Η γερμανική Alba Berlin ταξίδεψε στην Ξάνθη και συμμετείχε σε Αναπτυξιακό Τουρνουά έχοντας πάντα δίπλα στους αθλητές την Αθλητική Ψυχολόγο
Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Αμοιρίδειο τουρνουά U16 με τη συμμετοχή του Άρη, του ΠΑΟΚ, του Προμηθέα Πατρών, της Μεικτής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Ιταλικής Stella Azurra και της Alba Berlin, μια εξαιρετική διοργάνωση από τον Λεύκιππο Ξάνθης που αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την μπασκετική κοινότητα της περιοχής, τον Δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πέραν των πολύ ενδιαφερουσών αναμετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο στολίδι της Ξάνθης, το Αμοιρίδειο Κλειστό Γυμναστήριο, χωρητικότητας 4.000 θέσεων, όπου τέθηκε αντιμέτωπο το «αύριο» του ελληνικού μπάσκετ, αυτό που τράβηξε την προσοχή του κοινού ήταν το γεγονός πως η Γερμανική Alba Berlin ταξίδεψε στην Ξάνθη μαζί με την Αθλητική Ψυχολόγο Mariel Geppert, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας και βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των παιδιών σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία.
Στην ίδια ομάδα μάλιστα, βοηθός προπονητή είναι ο Έλληνας Γιάννης Παναγιωτακόπουλος.
Η Γερμανίδα ψυχολόγος με ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία μίλησε στο e-magazine της ΕΟΚ για το ρόλο της, την καθημερινότητα στην ομάδα και τα σημεία που δίνει μεγάλη βαρύτητα.
«Πολλά τα θέματα που απασχολούν τους νέους αθλητές»
– Ποια είναι τα βασικά θέματα στα οποία εστιάζει ένας αθλητικός ψυχολόγος σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα;
«Υπάρχουν πολλά θέματα και προκλήσεις που σχετίζονται με το αθλητικό τους περιβάλλον, όπως η πίεση για την καλή εμφάνιση, άγχος, φόβος της αποτυχίας, πίεση από συνομήλικους, άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο φόβος της αποτυχίας και η πρόκληση διαχείρισης και εξισορρόπησης των προσδοκιών από προπονητές, συμπαίχτες, γονείς, σχολικό περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό.
Όλα αυτά τα ζητήματα συνδέονται στενά με την προσωπική ανάπτυξη – όχι μόνο ως αθλητές, αλλά ως άτομα».
– Ποια είναι τα συχνότερα ζητήματα που αντιμετωπίζετε;
«Οι πιο συνηθισμένες προκλήσεις περιλαμβάνουν την εύρεση του ρόλου τους μέσα στην ομάδα, την οικοδόμηση αυτοεκτίμησης, την ανάπτυξη υγιών στρατηγικών αντιμετώπισης για τη διαχείριση της πίεσης και των αποτυχιών και τελικά να μάθουν να κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους».
«Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν θετικά αλλά και αρνητικά στη χρήση τους από τους γονείς»
– Τι ρόλο παίζουν οι οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινή ζωή των γονέων;
«Οι οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των αθλητικών γονέων.
Προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες, αίσθηση κοινότητας και ευκαιρίες υποστήριξης των παιδιών τους.
Ωστόσο, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην πίεση, τη σύγκριση και την υπερένταση.
Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία για να οργανώσουν χρονοδιαγράμματα, να παρακολουθήσουν την απόδοση ή να μοιραστούν τα επιτεύγματα – αλλά αυτό μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε απόσπαση της προσοχής, υπερβολική συμμετοχή ή μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
Η συμπεριφορά τους στα μέσα ενημέρωσης αποτελεί επίσης παράδειγμα για τα παιδιά τους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνειδητή και στοχαστική χρήση των μέσων ενημέρωσης είναι ολοένα και πιο σημαντική στην οικογενειακή ζωή – ειδικά στον αθλητισμό».
– Υπάρχουν στο πρόγραμμα συναντήσεις με γονείς για να τους ενημερώσετε για τις εξελίξεις στην καθημερινότητα των νέων;
«Από την άποψη της αθλητικής ψυχολογίας, διοργανώνουμε ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς όπου εξηγούμε τη δουλειά και την προσέγγισή μας.
Συνεργαζόμαστε επίσης με τους γονείς όποτε το θεωρούμε απαραίτητο.
Επιπλέον, τους υποστηρίζουμε στο να βρουν το ρόλο τους μέσα στο αθλητικό σύστημα και τους βοηθάμε να συνοδεύουν τα παιδιά τους με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο».
– Υπάρχει συνεργασία με την ανδρική ομάδα;
«Συνεργάζομαι επίσης και με την ανδρική ομάδα της Alba Berlin.
Ωστόσο, η δουλειά μου γίνεται περισσότερο πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας».
– Πώς μοιάζει η καθημερινή σου ρουτίνα με την ομάδα;
«Δεν υπάρχει μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα με την ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Έχουμε όμως προκαθορισμένο χρόνο με την ομάδα, όπου συζητάμε μαζί σημαντικά ζητήματα – κάποιες φορές και με την παρουσία του τεχνικού επιτελείου.
Ωστόσο, η βασική μου εστίαση είναι στις ατομικές συνεδρίες με τους παίκτες, καθώς και στην υποστήριξη της προπονητικής ομάδας».
«Όλο και περισσότερες Γερμανικές Ακαδημίες έχουν Αθλητικό ψυχολόγο στις τάξεις τους»
– Είναι συνηθισμένη πρακτική στη Γερμανία οι ακαδημίες νέων να έχουν αθλητικό ψυχολόγο;
«Στη Γερμανία, η ύπαρξη αθλητικού ψυχολόγου στις ακαδημίες νέων γίνεται πιο συχνή, ιδιαίτερα σε επίπεδο ελίτ. Οι επαγγελματικές ακαδημίες -ειδικά εκείνες που συνδέονται με συλλόγους της Bundesliga– έχουν συχνά εσωτερικούς ή εξωτερικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς η ψυχολογική ανάπτυξη των παικτών αποτελεί πλέον μέρος των απαιτήσεων αδειοδότησης.
Ωστόσο, σε ακαδημίες κατώτερης βαθμίδας ή ακαδημίες βάσης, η ψυχολογική υποστήριξη εξακολουθεί να είναι λιγότερο συνεπής, συχνά λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων.
Με αφορμή την κουβέντα που έχουμε, οφείλω να ομολογήσω πως η συνειδητοποίηση της σημασίας της πνευματικής προπόνησης αυξάνεται και περισσότεροι σύλλογοι αρχίζουν να την ενσωματώνουν στα αναπτυξιακά τους προγράμματα.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη μία σταθερά σε όλα τα επίπεδα των αθλητικών Ακαδημιών σε όλα τα αγωνίσματα, κάτι που πιστεύω πως θα γίνει στο μέλλον».
Η Γερμανίδα ψυχολόγος στην επίσημη φωτογράφηση της Ανδρικής ομάδας της Alba Berlin.
«Δεν καταδικάζουμε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά ενημερώνουμε τα παιδιά για τη σωστή τους χρήση»
– Κλείνοντας, πώς και σε τί βαθμό επηρεάζουν τα Social Media τη ζωή των νέων παιδιών;
«Από ψυχολογική άποψη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις – ειδικά στο πλαίσιο του αθλητισμού των νέων.
Από τη μία πλευρά, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αυτοέκφραση, τη σύνδεση και την έμπνευση.
Οι αθλητές μπορούν να μοιραστούν την πορεία τους, να βρουν πρότυπα και να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους συνομηλίκους τους.
Από την άλλη πλευρά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δημιουργήσουν πίεση για απόδοση, να διαστρεβλώσουν την αυτοεικόνα και να τροφοδοτήσουν τη συνεχή σύγκριση με άλλους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση και την ψυχική ευεξία.
Στο έργο μας, στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση των νεαρών αθλητών και των γονέων τους σχετικά με αυτές τις δυναμικές.
Δεν πρόκειται για την καταδίκη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μάλλον για την κατανόηση των επιπτώσεών τους και την εκμάθηση του τρόπου συνειδητής και υπεύθυνης χρήσης τους.
Αυτό ξεκινά από τους γονείς, οι οποίοι λειτουργούν ως σημαντικά πρότυπα.
Όταν διαμορφώνουν μια υγιή και προσεκτική συμπεριφορά στα μέσα ενημέρωσης, αυτό βοηθά τους νεαρούς αθλητές να αναπτύξουν μια ισορροπημένη και εποικοδομητική σχέση με τις κοινωνικές πλατφόρμες».
Βασίλης Στοάκης