Την Κυριακή 6 Απριλίου, η Κατερίνη τίμησε την Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, σε ανάμνηση των γεγονότων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους Νεότουρκους. Η ημερομηνία αυτή έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα τιμής και μνήμης για τους Θρακιώτες, με αφορμή την τραγική πορεία που ξεκίνησε την 6η Απριλίου 1914 και ολοκληρώθηκε το 1923 με την πλήρη εξαφάνιση των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης.
Το πρωί, την 6ης Απριλίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Θείας Ανάληψης, παρουσία πλήθους κόσμου που ήρθε να τιμήσει τους προγόνους του και να αναλογιστεί τη θυσία των θυμάτων της γενοκτονίας. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της προσφοράς των Θρακών στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία, από την πολιτική ηγεσία του τόπου, φορείς και συλλόγους.
Στην δοξολογία παρευρέθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτική ηγεσία του Νομού Πιερίας και η κατάθεση στεφάνων στην συνέχεια έγινε από την εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Άννα Μάνη, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τον Δήμαρχο Κατερίνης Γιάννη Ντούμο, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Π.Ε. Πιερίας και Διοικητή της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πιερίας και τον Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης, τον πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Κατερίνης Δημήτρη Σταθακόπουλο καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της περιοχής.
Με το πέρας της δοξολογίας πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και μέλους της Θρακικής Εστίας Κατερίνης, κ. Γεώργιου Μακρή, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές της ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης και υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της μνήμης αυτών των γεγονότων για τις επόμενες γενιές.
Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Μάκρη:
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό για να τιμήσουμε την 6η Απριλίου μια ημέρα που έχει χαραχτεί με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορική μνήμη του έθνους μας.
Μια ημέρα αφιερωμένη στον Θρακικό ελληνισμό σε αυτούς τους αλησμόνητους αδερφούς μας, που πλήρωσαν με αίμα για τη ζωή τους, την αφοσίωση τους, στην πατρίδα και τη Πίστη τους.
Η Θράκη, αυτή η πολύπαθη γωνιά της Ελλάδος με την πλούσια ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό υπήρξε ανά τους αιώνες σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.
Ένας τόπος, όπου η ελληνική παρουσία ήταν αδιάλειπτη από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας.
Όμως, η ιστορία της Θράκης είναι συνυφασμένη με θυσίες, αγώνες και αμέτρητα δάκρυα. Η 6η Απριλίου 1914, η « Μαύρη Πασχαλιά» όπως την αποκαλούν, αποτελεί μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Θρακικής ιστορίας. Την ημέρα αυτή, χιλιάδες Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, αθώοι και ανυπεράσπιστοι , σφαγιάστηκαν από του Τούρκους σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί ο ελληνισμός από τα πάτρια εδάφη.
Η γενοκτονία αυτή, που ακολούθησε τις διώξεις και τις σφαγές των προηγούμενων ετών, είχε ως αποτέλεσμα των αφανισμό χιλιάδων Ελλήνων και των ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων άλλων. Μια τραγωδία που άφησε τραύματα στην περιοχή του Θρακικού Ελληνισμού, αποτέλεσε τον πρώτο κύκλο αίματος των διωγμών. Μετά ακολούθησε η γενοκτονία στο ποντίων των Αρμενίων και ολοκληρώθηκε με τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1992.»
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στο Δημαρχείο Κατερίνης από την Θρακική Εστία. Η ημέρα αυτή, γνωστή και ως «Μαύρο Πάσχα», μας καλεί να θυμόμαστε τις απώλειες και τις θυσίες των Θρακών, να τιμούμε την ιστορία τους και να διαφυλάξουμε την εθνική μας κληρονομιά.