Παρασκευή 10 Ιουλ 2020 10:14      

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 390 ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ε. Λάμπρου- Ξυπτερά: «Τα δεδομένα αλλάζουν συνέχεια»

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ

Εν αναμονή των επίσημων υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες για το πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία, είναι οι ξενοδόχοι, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρος ο πλανήτης. «Τα δεδομένα που έχουμε αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, υπάρχουν παρά πολλές παράμετροι στο ζήτημα του τουρισμού», επισημαίνει η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, κα Ευαγγελία Λάμπρου- Ξυπτερά.

Οι παράμετροι για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

Έτσι, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινούσαν από τις 15 Ιουνίου, μεταφέρθηκαν την 1η Ιουλίου, την ίδια ημέρα που ανοίγει και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» τη Θεσσαλονίκης, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν ενημέρωση όπως αναφέρει η κα Ξυπτερά για τα χερσαία σύνορα. Μέχρι 14 Ιουνίου δεν επιτρέπεται σε ότι αφορά τα Βαλκάνια η μετακίνηση παρά μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Οι συνεργάτες με τους οποίους επικοινωνούν οι ξενοδόχοι σε άλλες χώρες επίσης δεν είναι σε θέση να δώσουν ημερομηνίες, αφού και στις χώρες τους η κατάσταση είναι εξίσου περίπλοκη. Οι επιδημιολογικοί δείκτες των χωρών θα παίξουν το καθοριστικό ρόλο ως προς την επισκεψιμότητα στην Ελλάδα. Επιπλέον όπως τονίζει η κα Ξυπτερά, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι, όπως για παράδειγμα η οικονομική κατάσταση των πολιτών των άλλων χωρών, η ηλικία καθώς από τα 65 έτη και άνω συνιστάται να αποφεύγουν τα ταξίδια, το θέμα των σχολικών μονάδων που θα αργήσουν να κλείσουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική κίνηση και κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Η Ένωση Ξενοδόχων είχε προτείνει στην τηλεδιάσκεψη που είχε γίνει πριν λίγο καιρό με πρωτοβουλία του βουλευτή Πιερίας Φ. Μπαραλιάκου με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και τη συμμετοχή των φορέων της Πιερίας, να γίνουν διμερείς συμφωνίες με όμορες χώρες. Πρόσφατα η Κομισιόν η οποία μέχρι πρότινος το είχε απορρίψει, απεφάνθη θετικά.

Αλλάζουν τα δεδομένα από την μια στιγμή στην άλλη

Τα βήματα στον τουρισμό γίνονται με αργούς ρυθμούς, σε μια ρευστή κατάσταση που μεταβάλλεται συνεχώς και που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. «Χρειάζεται χρόνος τονίζει η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, για να κάνουν την αποτίμηση τους και οι άλλες χώρες, αλλά κυρίως να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα όπως χειρίστηκε επιτυχημένα την πανδημία με προσοχή και εφαρμογή των μέτρων, το ίδιο θα πράξει και με τους τουρίστες που θα την επισκεφτούν. Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνει η κα Ξυπτερά εικόνα θα διαμορφωθεί τέλη Ιουνίου. Στα θετικά σημεία της Πιερίας είναι ότι η γεωγραφική θέσης της είναι πολύ σημαντική καθώς εντάσσεται στη «ζώνη Α’ που σημαίνει ασφαλής, από πλευράς υγείας. Αυτό, διότι διαθέτει Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ενώ απέχει λιγότερο από μια ώρα από τη Θεσσαλονίκη από εξειδικευμένα νοσοκομεία και φυσικά μια ώρα μέχρι το αεροδρόμιο.

390 ξενοδοχεία και περίπου 3 χιλιάδες εργαζόμενοι

Η Πιερία διαθέτει 390 ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι τους είναι περίπου τρεις χιλιάδες. Όλα αυτά βεβαίως πριν ο κόσμος γνωρίσει την πανδημία, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν όλα και σίγουρα ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα είναι ο ίδιος.

«Οι οικονομικές συνέπειες είναι τεράστιες για τον κλάδο μας», υπογραμμίζει η κα Ξυπτερά. «Σκεφτείτε πόσους μήνες είμαστε κλειστά χωρίς καθόλου έσοδα. Κάποιες προκαταβολές που είχαν επεστράφησαν πίσω και κάποιες δεν δόθηκαν καθόλου. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος» σημειώνει.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top