Κατερίνη - Πιερία
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κατερίνη και την Πιερία
NewLetter
No #1 ραδιόφωνο της Κατερίνης!
  • Επικοινωνία
  • Κλιματική Κρίση
  • Πρωτοσέλιδα
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Θετικό Φροντιστήριο
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία

Αρχική » Κόσμος » Η επόμενη μέρα μετά τη βιβλική καταστροφή – Πως οι χιλιάδες νεκροί επηρεάζουν τις εκλογές στην Τουρκία

Η επόμενη μέρα μετά τη βιβλική καταστροφή – Πως οι χιλιάδες νεκροί επηρεάζουν τις εκλογές στην Τουρκία

Τρείς σχεδόν μήνες πριν τις εκλογές που προκήρυξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στη γειτονική χώρα

Ολύμπιο ΒήμαΟλύμπιο Βήμα
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023, 07:49
Κόσμος
0 0
A A
Η επόμενη μέρα μετά τη βιβλική καταστροφή – Πως οι χιλιάδες νεκροί επηρεάζουν τις εκλογές στην Τουρκία

Την ώρα που ο πόνος και η οργή για τις χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία συνεχίζεται, την ώρα που διασώστες από αρκετές χώρες ψάχνουν ακόμη για ζωντανούς στα συντρίμμια, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο φονικός σεισμός που ισοπέδωσε 10 επαρχίες , θα επηρεάσει τις επικείμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Τρείς σχεδόν μήνες πριν τις εκλογές που προκήρυξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στη γειτονική χώρα.

ADVERTISEMENT

Ο σεισμός της Δευτέρας έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα, με τους πολίτες να μην έχουν συνειδητοποιήσει ίσως ακόμη το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 50.000 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ενώ η πρόβλεψη τούρκου σεισμολόγου για τη «μαύρη λίστα» με τους νεκρούς μιλά ακόμη και για πάνω από 180.000 .

Διαβάστε Ακόμη

Οι αναποφάσιστοι κρίνουν τις εκλογές – Τα 3 σενάρια για την «γκρίζα ζώνη»

Γιατί δεν συμφωνούν Άντονι Μπλίνκεν και Ρόμπερτ Μενέντεζ στο θέμα των F-16

Τουρκία – Ντέρμπι Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία

Οι εκλογές το Μάιο – Το αφηγήματα των κομμάτων και τι θα κρίνει τον νικητή

Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν, περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος βλέπει από κοντά τις «εικόνες Αποκάλυψης», ανέφερε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να πούμε ότι επανέρχεται η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση.

Συγκινητική στιγμή – Η Αϊρίν ευχαρίστησε στα ελληνικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ

Από τον φονικό  σεισμό, επλήγησαν περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε μία περιοχή που εκτείνεται σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της τραγωδίας αρκεί να αναφέρουμε ότι σκοτώθηκαν στη Συρία, άνθρωποι μέχρι τη Χάμα που απέχει 250 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού.

Η επόμενη μέρα μετά τη βιβλική καταστροφή – Πως οι χιλιάδες νεκροί επηρεάζουν τις εκλογές στην Τουρκία

Η επόμενη μέρα για την «πληγωμένη» Τουρκία

Προφανώς και μία τραγωδία τέτοιων διαστάσεων που επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που έχασαν συγγενείς στα χαλάσματα «χάρτινων» πολυκατοικιών, που έμειναν χωρίς στέγη, που βλέπουν την πόλη τους ισοπεδωμένη, αλλάζει τα πάντα και σε ένα βαθμό θα επηρεάσει και την έκβαση των εκλογών.

Ο τούρκος πρόεδρος που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μετέβη την Τετάρτη στις πληγείσες περιοχές και στην πραγματικότητα παραδέχθηκε τα λάθη του κρατικού μηχανισμού.

«Φυσικά, υπήρξαν κενά, είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή», δήλωσε από την επαρχία Χατάι, κοντά στα συριακά σύνορα.

Ωστόσο, ο φονικός σεισμός δεν ήταν το πρώτο χτύπημα για τον Ερντογάν, ίσως όμως αποδειχθεί το πιο καθοριστικό για την έκβαση των επικείμενων εκλογών.

Η επόμενη μέρα μετά τη βιβλική καταστροφή – Πως οι χιλιάδες νεκροί επηρεάζουν τις εκλογές στην Τουρκία

Η ακρίβεια που το τελευταίο διάστημα είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, είχε αφήσει το «αποτύπωμά» της στο προφίλ του τούρκου προέδρου, καθώς εκατομμύρια πολίτες δυσκολευόντουσαν να αγοράσουν ακόμη και τα βασικά αγαθά. Αυτό φαινόταν  και στις δημοσκοπήσεις στις οποίες ερχόταν στη δεύτερη θέση, ανεξάρτητα με τον πιθανό αντίπαλό τους.

Εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν μιλάμε για ακρίβεια και πληθωρισμό. Μιλάμε για μία τραγωδία με χιλιάδες χαμένες ανθρώπινες ζωές. Μιλάμε για επαρχίες της Τουρκίας που σχεδόν «σβήστηκαν» από το χάρτη.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν θυμάται την ανικανότητα των Αρχών στον προηγούμενο μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, το 1999, που  οδήγησε το κόμμα του στη νίκη τρία χρόνια αργότερα.

Σίγουρα ο τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Θα προσπαθήσει να μεριμνήσει άμεσα για τους πληγέντες, ωστόσο, όσα και να προσφέρει, όση βοήθεια και να έρθει, οι χιλιάδες ζωές δεν γυρνούν πίσω.

Ο Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, κήρυξε σχεδόν αμέσως κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές που επλήγησαν και ζήτησε διεθνή βοήθεια.

Η επόμενη μέρα μετά τη βιβλική καταστροφή – Πως οι χιλιάδες νεκροί επηρεάζουν τις εκλογές στην Τουρκία

Αγανάκτηση και οργή

Η αγανάκτηση πάντως, όσο περνούν οι ώρες, αυξάνεται στις πληγείσες περιοχές που ισοπεδώθηκαν. Οικογένειες που έχουν χάσει τα πάντα κατήγγειλαν την Τρίτη μια κυβέρνηση ανίκανη να τους προσφέρει βοήθεια ή ακόμη και να σώσει τους συγγενείς τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τούρκων διασωστών που παλεύουν νυχθημερόν μαζί με συναδέλφους τους από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων, τα βίντεο από κάποιες περιοχές με  συγγενείς να στέκονται ανήμποροι σε κατεστραμμένες πολυκατοικίες χωρίς να υπάρχει ούτε ένας διασώστης για να ψάξει για τους συγγενείς τους, είναι γροθιά στο στομάχι.

Η αναλύτρια Γκονούλ Τολ, που βρισκόταν στην Τουρκία την ώρα του σεισμού και η οποία έχασε συγγενείς της, δήλωσε ότι η οργή είναι αισθητή στην επαρχία Χατάι.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Ερντογάν δεν την ένιωσε διότι το επίπεδο της αγανάκτησης, της οργής, το είδα με τα μάτια μου. Είμαι βέβαιη ότι θα έχει επιπτώσεις», σημείωσε η διευθύντρια του προγράμματος για την Τουρκία στο Middle East Institute με έδρα τις ΗΠΑ.

Τα σενάρια μετά τον φονικό σεισμό

Την ώρα που η τραγωδία εξελίσσεται, την ώρα που η Τουρκία θρηνεί για τους νεκρούς τους, είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος πόσο θα επηρεάσει ο φονικός σεισμός την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ή λιγότερο καλά λειτούργησε η κρατική μηχανή, από το πόσο γρήγορα αντέδρασαν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσης, αυτό σε μια τέτοιου μεγέθους καταστροφή ελάχιστη σημασία έχει, υπό την έννοια ότι ο πολίτης, ο οποίος έχει χάσει τα πάντα, περιμένει από το κράτος τα πάντα.

Όσο υπερβολικές και αν είναι οι απαιτήσεις του, δεν έχει καμία σημασία. Άρα, η διαχείριση είναι ένα ζήτημα τελικά πολιτικό. Δεν πρόκειται ποτέ ο μέσος πολίτης να είναι ικανοποιημένος» δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας  Υφαντής (ΕΡΤ).

Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από τρεις ημέρες.

«Είναι τελείως διαφορετικό και φυσικά η καταστροφή αυτή θα είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από δω και πέρα μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές» δήλωσε εκτιμώντας ότι θα προσδιορίσουν σε κάποιο βαθμό και το αποτέλεσμα.

Ετικέτες: εκλογέςΣεισμόςΤουρκία
Newsletter - Ενημέρωση κάθε ημέρα στο email σας με νέα από το olympiobima.gr.
Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Κατερίνη και Πιερία - Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες, ο καιρός.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Καθημερινή ενημέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας, με Τοπικά Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT

Ενημέρωση - Νέα και Ειδήσεις

Διορισμοί για 3.700 εκπαιδευτικών προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως

Διορισμοί για 3.700 εκπαιδευτικούς προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως

27 Μαρτίου 2023
Η «δημιουργική ασάφεια» Ανδρουλάκη που άναψε φωτιές και η σιβυλλική απάντηση Βενιζέλου

Η «δημιουργική ασάφεια» Ανδρουλάκη που άναψε φωτιές και η σιβυλλική απάντηση Βενιζέλου

27 Μαρτίου 2023
Οι αναποφάσιστοι κρίνουν τις εκλογές – Τα 3 σενάρια για την «γκρίζα ζώνη»

Οι αναποφάσιστοι κρίνουν τις εκλογές – Τα 3 σενάρια για την «γκρίζα ζώνη»

27 Μαρτίου 2023
Οι αργίες του 2023: Αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα – Πότε πέφτει και πότε κλείνουν τα σχολεία

Οι αργίες του 2023: Αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα – Πότε πέφτει και πότε κλείνουν τα σχολεία

27 Μαρτίου 2023
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας 27/3/2023

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας 27/3/2023

27 Μαρτίου 2023
ADVERTISEMENT
  • 23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
  • Χαλβάς ΑΒΑΚΙΑΝ
  • Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
  • Elegant Decorations
  • Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
  • Spiroulina 300x250
  • Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange
  • Σχάρα & Λεμόνι
ADVERTISEMENT
Φαρμακεία Κατερίνης

Δημοφιλή Άρθρα του Μήνα

  • Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως (εικόνες)

    Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως (εικόνες)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Από την Κατερίνη και εθελοντές, ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο (trailer)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Δηλώσεις Επισήμων μετά το πέρας της παρέλασης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Μακρύγιαλος Πιερίας: Πιάστηκαν στα «πράσα» με αρμαθιές από μύδια

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Χριστίνα Μόσχη: Από το σκοπευτήριο στην Κατερίνη αγγίζοντας το όνειρο και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Μάθε ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης
  • Κλιματική Κρίση

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media

No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In