Το 2015 το αμερικάνικο περιοδικό JAMA δημοσίευσε μία έρευνα στην οποία μελετήθηκε η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μήλων και της συχνότητας ιατρικών επισκέψεων.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Και αυτή έδειξε ότι πραγματικά, όσοι τρώνε τακτικά μήλα πηγαίνουν πιο σπάνια στον γιατρό. Αυτό το εύρημα αναπαράχθηκε πολύ γρήγορα από τα μέσα ενημέρωσης. Όμως, όταν λήφθηκαν υπόψη και άλλες παράμετροι που αφορούν τον τρόπο ζωής γενικότερα, φάνηκε ότι επιστημονικά αυτό δεν στηρίζεται πουθενά. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι ενήλικες που τρώνε τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα φαίνεται να παίρνουν λιγότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα! Επομένως, αν θέλαμε να διορθώσουμε κάπως τη φράση, θα λέγαμε «ένα μήλο την ημέρα, τον φαρμακοποιό τον κάνει πέρα».
Ναι, αλλά γιατί το μήλο συγκεκριμένα και όχι κάποιο άλλο φρούτο; Υπάρχουν, όντως, οφέλη στην υγεία από την συχνή κατανάλωση μήλων;
Τα μήλα είναι εξαιρετικά θρεπτικά φρούτα, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες κυρίως Α και C και περιέχουν πλήθος πολύτιμων αντιοξειδωτικών.
-
Ισχυρή Αντιοξειδωτική Προστασία
Τα μήλα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, που είναι γνωστές για την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Αυτός ο μηχανισμός προστατεύει τα κύτταρα από φθορές που συνδέονται με χρόνιες παθήσεις.
-
Ενίσχυση της Καρδιακής Λειτουργίας
Οι πολυφαινόλες και οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα μήλα συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (της λεγόμενης «κακής»). Με την κατανάλωση μήλων, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ενισχύεται και η συνολική υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
-
Ρύθμιση του Βάρους
Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα ιδανικό σνακ για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το βάρος τους. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας την κατανάλωση περιττών θερμίδων.
-
Πρόληψη και Διαχείριση του Διαβήτη
Η κατανάλωση ολόκληρων μήλων, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης και μειώνουν την οξειδωτική πίεση.
-
Υγεία του Πεπτικού Συστήματος
Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες συνθέσεις των μήλων λειτουργούν ευεργετικά για την εντερική χλωρίδα. Αυτά τα συστατικά ενισχύουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, προάγοντας τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνοντας τη φλεγμονή.
-
Δυνατότερα Οστά
Το κάλιο, το ασβέστιο και άλλες βιταμίνες που περιέχουν τα μήλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, ενισχύοντας τη δομή των οστών.
-
Ενυδάτωση του Οργανισμού
Αποτελούμενα κατά 80-89% από νερό, τα μήλα είναι ιδανική πηγή υδάτωσης. Παράλληλα, περιέχουν ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υδάτινης ισορροπίας στο σώμα.
-
Φροντίδα για το Δέρμα
Οι πολυφαινόλες και οι βιταμίνες των μήλων προάγουν την υγεία του δέρματος, μειώνοντας τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και περιορίζοντας την υπερπαραγωγή μελανίνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα δέρμα με φυσική λάμψη και μειωμένες φλεγμονές.
Τα μήλα αποδεικνύονται, λοιπόν, ένας διατροφικός θησαυρός με ποικίλα οφέλη, καθιστώντας τα απαραίτητα για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Για τα μήλα έχουν γραφεί πολλές παροιμίες:
Απόξω μήλο κόκκινο φαίνεται…
Ας με θυμηθεί ο φίλος μου κι ας είναι με μισό μήλο.
Μηλίτσα που ‘σαι στο γκρεμό με μήλα φορτωμένη, τα μήλα σου λιμπίζομαι, μα το γκρεμό φοβάμαι.
Τη μηλιά που έχει μήλο βαράνε
Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει. Kι αν παραπέσει, στον ίσκιο της θα πέσει.
Το μήλο όσο κόβεται, τόσο μοσχομυρίζει…
Το σάπιο μήλο, σαπίζει και το γερό.
Φύλαγε το μήλο να ‘χεις το μισό.
Φύτεψε μηλιά για να τρως μήλα.
Πότε μήλα, πότε φύλλα (ψαράδικη, όταν δεν πιάνεις πάντα ψάρια).
Και πολλά τραγούδια έχουν γραφεί για τα μήλα
Τι έφαγαν η Εύα και ο Αδάμ;
Το μήλο πολλοί το συσχετίζουν με τον απαγορευμένο καρπό που δάγκωσε η Εύα και ύστερα μοιράστηκε με τον Αδάμ. Γι’ αυτό μερικοί το αποκαλούν “ο κόκκινος καρπός της αμαρτίας”. Στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, τη “Γένεση”, όπου περιγράφεται η δημιουργία του ανθρώπου από τον Θεό, διαβάζουμε ότι οι πρωτόπλαστοι έφαγαν έναν απαγορευμένο καρπό και ξέπεσαν από τον Παράδεισο.
Στην εξέλιξη της θρησκευτικής γραμματείας ανά τους αιώνες, ο καρπός αυτός ταυτίστηκε με το μήλο. Η πραγματικότητα πάντως ίσως να είναι αρκετά διαφορετική. Πουθενά στην εβραϊκή Βίβλο δεν γίνεται εξιδίκευση του καρπού από το “δέντρο της γνώσης”, για τον οποίο ο Θεός προειδοποιούσε το ζευγάρι των πρωτόπλαστων. Τότε, ποιο ήταν εκείνο το τόσο ελκυστικό φρούτο για το οποίο προτίμησαν να ακούσουν το φίδι, ώστε να το γευτούν και να αμαρτήσουν;
Μια εκδοχή ίσως θα ήταν ότι πρόκειται για σύκο, καθώς στη συνέχεια της αφήγησης των Γραφών, οι δυο πρωτόπλαστοι καλύπτονται με φύλλα συκής. Τα σύκα και τα σταφύλια αναφέρονται πολλές φορές στη Βίβλο.
Η πιθανότερη εξήγηση για το “μήλο της Εύας” φαίνεται ότι προέρχεται από μια μετάφραση των Γραφών στα λατινικά, η οποία ανατέθηκε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον Πάπα της Ρώμης προς τον καθηγητή Ευσέβιο Ιερώνυμο. Ο καθηγητής μετέφρασε το εβραϊκό “peri” με το λατινικό “malum”, που σημαίνει “μήλο”, αν και μπορεί να περιγράψει κάθε φρούτο με σάρκα, φλούδα και καρπό στο κέντρο του. Παράλληλα, η λέξη “malum” μπορεί να ορίσει και την έννοια του κακού. Με λίγα λόγια, το “μήλο της Εύας”, είναι μάλλον ένα λογοπαίγνιο, ίσως το πρώτο της θρησκευτικής γραμματείας, που πέτυχε τον συμβολισμό του.