Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία επώδυνη επιλογή, να αποσύρει τους υποψηφίους του κόμματος του προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να προσπαθήσει να σταματήσει το κόμμα της Λεπέν από το να διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία
Εάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός καταφέρει να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία – πράγμα πιθανό σύμφωνα με τις προβλέψεις – η Γαλλία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά. Το κόμμα της Λεπέν παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στις δυτικές κυρίαρχες πολιτικές θέσεις.
Μια νίκη σε αυτές τις εκλογές θα δώσει ισχυρή ώθηση στις πιθανότητές της Λεπέν να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027. Με το όριο για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο να είναι 289 έδρες, η ακροδεξιά μπορεί να είναι σε θέση ακόμη και να σχηματίσει κυβέρνηση σε μια εβδομάδα, με πρωθυπουργό τον 28χρονο πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού Ιορδάνη Μπαρντελά.
Κομβική η αντίδραση των κομμάτων
Το πόσο κοντά θα φτάσει η Λεπέν στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα, και ο Μακρόν, στην ηχηρή νίκη της. Οι βουλευτικές εκλογές είναι μια σύνθετη διαδικασία δύο γύρων, κατά την οποία οι δύο υποψήφιοι που λαμβάνουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο περνούν σε δεύτερο γύρο. Αλλά σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές η συμμετοχή ήταν υψηλή, και αυτό σήμαινε ότι σε έως και 315 εκλογικές περιφέρειες που εκτιμάται ότι υπήρχε και τρίτος υποψήφιος, συχνά κάποιος από τον συνασπισμό «Ensemble» του Μακρόν, που προκρίθηκε επίσης στον δεύτερο γύρο. Το βράδυ της Κυριακής, οι σύμμαχοι του Μακρόν προσπαθούσαν να βρουν τι να κάνουν.
Οι υποψήφιοι του Ensemble αποκλείστηκαν στις μισές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας. Η κεντρώα κοινοβουλευτική ομάδα του Μακρόν πρόκειται να συρρικνωθεί από 250 βουλευτές σε λιγότερους από 100 στην Εθνοσυνέλευση. Τώρα οι κεντρώοι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση να αποσυρθούν από την κούρσα σε πολλές περιοχές και να συμβουλεύσουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν την αριστερή συμμαχία.
Μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών προβλέψεων, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς. Μιλώντας λίγες ώρες μετά την ήττα, ο πρωθυπουργός του Μακρόν Γκαμπριέλ Αττάλ υπογράμμισε το θέμα: Κάλεσε να «μην πάει καμία ψήφος στο Εθνικό Μέτωπο», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι υποψήφιοι που ανήκουν στον συνασπισμό του Μακρόν θα πρέπει να υποχωρήσουν μόνο σε περιπτώσεις όπου ένας υποψήφιος από τις «δημοκρατικές δυνάμεις» είχε καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει – ενδεχομένως αποκλείοντας τους υποψηφίους του France Unbowed.
Λεπέν και Μακρόν θέλουν τη συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων
Μέχρι αύριο οι αποφάσεις περί απόσυρσης
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας έχουν περιθώριο μέχρι το βράδυ της Τρίτης να αποφασίσουν αν θα αποσυρθούν από την κούρσα ή αν θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Το βράδυ της Κυριακής φάνηκε ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ο τρίτος υποψήφιος που κατέλαβε την καλύτερη θέση αποσύρεται για να βοηθήσει έναν αντίπαλό του να νικήσει τον Εθνικό Συναγερμό.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για τις έδρες της ακροδεξιάς ήταν «ήδη ξεπερασμένες», καθώς βασίζονταν σε αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου πριν αρχίσουν να αποσύρονται οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τον Brice Teinturier, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, μιλώντας στο BFMTV.
Ο Εθνικός Συναγερμός έχει δηλώσει ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Την Κυριακή, η Λεπέν επέμεινε ότι ο Μπαρντέλα θα γινόταν πρωθυπουργός μόνο εάν ο Εθνικός Συναγερμός είχε την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Παραδοσιακά, ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει έναν πρωθυπουργό από τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.
Το κυνήγι της απόλυτης πλειοψηφίας
Στόχος της Λεπέν είναι η απόλυτη πλειοψηφία. Για να καταφέρει να την λάβει θα πρέπει να συνάψει άμεσα συμφωνία με τους βουλευτές του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Όμως ήδη το ενδεχόμενο και μόνο συνεργασίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα στελέχη του κόμματος. Αν όμως κανείς δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διερευνηθεί αν και κατά πόσο μπορούν να την αποκτήσουν από κοινού η σύμπραξη των κομμάτων της αριστεράς και η παράταξη του προέδρου Μακρόν.
Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία πριν το καλοκαίρι του 2025, τότε θα πρέπει ο πρόεδρος Μακρόν να αναζητήσει τρόπους δημιουργίας ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ακόμα και αν δεν έχει «την δεδηλωμένη», δεν θα κινδυνεύει να πέσει την επόμενη ημέρα, μετά από πρόταση μομφής του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.