Δεκεμβρίου. Είχε δύο παιδιά που και τα δύο ακολούθησαν την οικογενειακή δραστηριότητα.
Σαϊδές Δημήτρης, 42, δικηγόρος της Κατερίνης. Απεβίωσε από βαριά ασθένεια στις 30 Αυγούστου.
Σαλασίδου Ελισάβετ (Λίζα), παλαιά μοδίστρα της Κατερίνης. Ασκούσε το επάγγελμά της επί πολλές δεκαετίες. Έφυγε πλήρης ημερών στις 3 Φεβρουαρίου.
Σιάσιος Δημήτριος, 67, απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής. Καταγόταν από τη Ρητίνη. Διατέλεσε διοικητής της Πυροσβεστικής Κατερίνης από το 2000 έως το 2007.
Σταυρακίδης Κυριάκος, συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής, ο οποίος ήταν καθηγητής του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης και επί σειρά ετών υποδιευθυντής του. Η πολιτική κηδεία του έγινε στα Κοιμητήρια της Σίνδου, στις 19 Απριλίου.
Συμεωνίδης Αναστάσιος, 52, επιχειρηματίας της Κατερίνης. Καταγόταν από τη Σεβαστή. Κηδεύτηκε στις 30 Μαρτίου.
Τ
Ταγκαλίδης Αμανάτιος, 87, ενεργό μέλος της τοπικής Ελληνικής Κοινότητας της Στουτγάρδης από την Κατερίνη, τελευταίος εν ζωή Πόντιος πρώτης γενιάς, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Απεβίωσε στις 22 Νοεμβρίου και κηδεύτηκε στη Στουτγάρδη στις 3 Δεκεμβρίου. Στην κηδεία παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος.
Τερζής Αναστάσιος, 87, Δήμαρχος Αιγινίου από το 1975 έως το 1986, εκδότης εφημερίδων και συγγραφέας, ιδρυτής του ιδιωτικού μουσείου Τερζή στο Αιγίνιο, όπου φυλάσσονται κειμήλια από την πατρίδα του, την Ανατολική Ρωμυλία και πολλά βιβλία. Γιος του πρώην δημάρχου, Πασχάλη Τερζή, έγινε πρώτος αιρετός Δήμαρχος Αιγινίου μετά τη Μεταπολίτευση. Υποστηριχθείς από το ΠΑΣΟΚ, πολιτεύτηκε στις βουλευτικές εκλογές του 1974 στην εκλογική περιφέρεια Πιερίας. Εξελέγη Δήμαρχος Αιγινίου στις εκλογές του 1975 με ποσοστό 53,1%, του 1978 με 51% και του 1982 με 51,3%. Έφυγε στις 16 Ιανουαρίου.
Τερζόπουλος Γιώργος, 93, αντιστασιακός , ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής Πιερίας (1981-93).
Ασχολήθηκε με τη γεωργία και από τα σχολικά του χρόνια, εξαιτίας της δημοκρατικής παράδοσης που είχε η οικογένειά του, υπέστη φυλακίσεις (τρεις φορές) και αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στη Δυτική Γερμανία το 1960. Ο ίδιος, όπως και η οικογένειά του, είχαν ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση.
Το 1964 επανήλθε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την πολιτική. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του αγροτικού συνδικαλισμού στην Πιερία. Επίσης, ασχολήθηκε με το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης επί διετία, δημοτικός σύμβουλος επί διετία και το 1974 ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας στις εκλογές του 1981, συγκεντρώνοντας 10.177 ψήφους. Επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1985, του Ιουνίου 1989, του Νοεμβρίου 1989 και του Απριλίου 1990. Ως βουλευτής ήταν μέλος πολλών επιτροπών.
Ήταν βασικός εισηγητής του νομοσχεδίου για τις γεωργικές ασφαλίσεις, πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος της Ιδρυτικής Επιτροπής Μελετών Ποντίων. Έφυγε στις 27 Μαρτίου 2024.
Τζανελίτζε Γιώργος, 23, τικτόκερ και παλαιστής, αθλητής των Ολύμπιων Κατερίνης, 1ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων Β’ (2014 στις Σέρρες στην κατηγορία των 31 κιλών), 3ος στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα (2018). Σύμφωνα με τον προπονητή των Ολυμπίων Κατερίνης, Βασίλη Μπατάλα, ο Γιώργος έμεινε αρκετά χρόνια στους Ολύμπιους Κατερίνης, όμως, επειδή δεν του επιτρεπόταν να συμμετέχει στους αγώνες λόγω υπηκοότητας, στράφηκε προς την καλλισθενική. Έπειτα ασχολήθηκε με το youtube.
Στα κοινωνικά δίκτυα ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Tzane και γύριζε διάφορα βίντεο. Στις 12 Μαρτίου σκοτώθηκε πέφτοντας σε γκρεμό από ύψος 40 μέτρων στη διάρκεια των διακοπών του σε ακατοίκητο χωριό της Ιταλίας, όπου γυρνούσε βίντεο με τους φίλους του.
Στη μνήμη του αφιερώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης στην άμμο που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2024 στην Παραλία Κατερίνης.
Τζιλίνη Ελένη, 92, συνταξιούχος δασκάλα της Κατερίνης. Απεβίωσε στις 20 Αυγούστου.
Τοπάλης Γεώργιος, 67, αγρότης και συνδικαλιστής από την Καρίτσα, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μεταξύ άλλων διατέλεσε πρόεδρος της Καπνικής Ομάδας της ΕΑΣ Πιερίας και αντιπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Προασπίστηκε τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου τόσο σε πιερικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Απεβίωσε στις 23 Αυγούστου.
Τραχαλιός Μιχαήλ, 91, συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών από την Κατερίνη. Απεβίωσε στις 16 Μαΐου.
Τσαγκαλίδης Χρήστος, 89, παλιός παπλωματάς της Κατερίνης. Απεβίωσε στις 11 Φεβρουαρίου.
Τσαμπούρη Περιστέρα, 75, συνταξιούχος καθηγήτρια. Το 1984 διορίστηκε καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας στην Πιερία και εργάστηκε στο Γυμνάσιο Κονταριώτισσας και για πολλά χρόνια στο 2ο Γυμνάσιο Κατερίνης, στο οποίο υπήρξε Υποδιευθύντρια. Ήταν διαιτολόγος του Νοσοκομείου Κοζάνης. Απεβίωσε στις 4 Δεκεμβρίου και κηδεύτηκε στην Κοζάνη.
Τσάρας Δημήτρης, παλιός ποδοσφαιριστής του Εθνικού Αιγινίου και του Αιγινιακού. Απεβίωσε στις 9 Σεπτεμβρίου.
Τσιάκης Κοσμάς, 80, πρώην διευθυντής του ΟΑΕΔ Κατερίνης. Απεβίωσε στις 19 Μαρτίου και κηδεύτηκε στη Γανόχωρα.
Τσινίκος Θωμάς, 55, εργαζόμενος από τις Καρυές Πιερίας, ο οποίος ανέδειξε τα τοπικά προβλήματα των Καρυών. Σκοτώθηκε σε δυστύχημα εν ώρα εργασίας στην Κατερίνη στις 25 Σεπτεμβρίου και η κηδεία του έγινε πάνδημη στις Καρυές, σε κλίμα θλίψης. Κατέλιπε τη σύζυγό του και δύο τέκνα.
Τσομπανόπουλος Κυριάκος, 79, ιερέας από την Κατερίνη, ένας ιδιαίτερα αγαπητός κληρικός της τοπικής κοινωνίας. Πριν γίνει ιερέας ήταν εκδότης (1973) της εφημερίδας “Ολύμπιον Βήμα”. Απεβίωσε στις 9 Δεκεμβρίου.
Τσουλφάς Ιωάννης, 94, συνταξιούχος κτηνίατρος της Κατερίνης. Απεβίωσε στις 26 Απριλίου.
Φ
Φυτόπουλος Δημήτρης, 76, συνταξιούχος φαρμακοποιός. Διατέλεσε πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας (1983-87) και ήταν ιδρυτικό μέλος του ΣΥ.ΦΑ. Πιερίας. Γεννήθηκε στον Κούκο Πιερίας το 1948 και σπούδασε στην Ιταλία. Έγινε μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας τον Ιούνιο του 1977 και υπηρέτησε ως πρόεδρός του έως την παραίτησή του, το 1987. Μετά την παραίτησή του από την προεδρία του συλλόγου συνταξιοδοτήθηκε (1988) και πρόεδρος εξελέγη ο Πολυχρόνης Συμεωνίδης, ο οποίος παρέμεινε στην ηγεσία του συλλόγου επί 28 χρόνια, από το 1987 έως το 2015. Απεβίωσε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Χ
Χανδόλιας Γιώργος, 69, καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (από το 2015).
Γεννήθηκε στη Μεσαία Μηλιά και σπούδασε θεατρική τέχνη στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, του οποίου υπήρξε συνεργάτης, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτης. Απεβίωσε στις 7 Οκτωβρίου.
Χατεδάκη-Τζεβελέκη Ζωή, 67, συνταξιούχος εκπαιδευτικός της Κατερίνης. Απεβίωσε στις 8 Μαρτίου.
Χατζής Δ. Γεώργιος, 84, συνταξιούχος καθηγητής και συγγραφέας τοπικής ιστορίας από τη Λεπτοκαρυά.
Το 1964 αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης και το 1968 απέκτησε πτυχίο από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Ήταν καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1972 ίδρυσε στη Λεπτοκαρυά ιδιωτικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Το 1977 διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Εκτός από το συγγραφικό του έργο, διατηρούσε και ραδιοφωνικό σταθμό. Ανέλαβε υπηρεσιακός πρόεδρος από τον Ιούνιο του 1985 έως τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Επί της βραχύβιας θητείας του αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα του νερού και έγινε ο καλλωπισμός και εξωραϊσμός των χώρων της Κοινότητας. Υπηρέτησε επίσης ως δημοτικός Σύμβουλος στο νεοσύστατο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου (1999-2002). Συνέγραψε βιβλία για την ιδιαίτερη πατρίδα του. (Πηγή: σελίδα Ιωάννης Τζιώλας, Λεπτοκαρυά: παλιές φώτο, παραδόσεις & έθιμα) Απεβίωσε στις 21 Σεπτεμβρίου.
Χατζησάββας Δημήτριος, 75, συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών από την Κατερίνη. Απεβίωσε στις 16 Μαΐου.
Χρυσόπουλος Νικόλαος, 72, εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μελιάδι. Απεβίωσε στις 2 Ιανουαρίου.
Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης.
Δάσκαλος (M.A. Lond.)
email: anestiskokkinidis@yahoo.gr