Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ο κ. Δελβερούδης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης, ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη, να αποσύρουν άμεσα, ως Υπουργείο, τον απαράδεκτο Κανονισμό για την Πυροπροστασία Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, με τον οποίο η Κυβέρνηση επιβάλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με νέα και υφιστάμενα κτίρια, την υποχρεωτική υλοποίηση παθητικών και ενεργητικών μέτρων πυροπροστασίας για τα έτη 2025-2026, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς και την ταυτόχρονη επιβολή ετήσιων προστίμων, που ξεκινούν από 250 ευρώ και ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δελβερούδης, κατά την τοποθέτησή του, αναρωτήθηκε, για το ποιος ιδιοκτήτης ακινήτου διαθέτει 10.000-15.000 ευρώ, για την υποχρεωτική υλοποίηση ΜΟΝΟ ενός από τα μέτρα που επιβάλλονται υποχρεωτικά στους ιδιοκτήτες για τα έτη 2025-2026 και ειδικότερα, για την κατασκευή συμπαγούς περίφραξης, ύψους τουλάχιστον 1.0 μ. από άκαυστο υλικό στα όρια του ακινήτου του. Αν συμπεριληφθούν και τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσουν υποχρεωτικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τότε το συνολικό κόστος ανέρχεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
«Αλήθεια κ. Υπουργέ» – ρώτησε ο κ. Δελβερούδης – «υπάρχει κανείς σήμερα που να πιστεύει, ότι ο Έλληνας πολίτης–ιδιοκτήτης διαθέτει αυτά τα υπέρογκα ποσά και ειδικά οι ιδιοκτήτες των ορεινών χωριών της χώρας μας, όπως συμβαίνει και στον Ν. Πιερίας, οι οποίοι απέκτησαν την περιουσία τους με αίμα και ιδρώτα και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην;»
Eπίσης, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών πανελλαδικά, όπως και στον Ν. Πιερίας, δεν υπέβαλλε στοιχεία για εφέτος, ο κ. Δελβερούδης ανέδειξε το γεγονός, ότι οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν πρόστιμο, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάνει ακόμα και πάνω από τις 2.000-3.000 ευρώ ετησίως. Ενδεικτικά, σε ακίνητο 2 στρ. υψηλής ή ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας, τα πρόστιμα φθάνουν σε 600 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα ετησίως, ενώ σε ακίνητο 4,5 στρ., τα αντίστοιχα πρόστιμα είναι 1.350 και 2.250 ευρώ. Το παράλογο είναι, ότι ακόμα και αν συμμορφωθούν, θα πληρώσουν και πάλι το ελάχιστο πρόστιμο των 250 ευρώ.
Είναι βέβαιο, ότι σχεδόν κανείς ιδιοκτήτης δεν αντέχει το βάρος αυτών των αδιανόητων και αδικαιολόγητων διοικητικών προστίμων. Είναι επίσης πολύ πιθανό, ότι αργά ή γρήγορα λόγω των προστίμων αυτών, θα οδηγηθεί στο να πουλήσει το ακίνητό του, το οποίο αποτελεί και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, την Πρώτη του και ίσως Μοναδική κατοικία του.
Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανατέθηκε στους Δήμους, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση ή έστω ενημέρωση, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, με υποστελεχωμένες τις Υπηρεσίες των Δήμων, χωρίς την παροχή των απαραίτητων πόρων και του προσωπικού, έτσι ώστε να μπορούν να συντάξουν τα Έντυπα Αξιολόγησης των Οικισμών και να Λειτουργήσουν τις Τριμελείς Επιτροπές Ελέγχου Τήρησης των Μέτρων Πυροπροστασίας.
Ο κ. Δελβερούδης, ύστερα από τα παραπάνω, ζήτησε από τον κ. Υπουργό, εάν διαθέτει την πολιτική ευθιξία, να εξαιρεθούν άμεσα όλα τα ακίνητα με υφιστάμενα κτίρια από την εφαρμογή του επαχθούς αυτού «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, με τον οποίο οι ευθύνες του κράτους μετακυλίονται, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, στους πολίτες, γεγονός που δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό και πριν να φανούν οι ολέθριες συνέπειες του, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα κινδυνεύσουν να χάσουν τα σπίτια τους.