Μιλώντας διαδικτυακά στο 6ο Forum για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού (ΚΕΝοΠ) του ΑΠΘ, ο κ. Καιρίδης διευκρίνισε ότι ο μεγάλος συμβιβασμός έγινε από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, και την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.
«Είχαμε μια οριακή, πολύ δύσκολη ψηφοφορία για το Σύμφωνο. Είναι ένα πρώτο βήμα, όχι ο τελικός προορισμός που είναι μια κοινή μεταναστευτική πολιτική» ανέφερε ο κ. Καιρίδης, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή του δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. «Μεγάλο αγκάθι παραμένει το ζήτημα της αλληλεγγύης, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, να επιμένει να μην δέχεται αιτήσεις ασύλου και να παρασιτεί σε βάρος των όμορων κρατών και κυρίως της Αυστρίας, με χιλιάδες ακατάγραφες αφίξεις».
Για τον κ. Καιρίδη, «κλειδί» αποτελούν οι επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσης καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτελεί πολιτική ζημιά το γεγονός ότι όποιος έρχεται στην Ευρώπη, μένει κιόλας. «Το μεταναστευτικό», κατέληξε, «είναι ένα εθνικό ζήτημα, που προϋποθέτει τη σωστή διαχείρισή του και αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα, που θα κρίνει την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ».
Να.Κ.