Η Δευτέρα είναι κανονικά εργάσιμη, όλοι πάνε στις δουλειές τους. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε δύο μέρες αργία, 1η μέρα του Πάσχα και 2η μέρα του Πάσχα. Γιατί άραγε;
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Φαίνεται ότι όλα οφείλονται στο φαγητό. Ξημερώματα της Κυριακής, κατά τις 1 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τότε που οι άλλοι κοιμούνται του καλού καιρού, εμείς επιστρέφουμε από την εκκλησία από την ανάσταση στο σπίτι και εκεί μάς περιμένει το τραπέζι, η μαγειρίτσα με αυγολέμονο, τα κόκκινα αυγά, οι μεζέδες, οι σαλάτες κλπ.
Και το μεσημέρι της Κυριακής από τις 12 η ώρα μέχρι αργά το απόγευμα επί τέσσερις ώρες τρώμε συνέχεια το περίφημο πασχαλινό τραπέζι, δηλαδή τον οβελία, αρνάκι, κατσικάκι, γαρδούμπα, κοκορέτσι, κοψίδια, τηγανιές, κεφαλάκια, μεζεδάκια, κοτόπουλα , σπληνάντερο, σουβλάκια , πανσέτες, μπριζόλες, χωριάτικα λουκάνικα, τζιγεροσαρμάδες, τζατζίκια, ρωσική σαλάτα, χωριάτικη, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή, πατάτες φούρνου ριγανάτες κλπ. κλπ. Κι όλα αυτά συνοδεύονται από παραδοσιακό κόκκινο κρασάκι.
Καπάκι έρχονται κατόπιν τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά, μπακλαβάδες, κανταΐφια, ρεβανί, σάμαλι, τρίγωνα, γαλακτομπούρεκο, λουκουμάδες με μέλι κλπ κλπ.
Οπότε, πολύ φυσικό, χρειαζόμαστε την 2η μέρα του Πάσχα για να χωνέψουμε.