Γράφει η Ελένη Σιδηροπούλου
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ κορκότο
- 300γρ βούτυρο αγελαδινό
- 500 γρ.πασκιτάν* η στραγγιστό γιαούρτι 1 1 1/2 κ.γ Αλάτι
- 2 κ.σ Δυόσμο ξερό
- 3 με 4 κιλά νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κορκότο καλά τε το αλάτι του. Αφού βράσει το πέρνουμε από την φωτιά να κρυωσει ελάχιστα ..
- Έχουμε ένα μπόλ με το στραγγιστό η το πασκιτάνι το διαλείουμε με ζουμί από την κατσαρόλα με το κορκότο μας και αφού έχει γίνει ένας αραιός χυλός το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κορκότο ανακατεύουμε έντονα και ποιο πολύ να μην σβολιάσει το γιαούρτι μας
- Αφήνουμε στην άκρη και πέρνουμε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να καεί καλά να βγάλει όλα τα αρώματα του να φέρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα ,ρίχνουμε τον δυόσμο να έρθει να δέσει με το βούτυρο.
- Με προσοχή τώρα γιατί φουσκώνει!!! το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το κορκότο και το στραγγιστό ανακατεύουμε έντονα να δέσουν όλα τα υλικά μαζί …
- Και είναι έτοιμο
Καλή επιτυχία
Με σεβασμό και αγάπη :
Ελένη Σιδηροπούλου
Τομπουλιδου
Το *ΠΑΣΚΙΤΆΝ είναι:
Είχαν το γιαούρτι σε μεγάλες ποσότητες το χτυπούσαν σε ένα ειδικό σκεύος ξύλινο και έβγαζαν το βούτυρο το ζουμί που εμένε λεγόταν (τάν’ )Αυτό το έβαζαν επάνω στην φωτιά και ζεσταθεί καλά οχι να βράσει !!! Με υπομονή για αρκετή ώρα. Το άφηναν να κρυώσει λίγο και το άδειαζαν σε τσαρτίλα ένα υφασμάτινο ειδικό πανί λευκό για να στραγγίση το
παραπάνω ζουμί το αλάτιζαν για να διατηρηθεί πολλή καιρό ..το έδεναν καλά και το τοποθετούσαν σε ένα μέρος με από ‘πάνω ένα βάρος συνήθως μια πέτρα μεγάλη έτσι ώστε να φύγουν ποιο εύκολα τα νερά του …..1 με
2 μέρες το κρατούσαν έτσι .Το έβγαζαν μετά και το αποθήκευαν Σε πήλινα δοχεία …. Για σούπες ,πίτες για το τζατζίκι τους κ.α…
Η ίδια διαδικασία είναι και το *ΥΛΙΣΤΟΝ
Με την διαφορά ότι δεν το ζεματάμε το Ιλίζουμε εξ ου και η λέξη *ιλιστόν. το στραγγίζουμε δηλ.!!!