Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 14 Μαΐου οι φοιτητικές εκλογές στο Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στην Κατερίνη. Παρόντες στο εκλογικό σκηνικό ήταν τρεις παρατάξεις: η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασία (ΠΚΣ)», η «Όλοι Μαζί για τη Σχολή – Η Φωνή του Φοιτητή», και η «Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ)». Στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας, υπήρξε η ευκαιρία για διάλογο με φοιτητές από τις δύο πρώτες παρατάξεις.
Από τη συζήτηση απουσίαζε και η εκπροσώπηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία, παρά την ισχυρή της παρουσία στα τμήματα του ΔΙΠΑΕ, δεν εκπροσωπείται από φοιτητές στο συγκεκριμένο τμήμα της Κατερίνης.
Η Φωνή της Πανσπουδαστικής ΚΣ
Ο Γιώργος Σμέτης, μέλος της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στάθηκε στις συλλογικές κινητοποιήσεις των φοιτητών τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας τη σημασία του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Έκανε λόγο για τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, όπως η ανάγκη για παράλληλη εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών, και επεσήμανε την αναγκαιότητα επανεκκίνησης του έργου των φοιτητικών εστιών, το οποίο έχει «παγώσει» εδώ και δύο χρόνια. Η δημιουργία επαρκών και ασφαλών εστιών παραμένει βασικό αίτημα της παράταξης.
Τόνισε επίσης ότι η ψήφος στην Πανσπουδαστική αποτελεί και ένα μήνυμα πολιτικής κατεύθυνσης προς την κυβέρνηση για την τρέχουσα πολιτική της, τόσο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και στα εγχώρια δρόμενα.
Η Άποψη της Παράταξης «Όλοι Μαζί για τη Σχολή»
Ο Νικόλαος Κεχαγιάς, εκ μέρους της παράταξης «Όλοι Μαζί για τη Σχολή», ευχαρίστησε τα απερχόμενα μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου και παρουσίασε την ομάδα του ως μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία φοιτητών χωρίς κομματικές επιρροές, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας στη σχολή.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης, Ευάγγελος Γκαραγκούνης, πρωτοετής φοιτητής από τη Λάρισα, μίλησε με έμφαση για την ανάγκη υπέρβασης των πολιτικών διαφορών στον φοιτητικό χώρο. Επισήμανε πως ο στόχος είναι μια σχολή λειτουργική, με δράσεις που να συνδέουν τη θεωρία με την πράξη, ενισχύοντας τη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της προσβασιμότητας για φοιτητές με αναπηρία, υπογραμμίζοντας ότι η σχολή οφείλει να είναι φιλόξενη και για όλους.
Μεγάλη βάση δίνεται στην εθελοντική δράση των φοιτητών, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα για την επίτευξη των αλλαγών που επιδιώκουν.
Η παράταξη προτίθεται να συνεχίσει το έργο του φοιτητικού συλλόγου, με έμφαση στη συνεργασία όλων των φοιτητών, ανεξαρτήτως παρατάξεων, για κοινά αιτήματα και στόχους.
Κοινά Αιτήματα
Αξιοσημείωτο είναι πως, παρά τις διαφορετικές πολιτικές και οργανωτικές προσεγγίσεις, και οι δύο παρατάξεις τόνισαν την ανάγκη για:
- Αύξηση των δρομολογίων ΚΤΕΛ από και προς την Κατερίνη, ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις των φοιτητών από και προς τον τόπο κατοικίας τους.
- Κατάργηση της διαδικασίας διαγραφών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια.
- Αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, με στόχο τη βελτίωση του διδακτικού περιβάλλοντος.
Παρά τη διακριτική απουσία της ΕΑΑΚ από τον διάλογο, η συζήτηση που έγινε, κατέδειξε τη διάθεση των φοιτητών να εκφράσουν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους, να διεκδικήσουν λύσεις και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της φοιτητικής τους πραγματικότητας.
Το κλίμα της συζήτησης ήταν φιλικό και διαλογικό, όχι αντιπαραθετικό, και απουσίαζαν -τα καθιερωμένα πλέον- σχόλια/καταγγελίες για νοθεία στις πανεπιστημιακές κάλπες και παρεμπόδιση της ελεύθερης άσκησης του αναφαίρετου δημοκρατικού δικαιώματος των φοιτητών.