Θετικό Φροντιστήριο
Hondos Center

Επιστροφή στις ρίζες …Λαχανόκηποι στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά από το ερχόμενο σχολικό έτος

Σπόροι, παρτέρια, ποτιστήρια, γαλότσες, χώμα στα χέρια, παρατήρηση, συνεργασία.

ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Hondos Center

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Spiroulina 300x250
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος

ADVERTISEMENT
Ακούστε το

Σε μία νέα πραγματικότητα, που στην καθημερινότητα κυριαρχούν οι οθόνες, τη επαυξημένη πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη, το σχολείο καλείται να αναπτύξει όχι μόνο τη , αλλά και να διδάξει την αξία της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μία νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, φέρνει από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2025-26) λαχανόκηπους στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, εντάσσοντας τη βιωματική μάθηση για το περιβάλλον στην καρδιά της εκπαιδευτικής καθημερινότητας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Λαχανόκηποι στα σχολεία: με κριτική σκέψη και όραμα συνεργαζόμαστε, χαιρόμαστε, δημιουργούμε», που «παντρεύει» τη βιώσιμη ανάπτυξη με την παιδαγωγική πράξη.

«Στόχος μας είναι το σχολείο να γίνει ένας ζωντανός χώρος μάθησης για την αειφορία, όχι μόνο μέσα από τα βιβλία, αλλά και στην πράξη», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

«Οι στα σχολεία καλλιεργούν κριτική σκέψη, περιβαλλοντική συνείδηση, ομαδικότητα και χαρά», τόνισε η κα. Ζαχαράκη υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μέσα από το πρόγραμμα «το κάθε παιδί μαθαίνει πώς από έναν σπόρο γεννιέται κάτι σημαντικό – όπως ακριβώς από μια ιδέα και μια συλλογική προσπάθεια μπορεί να γεννηθεί ένα καλύτερο αύριο».

«Στόχος της δράσης είναι, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μην αποκτούν απλώς γνώσεις, αλλά να καλλιεργούν αντιλήψεις, στάσεις και αξίες που τους συνοδεύουν και έξω από το σχολείο – ως πολίτες, ως μέλη μιας κοινότητας, ως άνθρωποι που σέβονται τη γη και τον άλλον», κατέληξε.

Όπως σημείωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη της ομάδας που εργάστηκε για την εκπόνηση του προγράμματος, «η ιδέα είναι να μετατρέψουμε τον σχολικό κήπο από έναν απλό χώρο με χώμα και φυτά σε ένα ζωντανό εργαστήρι μάθησης, όπου τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας πώς να φροντίζουν το περιβάλλον, να σέβονται τους φυσικούς πόρους και να μεγαλώνουν με αξίες που κάνουν τον κόσμο καλύτερο».

Σκοπός του προγράμματος «Λαχανόκηποι στα σχολεία: με κριτική σκέψη και όραμα συνεργαζόμαστε, χαιρόμαστε, δημιουργούμε» είναι, από την πρακτική ενασχόληση με τον λαχανόκηπο, οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκτήσουν δεξιότητες ζωής, να μαθαίνουν να συνεργάζονται, να φροντίζουν, να παρατηρούν, να αναγνωρίζουν τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Στην πράξη, να καλλιεργούν τις αξίες της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας, της οικολογικής επίγνωσης και της χαράς της δημιουργίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Παιδείας θα προμηθεύσει στα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μεταλλικά παρτέρια, χώμα, φτυαράκια κηπουρικής, θερμοκήπια, ποτιστήρια και σετ σπόρων για τις πρώτες καλλιέργειες, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή για την υλοποίηση των δράσεων.

Αθηνά Καστρινάκη

Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Δημιουργός περιεχομένου στο olympiobima.gr.
Καθημερινή Ενημέρωση για τοπικές ειδήσεις, με άρθρα - απόψεις, για την πολιτική, την οικονομία, τα αθλητικά, τον πολιτισμό, τον καιρό.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα

Μείνετε ενημερωμένοι με αξιόπιστες ειδήσεις από την Κατερίνη, την Πιερία, την Ελλάδα και τον κόσμο, καθημερινά στο olympiobima.gr.

Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε μας στο Google News

Σχετικά άρθρα

ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Hondos Center

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Spiroulina 300x250

ADVERTISEMENT
Θεσσαλοι
Σαρακατσάνικο Γλέντι
1ο Αντάμωμα Κρητών
Ανδρομαχη

Πιο Δημοφιλή

Μη χάσετε

Αγγελίες

Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα

Διαβάστε ακόμη...