Ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια προσπαθούν να αδυνατίσουν, ακόμα και αν το βάρος τους είναι φυσιολογικό. Τα στοιχεία αυτά τα πήρε από έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή 4.211 αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 11-16 ετών.
Του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή
Ο επικεφαλής ερευνητής κ. Λάμπρος Συντώσης τονίζει: «Το υψηλό ποσοστό των εφήβων που ασχολούνται με το αδυνάτισμα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, όχι μόνο γιατί συνήθως γίνεται με λάθος τρόπο, αλλά κυρίως διότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους». Κι αυτό γιατί, «Ένας έφηβος βρίσκεται σε ταχεία φάση ανάπτυξης και κινδυνεύει πολύ περισσότερο από έναν ενήλικα να παρουσιάσει ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης δίαιτας χαμηλών θερμίδων».
Η μελέτη δείχνει, επίσης, πως κυρίως οι έφηβες προσπαθούν να αδυνατίσουν με λάθος τρόπο, διότι εστιάζουν την προσοχή τους στη διατροφή, αμελώντας την άσκηση. «Μόνον η δίαιτα δεν αρκεί για μόνιμο έλεγχο του σωματικού βάρους. Χρειάζεται και άσκηση… Επίσης η πολλή τηλεόραση φαίνεται πως επηρεάζει ιδιαίτερα τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων στη χώρα μας, αφού όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπουν τόσο πιθανότερο είναι να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε λίπη και ζάχαρη».
Ο κ. Συντώσης καταλήγει: «H πολιτεία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτόν τον τομέα, για να σταματήσει η πλύση εγκεφάλου που υφίστανται τα παιδιά και οι έφηβοι, όταν κάθονται μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσουν τις ειδικές γι’ αυτούς εκπομπές».
Ασφαλώς, η πολιτεία πρέπει να κάνει το μέρος της. Την πρώτιστη ευθύνη την έχει οικογένεια, που, από τη μικρή τους ηλικία, πρέπει να βάλει γερές βάσεις στη διαπαιδαγώγηση τών παιδιών της. Επίσης, τα σχολεία, και η Εκκλησία έχουν μέρος ευθύνης για την καλύτερη παιδεία των παιδιών μας,
Οι περισσότεροι γονείς φροντίζουν για την πλούσια φυσική τροφή των παιδιών τους. Το ενδιαφέρον μας, όμως, δεν πρέπει να περιορίζεται μονάχα στη φυσική διατροφή τους. Εξίσου, πρέπει να ενδιαφερθούν και για την ψυχική και πνευματική τους διατροφή. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι πράξεις μας γεννιούνται στην ψυχή μας, στο πνεύμα μας. Και οπωσδήποτε όλοι μας επιθυμούμε να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι μέσα στην ψυχή μας.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν καταλαβαίνουμε τι μπορεί να ικανοποιήσει την ψυχή μας. Κι ενώ νομίζουμε ότι ξέρουμε τι μπορεί να ικανοποιήσει την ψυχή μας, παράλληλα παλεύουμε να ικανοποιήσουμε την ψυχή μας, επειδή απλά δεν ξέρουμε πώς ή τι μπορεί να την ικανοποιήσει. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχή εξακολουθεί να πεινάει και να μην είναι ευτυχισμένη και ισορροπημένη.
Οι περισσότεροι προσπάθησαν να βρουν την ειρήνη και την ισορροπία της ψυχής τους, καταφεύγοντας σε πηγές που δεν ξεδιψούν. Αν και είμαστε χριστιανοί, άσχετα σε ποια εκκλησία πηγαίνουμε, δεν καταφύγαμε στην πηγή των πηγών. Ο ιερός Αυγουστίνος είπε: «Έχω διαβάσει στον Πλάτωνα και στον Κικέρωνα ρήσεις που ήταν σοφές και ωραίες. Αλλά σε κανέναν απ’ αυτούς δεν διάβασα: «έλθετε προς εμέ πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι», λόγια που είπε ο Θεανθρωπος Ιησούς. Σε μια περίπτωση, αφού με θαύμα έθρεψε χιλιάδες, τους μίλησε για την πείνα της ψυχής, του πνεύματος. Διακήρυξε: «Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής· όστις έρχεται προς εμέ, δεν θέλει πεινάσει, και όστις πιστεύει εις εμέ, δεν θέλει διψήσει πώποτε» (Ιωάννης 6:35). Ο Ιησούς δεν μιλούσε για τη φυσική τροφή, αλλά για την ικανοποίηση τής πείνας της ψυχής.
Τρομάζουμε για τις πνευματικές διατροφικές επιλογές τής νεολαίας μας. Είναι πιο επικίνδυνες και από τις φυσικές. Κάποιος παρομοίασε τον κόσμο μας μ’ έναν τεράστιο μπουφέ, που προσφέρεται να ικανοποιήσει την πνευματική μας πείνα. Αν θα γίνονταν έρευνα για την πνευματική διατροφή των παιδιών μας, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη πιο ανησυχητικά, με διαστάσεις τραγικές. Τι τροφή δίνουμε στα παιδιά μας ως γονείς, τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα; Τι βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες διαβάζουν; Η πολλαπλά αμαρτωλή τηλεόραση κατακλύζει τα σπίτια μας, βομβαρδίζοντας τις ψυχές των παιδιών με σκουπίδια, ότι ανήθικο, ευτελές και διεφθαρμένο υπάρχει στην κοινωνία μας. Τι να πούμε δε για διάφορες μορφές στο διαδίκτυο που έχει σκλαβώσει κυριολεκτικά τα νιάτα μας.
Για τους φυσικούς υπόνομους παίρνονται μέτρα, για να διαφυλαχτεί η σωματική υγεία των ανθρώπων. Τι γίνεται όμως με τους υπόνομους της πολύμορφης ανηθικότητας που έχουν ξεχειλίσει και έχουν μπει και στα σπίτια μας.
Για την καλή πνευματική διατροφή των παιδιών, οι γονείς, η Εκκλησία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να κινητοποιηθούν δυναμικά.
Κλείνοντας, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κατάσταση ήδη έχει ξεφύγει. Είναι εκτός ελέγχου και χρειάζεται άμεση κινητοποίηση, S.O.S. η νεολαία μας χάνεται. Ο μεγάλος Αδαμάντιος Κοραής, ήταν περήφανος που το Ευαγγέλιο που γράφτηκε στην Ελληνική γλώσσα. ΄Εγραψε το ιστορικό: «Μονάχα το ευαγγέλιο μπορεί να σώσει την Ελλάδα»!