Οι SOS ιατροί, σπεύδουν μέσα από ανακοίνωση τους να ενημερώσουν τους πολίτες με χρήσιμες και απλές συμβουλές για ένα ασφαλές… καλό Πάσχα.
SOS Συμβουλές για τους εκδρομείς του Πάσχα
- Να ελέγχετε εσωτερικά και εξωτερικά το όχημά σας και να είστε ιδιαίτερα πρσεκτικοί στο δρόμο, λόγω αυξημένης κίνησης.
- Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
- Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά πρόσωπα ή γείτονες που εμπιστεύεστε.
- Δεν αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα, τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
- Δεν παραλείπετε ποτέ το φαρμακείο των διακοπών.
- Τηλεφωνείτε πάντα σε όσους μένουν πίσω.
SOS Συμβουλές για τον Επιτάφιο & την Ανάσταση
- Προσοχή στις λαμπάδες. Αποφεύγετε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και δείχνετε στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατούν. Η φλόγα και το λιωμένο κερί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
- Δεν χρησιμοποιείτε, δεν αγοράζετε, ούτε κατασκευάζετε αυτοσχέδια βεγγαλικά.
Ενημερώνετε τα παιδιά σας για τους κινδύνους και στέκεστε σε απόσταση ασφαλείας.
SOS Συμβουλές για το φαγητό
- Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, δεν παραλείπετε το πρωινό γεύμα το οποίο περιλαμβάνει γαλακτοκομικά.
- Αποφεύγετε το τσιμπολόγημα πάνω από το αρνί & συνοδεύετε το κρέας με σαλάτα.
- Προσέχετε την κατανάλωσή αλκοολούχων ποτών & αποφεύγετε τα γλυκά.
- Τρώτε αργά.
- Το βράδυ της Κυριακής σταματείστε την κρεατοφαγία και προσπαθείστε να περιοριστείτε σε φρούτα ή γιαούρτι.
Πρώτες βοήθειες για κάθε περίπτωση
- Λιποθυμικό επεισόδιο: Δεν μετακινούμε τον ασθενή και σηκώνουμε τα πόδια του ψηλά, πάνω από το ύψος του κεφαλιού. Απελευθερώνουμε τα ρούχα που μπορεί να τον σφίγγουν.
- Κόψιμο: Καθαρίζουμε το τραύμα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Με ψυχραιμία βλέπουμε από πού βγαίνει το αίμα και πιέζουμε με καθαρή πετσέτα και πάγο. Αν το κόψιμο είναι βαθύ και η αιμορραγία επιμένει, επικοινωνούμε με ιατρό.
- Υψηλός πυρετός: Τοποθετούμε κομπρέσες στο μέτωπο με κρύο νερό και χορηγούμε πολλά υγρά (νερό, τσάι, πορτοκαλάδα) για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Δίνουμε απλά αντιπυρετικά και αν χρειαστεί κάνουμε ένα χλιαρό μπάνιο.
- Αιμορραγία από τη μύτη: Ξαπλώνουμε και πιέζουμε ανάμεσα από τα φρύδια τη ράχη της μύτης. Αν η αιμορραγία επιμένει τοποθετούμε πάγο στη ρίζα της μύτης. Αν ξεπεράσει τα 10-15 λεπτά επικοινωνούμε με ιατρό.
- Ατύχημα – πέσιμο: Αν υπάρχει υποψία κατάγματος από πέσιμο δεν μετακινούμε τον ασθενή από εκεί που βρίσκεται, απλώς τον βολεύουμε με μαξιλάρια μέχρι να έρθει ο ιατρός.
- Εμετός – Διάρροια: Δίνουμε υγρά γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος (νερό, τσάι, κόκα-κόλα αραιωμένη με νερό – απαγορεύονται γάλα, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, καφές). Εφόσον τα συμπτώματα υποχωρούν δίνουμε ελαφριά τροφή, διαφορετικά καλούμε ιατρό.