Στην εκπαιδευτική δράση “Project Training Days” του προγράμματος “Interreg Europe” συμμετείχε το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ως επικεφαλής εταίροι στα ευρωπαϊκά έργα “DeepTechValleys” (Deep tech ecosystem Empowerment for Regional Transformation) και “CCSI4CCSI” (Cultural and Creative Sectors and Industries for Collaboration, Competitiveness, Sustainability and Innovation).
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του “Interreg Europe”, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πόλη Λιλ της Γαλλίας, εκπρόσωποι από 78 διαφορετικά projects είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στη διαχείριση ευρωπαϊκών έργων, με έμφαση στη συνεργασία, την οικονομική διαχείριση, τις οικονομικές αναφορές και τις στρατηγικές επικοινωνίας.
Η πρώτη ημέρα της εκπαιδευτικής δράσης ξεκίνησε με την επίσημη υποδοχή και παρουσίαση των στόχων της εν λόγω πρωτοβουλίας από τους οργανωτές του “Interreg Europe”. Ακολούθησαν εκτενείς παρουσιάσεις σχετικά με τις βασικές αρχές αναφορών προόδου στο portal του “Interreg Europe”, οδηγίες για τη σωστή χρήση του portal, καθώς και εκπαιδευτικές θεματικές ενότητες (sessions) που επικεντρώθηκαν στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών πόρων των έργων και την υποβολή οικονομικών αναφορών. Η ημέρα έκλεισε με εκδήλωση (networking session), όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν πιθανές μελλοντικές συνεργασίες.
Η δεύτερη ημέρα της δράσης ήταν αφιερωμένη στα πρακτικά ζητήματα της διαχείρισης έργων, μέσα από εξειδικευμένα εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν σε δραστηριότητες που κάλυπταν τις θεματικές ενότητες “Εισαγωγή και διαχείριση εκθέσεων προόδου (progress reports)”, “Επικοινωνία και διάχυση αποτελεσμάτων” και “Αναφορές αποτελεσμάτων και κοινές εκθέσεις προόδου”. Στο πλαίσιο των εργασιών, εκπαιδεύτηκαν στη δημιουργία αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας, μέσα από την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων σύγχρονων εργαλείων προβολής. Η ημέρα έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στα έργα που εκπονούν, με κοινή κατεύθυνση και κοινό στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών.
Η τρίτη και τελευταία ημέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στη βελτίωση του τομέα της επικοινωνίας, με τις ενότητες “Διαμόρφωση Στρατηγικής Επικοινωνίας”, “Βελτίωση Ιστοσελίδων Έργων” και “Χρήση Ψηφιακών Εργαλείων”. Στο πλαίσιο ειδικών και στοχευμένων συνεδριών, αναλύθηκαν βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση των έργων Interreg Europe, μέσω της αποτελεσματικής επικοινωνίας με τους πολίτες, τις τοπικές αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν, μέσα από βιωματικά εργαστήρια, στη λειτουργία των ιστοσελίδων έργων του Interreg, με έμφαση στη φιλικότητα προς το χρήστη και στην ταχύτητα. Οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν επικαιροποίησαν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους ως προς τη χρήση και διαμόρφωση των ιστοσελίδων των έργων καθώς και ως προς την αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων και άλλων ψηφιακών μέσων, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, την καλύτερη δυνατή διάδοση των αποτελεσμάτων των έργων και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος από το κοινό και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Η τρίτη ημέρα έκλεισε με μια σύνοψη των βασικών συμπερασμάτων από τις εκπαιδευτικές συνεδρίες, με τους συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση και την καλύτερη διαχείριση των έργων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δύο έργα “DeepTechValleys” και “CCSI4CCSI” στα οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τους συνδέσμους: