Είναι η πάστα με την πιο πλούσια γεύση σε σοκολάτα. Ξεκίνησε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1960 από ένα κεντρικό ζαχαροπλαστείο των Αθηνών.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Συνδέεται μάλιστα με μια καλλίφωνη τραγουδίστρια! Η πρώτη Σεράνο φτιάχτηκε σε ένα κεντρικό ζαχαροπλαστείο στην οδό Φωκίωνος Νέγρη, όπου σύχναζαν καλλιτέχνες και αρτίστες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η Χιλιανή τραγουδίστρια Ροζίτα Σεράνο η οποία ήδη από την δεκαετία του ΄50 μεσουρανούσε στα καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής.
Η Ροζίτα Σεράνο εμφανιζόταν σε γνωστά καμπαρέ της πρωτεύουσας ενώ συνδεόταν φιλικά με διάσημες τραγουδίστριες όπως τη Σοφία Βέμπο. Ήταν κόρη Χιλιανού διπλωμάτη και σοπράνο κλασσικής μουσικής, άριες, οπερέτες κλπ. Είχε μαγέψει τόσο με την φωνή της όσο και με την εξωτική της ομορφιά της τους Αθηναίους. Μάλιστα είχε κάνει τέτοια εντύπωση που βρισκόταν συχνά μπλεγμένη σε πολιτικά σκάνδαλα και το όνομά της είχε αναφερθεί αρκετές φορές στα κοινωνικά των εφημερίδων.
Η ακτινοβολία της λοιπόν ήταν τόσο διαπεραστική που δεν άργησε να γοητεύσει μέχρι και τον ζαχαροπλάστη, ιδιοκτήτη του καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος βάφτισε την πιο σοκολατένια του πάστα με το όνομά της.
Αν και το άστρο της τραγουδίστριας έδυσε μέσα σε λίγα χρόνια καθιερώθηκε το σοκολατένιο αυτό γλύκισμα που έφερε το όνομά της ενώ σύντομα έγινε το αγαπημένο επιδόρπιο μικρών και μεγάλων. Σε λίγο καιρό η πάστα με τα σιροπιασμένα παντεσπάνια, την βελούδινη σοκολατένια μους και το εξωτικό όνομα έγινε το γλυκό σήμα κατατεθέν των μοντέρνων αστικών ζαχαροπλαστείων σε όλη την χώρα μέχρι και σήμερα.