Θετικό Φροντιστήριο
Hondos Center

Η καλύτερη μέρα και ώρα για ταξίδι

Ωραία είναι τα ταξίδια, αλλά σε βγάζουν από τον ρυθμό που ξέρεις, ιδίως εάν είσαι μεγαλύτερος στην ηλικία και χάνεις τον ύπνο και την ξεκούραση σου.

ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Hondos Center

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Spiroulina 300x250
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος

ADVERTISEMENT
Ακούστε το

Δεν είναι μόνο οι ώρες που θα είσαι πάνω στο λεωφορείο, το πλοίο ή το αεροπλάνο, αλλά κι άλλες τόσες και περισσότερες μέχρι να προετοιμαστείς στο σπίτι, να ετοιμάσεις τις βαλίτσες, στο δρόμο να πας στο ΚΤΕΛ, το λιμάνι ή το αεροδρόμιο για να βρίσκεσαι εκεί έγκαιρα δύο τουλάχιστον ώρες πριν από την αναχώρηση. Σύνολο πριν από το ταξίδι, κατά τη διάρκεια και μετά την άφιξη: μια ολόκληρη μέρα ή μια ολόκληρη νύχτα.

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Παλιά ο κόσμος δεν ταξίδευε τόσο πολύ όπως σήμερα. Δεν υπήρχαν τα χιλιάδες κουπόνια κοινωνικού τουρισμού. Δεν υπήρχαν φαινόμενα υπερτουρισμού όπως π.χ. στην Σαντορίνη, Μύκονο κλπ. Για εκδρομές έξω από την Ελλάδα έπρεπε να βγάλεις διαβατήριο και βίζα, και να πάρεις από την τράπεζα συνάλλαγμα.

Σήμερα φτάσαμε στο άλλο άκρο και ταξιδεύουμε για ψύλλου πήδημα. Και εάν είσαι πάνω από 70, όταν κόβεις το εισιτήριο με αεροπλάνο μπορείς να παραγγείλεις και να κλείσεις και καροτσάκι, σαν τα αναπηρικά, που θα σε παραλάβει στην είσοδο του αεροδρομίου μόλις φτάσεις, θα παρακάμψεις τις ατέλειωτες ουρές αναμονής, και θα σε πάει μέχρι την πίστα απογείωσης στην σκάλα επιβίβασης του αεροπλάνου. Εκεί θα σε σηκώσει ένας γερανός όπως κάθεσαι μαζί με το καροτσάκι και θα σε αφήσει στην πόρτα του αεροπλάνου. Κι όταν το αεροπλάνο μετά την πτήση θα προσγειωθεί στον προορισμό, είναι ειδοποιημένο άλλο καροτσάκι να σε περιμένει εκεί για να σε παραλάβει, ώστε να μη περπατάς στον λαβύρινθο του άλλου αεροδρομίου. Αυτή η εξυπηρέτηση παλιά δεν υπήρχε, έπρεπε να περιμένεις όρθιος στην ουρά για τσεκ-ιν, έλεγχο αποσκευών, μαγνητικό έλεγχο, αναμονή, με τα πόδια μέχρι το όχημα μετάβασης κλπ.

Τα ταξίδια με αεροπλάνο έχουν κι ένα άλλο μειονέκτημα, όταν η πτήση δεν είναι κατευθείαν, αλλά πρέπει να μετεπιβιβαστείς και να συνεχίσεις με άλλη πτήση, με άλλο αεροπλάνο, σε άλλη χώρα. Πολλοί τα προτιμούν γιατί είναι πιο φτηνά, αυτό όμως σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία – χώρια που οι ώρες άφιξης-αναχώρησης δεν είναι πάντα βολικές και μερικές φορές πρέπει να περιμένεις πολλές ώρες ή ακόμα και να χάσεις την πτήση.

Γενικά, μπορεί τα ταξίδια να τα θέλουμε όλοι, αλλά έχουν και τις δυσκολίες τους. Και δεν είναι μόνον που φεύγεις από τον συνηθισμένο σου ρυθμό, χάνεις τον ύπνο και την ξεκούραση σου, αλλά δεν μπορείς να φας ό,τι θέλεις, ούτε στην ώρα του, δεν έχεις εύκολα τουαλέτα, μπορεί να ζαλιστείς εάν το πούλμαν περνάει από στροφές, το πλοίο κουνάει στη θάλασσα και το αεροπλάνο έχει αναταράξεις.

Για το λόγο αυτό μια μεγάλη ταξιδιωτική εταιρία έκανε μια παγκόσμια έρευνα-δημοσκόπηση για να δει ποια είναι η γνώμη των πελατών της, όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο.

Ο ιστότοπος  HappyOrNot.com εξέτασε τις απαντήσεις 10 εκατομμυρίων επιβατών από 30 διαφορετικές χώρες

Η ερώτηση ήταν: «Ποια μέρα και ώρα προτιμάτε να ταξιδέψετε;». Το 80,5% των ταξιδιωτών απάντησε ότι η Κυριακή ήταν η πιο μισητή ημέρα για να πετάξουν, ενώ το 83,5% βρήκε την Τετάρτη ως τον απόλυτο …εναέριο παράδεισο. Η απογείωση τα μεσάνυχτα ήταν η πιο απεχθής ώρα για το 78,3% των ερωτηθέντων, ενώ το 84,5% είχε απάντησε θετικά για τις αναχωρήσεις στις 7 το πρωί.

Η δεύτερη πιο επιθυμητή ώρα πτήσης ήταν οι 8:00 π.μ. σύμφωνα με το 84,4% και στη συνέχεια το 84,2% δήλωσε ότι οι 4 μ.μ. ήταν η επόμενη στη σειρά.

«Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια ότι αργά το βράδυ είναι σταθερά η λιγότερο ευτυχισμένη ώρα για να πετάξει κανείς, με τα μεσάνυχτα να είναι η πιο δυστυχισμένη ώρα», δήλωσε η Miika Mäkitalo, διευθύνουσα σύμβουλος της HappyOrNot.

«Η πρωινή ώρα συμπίπτει με την ώρα που οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου είναι πιθανό πιο καθαρές και τακτοποιημένες και το προσωπικό είναι πιο μάχιμο και εξυπηρετικό στην αρχή της βάρδιας του», επισήμανε η Mäkitalo.

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Άρθρα - Απόψεις» του Ολύμπιου Βήματος δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Ολύμπιου Βήματος.

Θόδωρος Δημητριάδης

Θόδωρος Δημητριάδης

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα

Μείνετε ενημερωμένοι με αξιόπιστες ειδήσεις από την Κατερίνη, την Πιερία, την Ελλάδα και τον κόσμο, καθημερινά στο olympiobima.gr.

Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε μας στο Google News

Σχετικά άρθρα

ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Hondos Center

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
Spiroulina 300x250
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Εργασία Εκπαιδευτική Κατερίνη

ΜΠΑΣΔΑΡΑ

ΔΕΥΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Σχάρα & Λεμόνι
Σχάρα & Λεμόνι

Επιδοτούμενα Πρόγραμματα
Επιδοτούμενα Πρόγραμματα

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Karl-Heinz Heiml


Μήνυμα Ζωής

Karl-Heinz Heiml

Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange

Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ

ADVERTISEMENT
Θεσσαλοι
Σαρακατσάνικο Γλέντι
Ανδρομαχη
Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας

Πιο Δημοφιλή

Μη χάσετε

Αγγελίες

Διαβάστε ακόμη...