Η έρευνα είχε τον τίτλο «HepaHealth_Egg» και διεξήχθη από το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ).
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Επίσης διαπιστώθηκε ότι το γαϊδουράγκαθο συντελεί στη διατήρηση της ποιότητας των αυγών και δίνει πιο κόκκινο χρώμα στον κρόκο.
Αυτό οφείλεται στην ανθεκτικότητα και την υψηλότερη συγκέντρωση ακόρεστων λιπαρών οξέων στο προφίλ λιπιδίων του κρόκου, και συμβάλλει σε βελτίωση της «παθολογοανατομικής εικόνας του ήπατος στο όψιμο στάδιο της ωοτοκίας».
Το έργο HepaHealth_Egg, που ξεκίνησε να «τρέχει» τον Φεβρουάριο του 2022 και έληξε φέτος στις 7/2/2025, είναι ύψους 400.000 ευρώ και υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας», ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους, μέσω του προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία, ΕΣΠΑ 2021-2027». Στο έργο συμμετείχαν ως εταίροι το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ – Κτηνιατρική Σχολή, η Pharmacell Α.Ε. και το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Τι δήλωσαν οι υπεύθυνοι της έρευνας
«Χρησιμοποιήσαμε το εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου, που είναι άγριο γηγενές φυτό της μακεδονικής γης, το οποίο, όπως και η αγκινάρα με την οποία είναι “ξαδέλφια”, περιέχει την ουσία σιλυμαρίνη, που ήδη χρησιμοποιείται στην Ιατρική ως φυσικό ηπατοπροστατευτικό και θεραπευτικό για ανθρώπους που έχουν χρόνια προβλήματα στο ήπαρ τους. Διαλέξαμε τις κότες ως παραγωγικό ζώο εφαρμογής, επειδή το ήπαρ τους είναι ένα πολύπαθο όργανο λόγω της καθημερινής παραγωγής αυγών και των μεταβολικών αναγκών που προκύπτουν από αυτή την παραγωγή».
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & iefimerida)
Γιατί τα αυγά της Λήμνου είναι τόσο νόστιμα;
Πρώτα από όλα, οι κότες της Λήμνου είναι «αυτοφυείς», δηλαδή από αυτόχθονες αρχαίες ποικιλίες από την εποχή του Ομήρου. Αυτό υποδηλώνεται και από το γεγονός ότι στη Λήμνο οι κάτοικοι ονομάζουν τις κότες με το αρχαίο ελληνικό τους όνομα «Όρνιθες».
Κυρίως όμως, διότι οι όρνιθες στη Λήμνο είναι ελευθέρας βοσκής, αλανιάρες όπως λένε, και καθώς όλη μέρα βόσκουν στις πλαγιές των λόφων του νησιού, μαζί με τα αγριοβότανα τρώνε και λίγο θυμάρι.
Όπως είναι γνωστό, η Λήμνος την άνοιξη είναι ένα απέραντο χαλί από αγριολούλουδα. Εκτός απ’ το θυμάρι που μοσχοβολάει όλο το χρόνο, στη Λήμνο υπάρχουν εκατοντάδες φυτά και βότανα, όπως ρίγανη, χαμόμηλο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, βατόμουρα κ.ά. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει κάνει πριν από χρόνια μια προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του μοναδικού θησαυρού, με φυτώριο αρωματικών φυτών στο χωριό Λιβαδοχώρι, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο του νησιού.
Το νησί είναι ευλογημένο από τον θεό Ήφαιστο. Όλα τα προϊόντα του (μέλι, κηπευτικά, αρτοσκευάσματα, ψάρια, κρασιά κ.ά.) έχουν μια έντονη γεύση, ένα ιδιαίτερο άρωμα και την παλιά χωριάτικη νοστιμιά. Οι κεχαγιάδες κτηνοτρόφοι λένε ότι η ιδιαίτερη νοστιμιά των γαλακτοκομικών και των τυριών της Λήμνου (φλωμάρια, κουσκούσι, τραχανάς, φέτα καλαθάκι, μελίχλωρο, κασκαβάλι,), οφείλεται στο ότι στους λόφους του νησιού τα πρόβατα μαζί με το χορταράκι βόσκουν και τα άφθονα αρωματικά αγριοβότανα. Αυτά τα αγριοβότανα τρώνε και οι αλανιάρες κότες της Λήμνου και γι’ αυτό είναι τόσο νόστιμα τα αυγά τους!
Όταν λοιπόν θα πας στη Λήμνο, μη ξεχάσεις να το διαπιστώσεις. Δηλαδή να παραγγείλεις φλωμάρια με πετνό. Φλωμάρια είναι οι διάσημες βραβευμένες χυλοπίτες της Λήμνου και πετνός είναι ο κόκορας, που όλη μέρα μαζί με τις αμέτρητες όρνιθες περιδιαβάζουν τρώγοντας τα αρωματικά αγριοβότανα και το θυμάρι της Λήμνου.