Κατερίνη - Πιερία
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
  • Αγγελίες
  • Επικοινωνία
  • Πρωτοσέλιδα
  • Καιρός
  • Κλιματική Κρίση
No #1 ραδιόφωνο της Κατερίνης!
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Θετικό Φροντιστήριο
  • Εκλογές 2023
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
No Result
View All Result
  • Εκλογές 2023
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Εκπαιδευτήρια Πλάτων

Αρχική » News » Εκλογές 2023: Το τοπίο μετά την 21η Μαΐου – Τι λένε Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας για κυβερνήσεις συνεργασίας

Εκλογές 2023: Το τοπίο μετά την 21η Μαΐου – Τι λένε Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας για κυβερνήσεις συνεργασίας

Το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μετά την πρώτη Κυριακή της 21ης Μαΐου θεωρείται εξαιρετικά απίθανο. Οι στρατηγικές των κομμάτων ενόψει των εκλογών

Ολύμπιο ΒήμαΟλύμπιο Βήμα
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 08:01
News, Εκλογές
0 0
A A
Εκλογές 2023: Το τοπίο μετά την 21η Μαΐου – Τι λένε Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας για κυβερνήσεις συνεργασίας

Σε λιγότερους από δύο μήνες θα διεξαχθούν οι εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα κόμματα να έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα προκειμένου να προσελκύσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν στην πρώτη κάλπη που θα στηθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μετά την πρώτη Κυριακή της 21ης Μαΐου θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ενώ τα κομματικά επιτελεία φαίνεται πως προετοιμάζονται και για την εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να στηθούν δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου όπου τότε, τα κόμματα – σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου – θα κληθούν να αποφασίσουν ποια μπορούν να συνεργαστούν σε ένα προγραμματικό πλαίσιο.

ADVERTISEMENT

Μέσα στο προεκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί, αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτόξευσαν τα «πυρά» τους στη σκιά της δήλωσης Ανδρουλάκη, προτάσσοντας τις δικές τους θέσεις με τις οποίες θα πορευτούν τους επόμενους δύο μήνες.

Εκλογές 2023: Το τοπίο μετά την 21η Μαΐου – Τι λένε Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας για κυβερνήσεις συνεργασίας

Η στρατηγική Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών, είχε στείλει τα δικά του μηνύματα από τη Φθιώτιδα, δείχνοντας ότι πρώτος στόχος για τη ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Οι αναφορές Μητσοτάκη για «αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη ΝΔ» έδειξαν προς την κατεύθυνση της στρατηγικής επιδίωξης αυτοδυναμίας ενώ μία άλλη λέξη που χρησιμοποίησε, η «ευρυχωρία», ήταν αυτή που αποκάλυψε το σκεπτικό του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε πως το «μπλε» είναι «ευρύχωρο» χρώμα αλλά και ότι η αυτοδυναμία είναι «ευρυχωρία», εμφανίζοντας εαυτόν για άλλη μία φορά ως θιασώτη των ισχυρών κυβερνήσεων ενός κόμματος που μπορεί να ενσωματώνει στελέχη και ιδέες από άλλους πολιτικούς χώρους.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Ανδρουλάκη για «τρίτο» πολιτικό πρόσωπο στην ηγεσία μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είπε ότι αυτά «δεν είναι σοβαρά πράγματα» και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «καθαρές λύσεις».

Όπως επανέλαβε, η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα δείξει ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσουν τη χώρα και η δεύτερη κάλπη θα υποδείξει το πως.

«Όταν πας σε εκλογές κρίνεται ποια κυβέρνηση θα έχεις. Αυτή την στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει αυτοδυναμία και έχει εξηγήσει και γιατί. Δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μία καθαρή πρότασης διακυβέρνησης ”θέλω αυτοδυναμία”», σχολίασε από την πλευρά του μιλώντας στο MEGA ο διευθυντής  του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Σχετικά με τις προτάσεις που έχουν οι άλλες παρατάξεις ο διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση. Ποια είναι η προοδευτική διακυβέρνησης; Ποιοι την αποτελούν; Είναι εντελώς ασαφές και πρέπει πριν τις εκλογές να διευκρινιστεί».

Εκλογές 2023: Το τοπίο μετά την 21η Μαΐου – Τι λένε Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας για κυβερνήσεις συνεργασίας

Τα μηνύματα Τσίπρα

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Χαρακτηριστική είναι η πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας εκλογών, τονίζοντας ότι «στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη πως «αυτό που χρειάζεται ο λαός, είναι να ακούσει προγραμματικές θέσεις, αλήθειες», είπε, για να προσθέσει ότι το κόμμα του είναι εδώ για να καταθέσει τις προγραμματικές του θέσεις: «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι να τους διχάσουμε, γι' αυτό και δεν θέτουμε εκβιαστικά διλήμματα, όπως ο κ. Μητσοτάκης».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολλές και μεγάλες, ότι «κανείς δεν μπορεί μόνος του με αλαζονεία και αυταρχισμό να λύσει τα προβλήματα».

Αναφορικά με το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και συγκεκριμένα με ποιο χρώμα ταιριάζει το κόκκινο (του ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ ωραία η καινούργια ποδοσφαιρική εμφάνιση της Πορτογαλίας» και πρόσθεσε ότι υπάρχει και το πράσινο της Οικολογίας, «που δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη, γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα είναι πολύχρωμη όχι μόνο στη βάση των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία μας.

Εκλογές 2023: Το τοπίο μετά την 21η Μαΐου – Τι λένε Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας για κυβερνήσεις συνεργασίας

Η πρόταση Ανδρουλάκη

Λίγο μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης,  ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του».

Διαβάστε Ακόμη

Εκλογές 2023: Τα 44 κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στον Άρειο Πάγο

Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα των Μαθηματικών στα ΕΠΑΛ από τον Σύλλογο Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας

Ρύθμιση οφειλών: «Τρέχουν» οι οφειλέτες – Προθεσμία δύο μηνών για ένταξη σε 72 και 120 δόσεις

Ο Καιρός σήμερα για Κατερίνη και Πιερία: Άστατος καιρός με τοπικές μπόρες το Σάββατο

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την «κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών, αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς».

Ωστόσο, αυτό που είχε κάνει αίσθηση τις προηγούμενες ημέρες, ήταν η πρότασή του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.

«Οι πρώτες εκλογές, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει» και συμπλήρωσε πως «δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες.

Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω.

Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις «ή εγώ ή ο Τσίπρας», εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος» αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε «ή εγώ ή αυτός»;», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

Ετικέτες: εκλογέςΚόμματακυβερνήσεις συνεργασίας
Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Tags - Ολύμπιο Βήμα  Κατερίνη  Φεστιβάλ Ολύμπου Όλυμπος Εκλογές 2023  Τέμπη  Καιρός  Βημα...τίζοντας  Πιερία  κλιματική αλλαγή Πιερικός Εργασία - Αγγελίες Ουκρανία  Επιδοτήσεις  αθλητικές μεταδόσεις Δήμος Κατερίνης
Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Κατερίνη και Πιερία - Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες, ο καιρός.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Καθημερινή ενημέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας, με Τοπικά Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Διαβάστε Ακόμη

Κατερίνη: Σε ζωντανή μετάδοση από το Δημαρχείο η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Κατερίνη: H συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2 Ιουνίου 2023

2 Ιουνίου 2023
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κυριαρχία της ΝΔ, αυτοδυναμία και επτακομματική Βουλή

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κυριαρχία της ΝΔ, αυτοδυναμία και επτακομματική Βουλή

2 Ιουνίου 2023
Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία από τον Σύλλογο Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας

2 Ιουνίου 2023
Κατερίνη – «Θέρος»: Το πρώτο μεγάλο 3ήμερο καλοκαιρινό Event έρχεται στις 9, 10 & 11 Ιουνίου

Κατερίνη – «Θέρος»: Το πρώτο μεγάλο 3ήμερο καλοκαιρινό event έρχεται στις 9, 10 & 11 Ιουνίου

2 Ιουνίου 2023
Εκλογές: Πώς δίνουν τη μάχη της 25ης Ιουνίου Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης

Εκλογές: Πώς δίνουν τη μάχη της 25ης Ιουνίου Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης

2 Ιουνίου 2023
Ο Καιρός σήμερα για Κατερίνη και Πιερία: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες συννεφιές την Παρασκευή

Ο Καιρός σήμερα για Κατερίνη και Πιερία: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες συννεφιές την Παρασκευή

2 Ιουνίου 2023
Οι 5 στρατηγικές για να προστατέψετε το προσωπικά δεδομένα σας

Οι 5 στρατηγικές για να προστατέψετε το προσωπικά δεδομένα σας

1 Ιουνίου 2023
Εκλογές με πόλεμο για την οικονομία – Η αντιπαράθεση των κομμάτων στο ζενίθ

Εκλογές με πόλεμο για την οικονομία – Η αντιπαράθεση των κομμάτων στο ζενίθ

1 Ιουνίου 2023
ADVERTISEMENT
Hondos Center

Συναυλία Αλληλεγγύης

Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Γιορτή Ενορίας
Spiroulina 300x250
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος

ADVERTISEMENT

Ενημέρωση - Νέα και Ειδήσεις

Κατερίνη: Οι οικοδομικές δραστηριότητες στις τουριστικές περιοχές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής

Κατερίνη: Οι οικοδομικές δραστηριότητες στις τουριστικές περιοχές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής

3 Ιουνίου 2023
ΓΑΣ Σβορώνου: Το τελευταίο τραπέζι της ομάδα για τη σεζόν 2022 23

ΓΑΣ Σβορώνου: Το τελευταίο τραπέζι της ομάδα για τη σεζόν 2022-23

3 Ιουνίου 2023
Κατερίνη: Έκλεψε παγκάρια Ιερού Ναού το Φεβρουάριο σε περιοχές της Πιερίας

Κατερίνη: Έκλεψε παγκάρια Ιερού Ναού το Φεβρουάριο σε περιοχές της Πιερίας

3 Ιουνίου 2023
Εκλογές 2023: Τα 44 κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στον Άρειο Πάγο

Εκλογές 2023: Τα 44 κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στον Άρειο Πάγο

3 Ιουνίου 2023
Μερικές συγκρίσεις με την Σουηδία

Μερικές συγκρίσεις με την Σουηδία

3 Ιουνίου 2023
ADVERTISEMENT
Εκπαιδευτήρια Πλάτων
Experience Katerini
Experience Katerini
Experience Katerini
Experience Katerini


Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange
Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
Σχάρα & Λεμόνι
ADVERTISEMENT
Φαρμακεία Κατερίνης

Δημοφιλή Άρθρα (7 Ημερών)

  • Κατερίνη – «Θέρος»: Το πρώτο μεγάλο 3ήμερο καλοκαιρινό Event έρχεται στις 9, 10 & 11 Ιουνίου

    Κατερίνη – «Θέρος»: Το πρώτο μεγάλο 3ήμερο καλοκαιρινό event έρχεται στις 9, 10 & 11 Ιουνίου

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Πιερία «αγοράζουν» οι Βορειοευρωπαίοι

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ακόμη μια υποψηφιότητα στο συνδυασμό “Θέλουμε και Μπορούμε”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κατερίνη: Με Wi-Fi οι 27 μοντέρνες νέες στάσεις αστικών λεωφορείων της πόλης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Μερικές συγκρίσεις με την Σουηδία

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα: Καθημερινή Ενημέρωση

© 2023 Ολύμπιο Βήμα
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
E-mail: info@olympiobima.gr

Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα: Καθημερινή Ενημέρωση για τοπικές ειδήσεις, απόψεις, πολιτική, οικονομία, αθλητικά, πολιτισμό

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης
  • Κλιματική Κρίση

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media

No Result
View All Result
  • Εκλογές 2023
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά

© 2023 Ολύμπιο Βήμα
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
E-mail: info@olympiobima.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In