Δεν είναι λύση τα ψίχουλα των αυξήσεων, τα καλάθια της νοικοκυράς, τα pass και τα επιδόματα. Οι παλιές καλές εποχές με τις παχιές αγελάδες έχουν περάσει.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τώρα ήρθαν τα ζόρια και οι αδύνατες αγελάδες – όπως λέει και η Βίβλος. Όλα δείχνουν ότι για να επιβιώσουμε πρέπει να προσαρμοστούμε. Όπως έκαναν οι παππούδες μας. Με λιτότητα και πρωτόγονη ζωή.
Πρώτα από όλα να ξενιτευτούμε. Αυτό ήδη το έχουμε κάνει, αφού 800.000 νέοι μας πήραν τα μάτια τους και εγκατέλειψαν τη χώρα. Δεύτερο, όσοι μείναμε να ασχοληθούμε με τον λεγόμενο “πρωτογενή τομέα”.
Τι είναι πρωτογενής τομέας; Το λέει η λέξη. Να παράγεις αυτά που χρειάζεσαι.
Κάποτε, πριν από χρόνια, είχαμε πρωτογενή τομέα. Δηλαδή παράγαμε προϊόντα, τα πάντα, ενώ σήμερα τα εισάγουμε και τα πληρώνουμε.
Για παράδειγμα, οι αγρότες μας καλλιεργούσαν χιλιάδες στρέμματα και παράγαν ζαχαρότευτλα. Στα 4 μεγάλα εργοστάσια ζάχαρης δούλευαν χιλιάδες εργάτες. Η ζάχαρη ήταν πολύ φτηνή, κάναμε εξαγωγές και πληρωνόμασταν σε συνάλλαγμα. Γέμιζε με λεφτά και το ταμείο του κράτους. Έκλεισαν τα εργοστάσια, σταμάτησαν να καλλιεργούν οι αγρότες, σταμάτησαν τα λιπάσματα, έκλεισε και Αγροτική Τράπεζα. Τώρα μόνο εισάγουμε. Και πληρώνουμε.
Κάποτε παράγαμε φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα από λιγνίτη. Χιλιάδες δούλευαν στα εργοστάσια. Κάναμε και εξαγωγή ρεύματος. Τώρα, εισάγουμε πανάκριβο ρεύμα από γειτονικές χώρες, οι οποίες το παράγουν με δικό μας λιγνίτη!
Κάποτε οι νοικοκυρές έφτιαχναν πίτες και το νόστιμο σπιτικό ψωμί, χωρίς συντηρητικά και χημικά βελτιωτικά. Μαγείρευαν, καλλιεργούσαν λαχανικά στον μπαχτσέ για τις σαλάτες, είχαν μια κατσίκα ή αγελάδα για το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, τον τραχανά, είχαν κότες για τα αυγά και το κρέας. Πάστωναν χοιρινό, αντσούγιες και λακέρδα. έφτιαχναν ελιές, κομπόστες, σιροπιαστά γλυκά, κέικ, κουλουράκια, λικέρ, χαλβά, γλυκά κουταλιού.
Σήμερα αντί να μαγειρεύουμε παραγγέλνουμε ντιλίβερι. Ούτε δυο αυγά δεν ξέρουμε να τηγανίσουμε. Εισάγουμε τα πάντα αντί να τα παράγουμε. Και τα πληρώνουμε πανάκριβα. Ακόμα και το εμφιαλωμένο νερό. Τώρα γίναμε γκαρσόνια στους τουρίστες και ζούμε στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Όλα δείχνουν ότι πρέπει να επιστρέψουμε στον πρωτογενή.
Έτσι λοιπόν θα κάνουμε φοβερή οικονομία. Θα ζυμώνουμε και θα ψήνουμε το δικό μας χωριάτικο ψωμί. Θα κόψουμε το ντιλίβερι, πιτσαρίες και ταβέρνες. Θα τρώμε κρέας και ψάρι μόνο μία φορά την εβδομάδα η το μήνα και θα μαγειρεύουμε όσπρια και λαδερά (φακές, φασουλάδα, ρεβίθια, τουρλού, ιμάμ μπαϊλντί, γεμιστά νηστίσιμα χωρίς κιμά, μπάμιες, μακαρόνια με σάλτσα, τραχανά κλπ.).
Επίσης, δεν θα αγοράζουμε ρούχα και παπούτσια κάθε τρεις μήνες, αλλά κάθε τρία χρόνια. Τα μικρά αδέλφια θα φοράνε τα ρούχα των μεγαλύτερων. Θα πλέκουμε για τον χειμώνα ζεστές μάλλινες κάλτσες, γάντια, σκουφιά και κασκόλ.
Τα παιδιά θα κόψουν τα βλαβερά για την υγεία τσιπς και κρουασάν και θα παίρνουν μαζί τους από το σπίτι για το σχολείο ψωμί και τυρί ή σπιτική πίτα.
Θα πηγαίνουμε πιο τακτικά στην εκκλησία και θα καταργήσουμε τις καφετέριες και τα μπαράκια. Θα κόψουμε τους φραπέδες και τα εσπρέσσο και θα πίνουμε αρωματικό τσάι του βουνού, που βοηθάει και στον εύκολο ύπνο. Σε έκτακτες περιπτώσεις μπορούμε να πηγαίνουμε στο καφενείο ή την καφετέρια, να παραγγέλνουμε έναν ελληνικό καφέ για 1 ευρώ, και να τη βγάζουμε έτσι οικονομικά για 3-4 ώρες.
Θα καταργήσουμε το αυτοκίνητο για μετακινήσεις που μπορούμε να κάνουμε με τα πόδια. Έτσι θα ασκούμαστε, δεν θα χρειαζόμαστε γυμναστήριο. και θα χάσουμε και τα περιττά κιλά. Θα αποφύγουμε και το ζάχαρο – όπως λένε και οι γιατροί, ότι η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο για τους διαβητικούς, για την πίεση και τα αρθριτικά.
Θα κόψουμε το κάπνισμα και τα πανάκριβα τσιγάρα, τα ουίσκι και τα νυχτερινά κέντρα. Θα πλένουμε στη σκάφη με τα χέρια, έτσι θα κάνουμε οικονομία στο νερό και το ρεύμα.
Θα καταργήσουμε το κουρείο και το κομμωτήριο. Θα μάθουμε να κουρευόμσστε μόνοι μας ή θα κουρεύει ο ένας τον άλλον.
Το χειμώνα με το κρύο θα θερμαίνουμε μόνο τον πιο μικρό χώρο του σπιτιού – όπως κάνουν στη Βουλγαρία. Τη νύχτα θα κοιμόμαστε με τις κάλτσες και θα σκεπαζόμαστε με θερμοφόρα, με χοντρό πάπλωμα ή με 4 κουβέρτες.
Το καλοκαίρι θα παραθερίζουμε στο χωριό, στο πατρικό σπίτι αν έχουμε, και εκεί θα περνάμε ευχάριστα – το τερπνό μετά του ωφέλιμου που λένε, δηλαδή θα φυτεύουμε λαχανικά και φρούτα, θα τσαπίζουμε, θα ποτίζουμε, θα ταϊζουμε τις κότες και τα ζώα, θα αρμέγουμε, θα ψήνουμε πίτες στον ξυλόφουρνο…
Επιστροφή λοιπόν στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και στον πρωτογενή τομέα!