Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου
Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου
Υλικα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. μαγιά νωπή
- 120 γρ βούτυρο αγελαδινό
- 3 αυγά
- 75γρ γάλα χλιαρό
- ένα κ.γ αλάτι
- μισό κ.λ ζάχαρη
- 500 μυζήθρα τριμμένη (μυτζίν)η φέτα τυρί
- σουσάμι για επάνω
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη νωπή μαγιά στο χλιαρό γάλα σε μια λεκάνη. Ακόμα καλύτερα αν έχουμε προζύμι από το βράδυ θα βάλουμε λίγο χλιαρό νερό, στο προζύμι και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός και θα το αφήσουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη.)
- Σε ένα βαθή μπολ βάζουμε στο αλεύρι το προζύμι μας( αφού έχει φουσκώσει ) προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, τα αυγά το αλάτι και την ζάχαρη , και το χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Είναι έτοιμη όταν πατήσουμε με το δάχτυλο και δεν επανέλθει.
- Παίρνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε δυο μπάλες και μία μικρότερη Ανοίγουμε απαλά με τα χέρια μας η με έναν πλάστη το κάθε κομμάτι, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το ένα κομμάτι.
- Απλώνουμε τη μυζήθρα η τυρί και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, βάζουμε το νόμισμα όπου θέλουμε αφού το τυλίξουμε σε λίγο αλουμινόχαρτο.
- Πλάθουμε 2 κορδόνια στενά με αρκετό αλεύρι και κάνουμε με αυτά έναν μεγάλο σταυρό επάνω στην βασιλόπιτα ..
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να φουσκώσει για 30′ περίπου. Κατόπιν αλείφουμε την επιφάνειά της με τον κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 180° για 45-50΄.
Καλή επιτυχία
Ύειαν και Ευλοείαν και Καλόν Καρδίαν!!!
Καλή και ευλογημένη χρονιά..