Γράφει Ελένη Σιδηροπουλου – Τομπουλίδου
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ. φασολια από τα μικρά
- 150 γρ σιτάρι αποφλοιωμένο
- 1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- Αλάτι
- Κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπολ από βράδυ βάζουμε τα φασόλια να φουσκωσουν, επισεις και το σιτάρι σε ένα άλλο μπολ .
Την επομενη βάζουμε τα φασόλια να βράσουν σε μια κατσαρόλα όταν μισοψυθούν προσθέτουμε και το σιτάρι .
Αφήνουμε να βράζουν μαζί καλα αρκετή ώρα μέχρι να χυλωσουν αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό βρασμένο
Αφού δούμε ότι έχουν ψηθεί το σβήνουμε πέρνουμε ένα τηγάνι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με το λάδι και αχνίζουμε μεχρι να πάρει ένα όμορφο χρώμα το ρίχνουμε προσεχτικά μέσα στην *Καντουμά ανακατεύοντας κυκλικά και με γρήγορες κινήσεις και είναι έτοιμο προαιρετικά όταν το σερβίρετε βάζετε και κόκκινο πιπέρι τριμμένο επάνω !!!….
Καλή Επιτυχία
Με αγάπη και σεβασμό
Ελένη Σιδηροπουλου
Τομπουλίδου
*Η Καντουμά ήταν και είναι ακόμα ένα φαγητό που έκαναν οι γυναίκες του Πόντου την ημέρα του Αγίου Θεοδώρου για καλή υγεία και φώτιση !!!
*Ά Θοδωριζω ….έλεαν .Το *Θοδώρισμα *
προτού την ημέρα της γιορτής κρατούσαν
νηστεία τρείς μέρες χωρίς να εχουν φάει η πιεί τίποτε ….μονο λίγο νερό κι αυτό με το σταγονόμετρο!!!
Με υπομονή με Όχι πολύ βαριές δουλειές
Τις τρεις αυτές μέρες και το ποιο σημαντικό από όλα δεν το έλεγαν πουθενά ακόμα και μέσα στην οικογένεια δεν το ήξεραν ..Την ημέρα που θα πήγαιναν για να κοινωνίσουν τότε το καταλάβαιναν φυσικά και η οικογένειά !!!κάνοντας και την Καντουμά..Σχολόντας από την Εκκλησία
καλούσαν της φίλες όλες σπίτι τους να φάνε την Καντουμά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα και να δώσουν ευχές για καλή υγεία και οτι καλύτερο για την οικογένεια χαρίζοντας της ένα μικρό δωράκι για τον αγώνα του Θωδορίσματος!!
Ενα έθιμο που το θυμάμαι σαν χτές από την πεθερά μου που το πήρε από την μητέρα της και εκείνη από την μητέρα της …από γενιά σε γενιά !!!Μέχρι και τώρα !!
Καλή Υγεία σε όλους μας.!!