Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι κουζίνες των ελληνικών σπιτιών αρχίζουν να γεμίζουν με αρώματα και γεύσεις που προορίζονται για το εορταστικό τραπέζι.
Στην Κατερίνη, παραδοσιακά έχει την τιμητική του, με τα κρεατικά και τα πουλερικά να πρωταγωνιστούν για ακόμα μια χρονιά.
Χωρίς ιδιαίτερες αυξήσεις θα στρωθεί και φέτος το τραπέζι και στην πρώτη θέση του καταναλωτικού κοινού έρχεται το χοιρινό. Όπως μας τόνισαν όλοι οι επαγγελματίες υπάρχει επάρκεια κρεάτων, αλλά ο κόσμος μετά της πρόσφατες ιώσεις των αμνοεριφίων έχει στραφεί μαζικά στο χοιρινό κρέας. Να σημειωθεί πως λόγω των κρουσμάτων πανώλης κυρίως, η τοπική κτηνοτροφία έχει πληγεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν ραγδαία οι εισαγωγές. Στις τιμές έχουμε μόνο μία εξαίρεση, στο μοσχάρι, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του μέχρι και 10%.
Τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να εντυπωσιαστεί κανείς από τον αριθμό των κρεοπωλείων σε κάθε περιοχή της Κατερίνης. Μια πραγματικότητα που θα μπορούσε να έχει διπλή ανάγνωση είναι ότι ο Έλληνας είναι αθεράπευτος λάτρης του κρέατος και ότι η σύγχρονη Ελληνίδα νοικοκυρά προτιμά να μαγειρεύει αβίαστα και άνετα και επιλέγει έτοιμα παρασκευάσματα από τον κρεοπώλη της εμπιστοσύνης της. Αυτό παρατηρήσαμε και από τους κρεοπώλες τις γειτονιάς μας καθώς ο κόσμος πλέον προτιμάει τα έτοιμα παρασκευάσματα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του.
Το Ολύμπιο Βήμα έκανε την δική του έρευνα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα ”στρώσουν” οι καταναλωτές φέτος, και επισκέφτηκε κρεοπωλεία για να ενημερωθεί για την επάρκεια του προϊόντος αλλά και για το τι προτιμάει ο κόσμος φέτος.
Ξεκινώντας το ρεπορτάζ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι επισκεφτήκαμε κρεοπωλεία της Κατερίνης και τον Πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Πιερίας Βαλάντη Μπιτόπουλο στο κατάστημα του “Η ωραία Βρία” στην Ζαλόγγου 1.
Αφού μας υποδέχτηκε το πρώτο πράγμα που ακούσαμε ήταν ότι τα κρεοπωλεία στηρίζουν την τοπική αγορά με ντόπια κρέατα. Μία σημαντική ενημέρωση για τους καταναλωτές της Κατερίνης. Ακόμα ο πρόεδρος τόνισε ότι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρσι παρά τις όποιες αυξήσεις που προήλθαν από ελλείψεις λόγω των τελευταίων ασθενειών στα ζώα.
Ο πρόεδρος τόνισε ότι ”τα κρέατα είναι ντόπια και πως τα περισσότερα κρεοπωλεία στηρίζουν τους ντόπιους παραγωγούς. Από το 1979 με την έναρξη της επιχείρησης δεν έχουμε αλλάξει προμηθευτές, από το χωριό μου στην Βρία και από το Λιτόχωρο τα μοσχαράκια. Τα περισσότερα κρεοπωλεία στηρίζουν την τοπική αγορά. Για τις τιμές τόνισε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα παλεύουμε παρά το κόστος παραγωγής να κρατήσουμε τις τιμές συγκριτικά με πέρσι στα ίδια επίπεδα. Με νύχια και με δόντια κρατάμε τις τιμές χαμηλές για να κρατήσουμε τον κόσμο στα μαγαζιά μας. Απορροφούμε τις αυξήσεις, ένα φαινόμενο σύνηθες τα τελευταία έτη. Την μεγαλύτερη ανατίμηση βρίσκουμε στο μοσχάρι και τα αμνοερίφια μετά την αρρώστια των ζώων. Έγινε εκείνη την περίοδο ένα τρελό παζάρι και μια προσπάθεια να εμπεδωθεί ότι τα αμνοερίφια από τρίτες χώρες είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στα τραπέζια τους. Ζούμε σε μια περιοχή που υπάρχει αφθονία σε κρέας και ποιότητα, δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν Ρουμάνικα και Βουλγάρικα ζώα. Έγινε μεγάλο παιχνίδι στις τιμές και αυτό το κόστος όμως προσπαθούμε να το απορροφήσουμε. Οι καταναλωτές προτιμούν και έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα το χοιρινό”.
Στο κρεοπωλείο του Νικόλαου Νατσιόπουλου «ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ» ένα από τα παλιότερα της πόλης καθώς συμπληρώνει 46 ολόκληρα χρόνια συναντήσαμε τον ίδιο επί σειρά ετών κρεοπώλης της πόλης μας και πρώην πρόεδρο του σωματείου Κρεοπωλών και μας ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
”Υπάρχει επάρκεια κρεάτων, παρά τις ιώσεις των ζώων που είχαμε Παρατηρήθηκε μια στροφή στο χοιρινό. Καθώς ο φόβος απομάκρυνε τους καταναλωτές από τα αμνοερίφια. Άλλωστε το έθιμο κλασικά τα Χριστούγεννα στρέφει με την γάστρα της νοικοκυράς έτσι και αλλιώς στο χοιρινό. Οι τιμές είναι στο ίδιο επίπεδο με το μοσχάρι να βρίσκεται λίγο πιο ψηλά. Οι καταναλωτές προτιμούν τους κρεοπώλες της γειτονιάς γιατί βρίσκουν την τιμή που θέλουν αλλά και την ποιότητα. Έχουμε την προσωπική επαφή με το κοινό μας που είναι ουσιαστική. Ακόμα μας τόνισε ότι υπάρχουν σκευάσματα ειδικά για τις γιορτές, κεμπαμ γάστρας σε ξυλάκι, το ρολό κοτόπουλο και χοιρινό, τα κότσια με κόκκαλο και μη που έχουν την τιμητική τους. Η προσέλευση των καταναλωτών είναι ικανοποιητική. Ο κόσμος προσέχει που θα ξοδέψει, αλλά το τραπέζι είναι γεμάτο και για φέτος.
Στην κρεαταγορά Φουρκιώτη και στον Κωνσταντίνο Φουρκιώτη κάναμε την επόμενη στάση μας. Μιλήσαμε με τον ίδιο και μας τόνισε ότι οι τιμές θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και παρατηρούμε ότι και στο δικό του κρεοπωλείο σύμφωνα με τον ίδιο ο κόσμος κάνει στροφή 360 μοιρών στο παραδοσιακό τραπέζι με το καθιερωμένο χοιρινό.
”Η αγοραστική κίνηση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, υπάρχει αφθονία κρεάτων στο κρεοπωλείο με τις τιμές να βρίσκονται στα περσινά επίπεδα.
Στο κατάστημα θα βρείτε διάφορα είδη όπως ρολά γεμιστά, τηγανιές, αλλά και ποιο εξειδικευμένα κρέατα από διάφορες κοπές, Ιαπωνία, Αυστραλία. Ο κόσμος φέτος έχει κάνει μια στροφή στο παραδοσιακό τραπέζι και στο χοιρινό” μας τόνισε.
Στο κρεοπωλείο Τουλίκας Ιωάννης βρεθήκαμε που μας ευχήθηκε χρόνια πολλά με υγεία και φώτιση, τόνισε πως είναι εδώ για να γεμίσει και το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με όλα τα καλά που έχουν ετοιμάσει, με ρολά γεμιστά, κοκορέτσια με τις τιμές να βρίσκονται στα περσινά επίπεδα, χωρίς αυξήσεις. Στον νομό ανέφερε γίνονται κανονικά οι κοπές σε όλα τα σφαγεία με την ζήτησε να πηγαίνει πολύ καλά αυτές τις γιορτές.
O Χρήστος Δήμτσας που διατηρεί κρεοπωλείο στο κέντρο της Κατερίνης, μας μίλησε για την εορταστική αγορά των Χριστουγέννων, τόνισε πως στο κρεοπωλείο του υπάρχει επάρκεια κρεάτων αλλά μας ενημέρωσε για τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού για αυτήν την περίοδο.
“H Κίνηση σε βαθμό παραγγελιών είναι ικανοποιητική, ο κόσμος συνήθως τα Χριστούγεννα δίνει τις παραγγελίες του και έρχεται και παίρνει τα προϊόντα λίγο πριν την εορταστική ημέρα. Υπάρχει επάρκεια προϊόντων, κάνουμε πολλά παρασκευάσματα που οι νοικοκυρές θα τα πάρουν έτοιμα για να τα ψήσουν στο φούρνο τους. Τα Χριστούγεννα και γενικά τις μεγάλες αυτές εορταστικές ημέρες θυμάται τον κρεοπώλη της γειτονιάς, ο καταναλωτής γιατί θέλει την σιγουριά και δεν θα πάει στην αβεβαιότητα του σούπερ μάρκετ. Ψάχνει την ποιότητα, θέλει ένα τραπέζι σοβαρό, οικογενειακό. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι με μια διαφορά στο μοσχάρι προς τα πάνω ελάχιστα. Ο κόσμος θέλει έτοιμα παρασκευάσματα, όπως το ρολό, που είναι με τα μπαχαρικά, τα τυριά και τις γεμίσεις τους προς ψήσιμο. Τεράστιο ενδιαφέρων δείχνουν οι καταναλωτές στο χοιρινό τονίζει”
Τελευταία στάση για φέτος το κρεοπωλείο ‘’Μπιτόπουλος” Mε δίκη του χειροτροφική μονάδα στην Βρία, με παρασκευάσματα από ντόπια κρέατα. Οι τιμές σταθερές και φέτος μας τόνισε και αυτό το κρεοπωλείο. Οι παραγγελίες αρκετές από το καταναλωτικό κοινό. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο κατάστημα που μπορεί να προμηθευτεί ο κόσμος. Υπάρχει επάρκεια κρεάτων σε αφθονία μας τόνισε.