Άρχισε την Επιμελητηριακή Πορεία του υπό την σκιά των παλιών επιμελητηριακών, τότε που η Ελλάδα φιλοδοξούσε να βρει τη θέση της στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μαθήτευσε με προέδρους τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Γιαννιτσάρα και τον Χαρίλαο Κωτίκα.
Έζησε τις καλές στιγμές μιας Ελλάδας που ανέβαινε, αλλά βίωσε και την Ελλάδα της κρίσης. Γνωρίζει τις δυνατότητες του επιχειρείν στην Πιερία, τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες. Το ζητούμενο για τον τόπο μας είναι η αειφορική ανάπτυξη. Αυτήν πρέπει να επιδιώκει όποιος υπηρετεί από θέση ευθύνης τον τόπο.
Η συνέντευξη του Ηλία Χατζηχριστοδούλου στο Ολύμπιο Βήμα
Έχετε βιώσει το επιχειρείν «εξ απαλών ονύχων» στις καλύτερες του στιγμές τη δεκαετία του 1980 που οι βιοτεχνίες φύτρωναν σαν τα μανιτάρια. Πείτε μας τί άλλαξε από τότε;
Άλλαξαν σχεδόν τα πάντα.
Βασική αιτία υπήρξε, η συνεχής απώλεια της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η απουσία μιας συγκροτημένης και βιώσιμης βιομηχανικής πολιτικής, από πλευράς πολιτείας, παρά τις συνεχείς πιέσεις και παρεμβάσεις των Επιμελητηρίων της χώρας.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη συρρίκνωση του παραγωγικού μας ιστού, τη μείωση των εισοδημάτων, την αύξηση της ανεργίας.
Το δίδαγμα που προκύπτει από όλη αυτή την περιπέτεια, είναι ότι,
α) είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της βιομηχανικής μας πολιτικής και
β) ότι στο εξής, οι ντόπιες παραγωγικές μονάδες θα πρέπει να παράγουν επώνυμα δικά τους προϊόντα, να τοποθετούνται αυτόνομα και ανεξάρτητα, στις αγορές και να πάψουν να αποτελούν εξάρτημα ξένων επιχειρηματικών σχημάτων.
Είναι υγιής η επιχειρηματικότητα σήμερα στην Πιερία μετά την οικονομική κρίση, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση. Ή οι επιχειρηματίες μετρούν ακόμα τις πληγές τους;
Οι επιχειρηματίες, με τη βοήθεια της Πολιτείας και την ουσιαστική συμπαράσταση του Επιμελητηρίου Πιερίας, επέδειξαν αξιοθαύμαστη αντοχή, κατά τη διάρκεια των κρίσεων.
Στην πλειοψηφία τους επιβίωσαν και ανέκτησαν ένα σημαντικό τμήμα των απωλειών τους, πλην όμως, εξαιτίας της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και της ανορθολογικής της αντιμετώπισης, καθίσταται προβληματική η περαιτέρω ταχεία ανάπτυξή τους και αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Μετά από κάθε μεγάλη κρίση έρχονται οι μεγάλες ευκαιρίες. Έτσι έλεγαν οι παλιοί, το εμπόριο δεν πεθαίνει. Ποιες θα λέγατε ευκαιρίες σήμερα στην Πιερία;
Η Πιερία θα πρέπει να βασισθεί στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προωθήσει στην εσωτερική και διεθνή αγορά τα εμπορεύσιμα αγαθά και τις υπηρεσίες της.
Το σημαντικό είναι ότι, μετά την κρίση, οι επιχειρηματίες της Πιερίας συνειδητοποίησαν, ότι πρέπει να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους, προκειμένου να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης των μονάδων τους.
Το Επιμελητήριο Πιερίας εργάζεται με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση, εκδίδοντας τον τόμο του «Οδηγού Εξωστρέφειας», συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης ντόπιων προϊόντων, όπως τα μύδια, τα ακτινίδια και τα κεράσια, και αναλαμβάνοντας πανελλήνιες διαφημιστικές εκστρατείες, παράλληλα με τη συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις με σκοπό την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας.
Με λίγα λόγια ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, το εμπόριο, οι μεταφορές, αλλά και η τεχνολογία, είναι τα δυνατά σημεία της Πιερικής οικονομίας με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.
Πολύς λόγος γίνεται για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. ΕΣΠΑ ακούμε αλλά ΕΣΠΑ δεν βλέπουμε. Ποιος είναι ο ρόλος του Επιμελητηρίου στην ενημέρωση των επιχειρηματιών και στη διεκδίκηση τους για την Πιερία;
Ο βασικός λόγος της υποεπένδυσης στην Ελλάδα, είναι η σχεδόν ανύπαρκτη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο το 4% των Ελληνικών επιχειρήσεων πληροί τα τρέχοντα πιστοληπτικά κριτήρια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του και κυρίως τις επενδύσεις του. Συγκεκριμένα από το σύνολο των 780.000 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μόνο οι 32.000 διαθέτουν την απαραίτητη πρόσβαση.
Επειδή το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτούν συμπληρωματική τραπεζική χρηματοδότηση για κάθε επιδοτούμενη επένδυση, το Επιμελητήριο Πιερίας, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, της οποίας τυγχάνω Αντιπρόεδρος, επιδιώκει συστηματικά, με παρεμβάσεις προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την Τράπεζα της Ελλάδος, να επιτύχει την αλλαγή των κριτηρίων και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής χρηματοδότησης.
Χειροπιαστό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας είναι η ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη μας που διοργανώσαμε στις 6/10/2024 με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με σκοπό την προώθηση στην Πιερία ευνοϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις του τόπου μας.
Από τη συμμετοχή σας στην Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στην οποία κατέχετε εξέχουσα θέση, έχετε επισκεφτεί όμορες χώρες. Θέλουμε να σας ρωτήσουμε σε τι υπερέχει η Ελλάδα και σε τί υστερούμε ως χώρα και ως τόπος;
Ως Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, έχω αποκτήσει σαφή γνώση και άποψη για το ευρωπαϊκό και βαλκανικό οικονομικό γίγνεσθαι.
Η Ελλάδα έχει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με προεξάρχοντες πυλώνες τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια, αλλά και την παραμελημένη βιομηχανία μας.
Η υστέρησή μας έναντι άλλων χωρών, οφείλεται στην απουσία ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, στην ανυπαρξία μιας ορθολογικής και αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής, στην ελλιπή και πανάκριβη τραπεζική χρηματοδότηση, στην πολυνομία, στη βραδύτατη απόδοση της Δικαιοσύνης και στην αθεράπευτη γραφειοκρατία.
Έχετε εικόνα του μοντέλου ανάπτυξης της Πιερίας; Υπάρχει σχέδιο από το κράτος διαχρονικά, ή προχωρούμε χωρίς πυξίδα;
Το Επιμελητήριο γνωρίζει σε βάθος την οικονομική κατάσταση και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Πιερίας.
Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως Ελληνική και ως τοπική Οικονομία, θα πρέπει να σχεδιασθεί από τα συναρμόδια υπουργεία, ένα παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και με στόχο τα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, αφενός να υποκαθιστούν μεγάλο μέρος των εισαγομένων και αφετέρου να είναι διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά.
Νεανική επιχειρηματικότητα, η ελπίδα για την περιοχή. Μπαίνουν μπροστά οι νέοι ή το σπορ είναι δύσκολο και το αποφεύγουν;
Είναι αλήθεια, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, οι νέοι μας διστάζουν να ενταχθούν στο επιχειρείν, γι’αυτό συνεχίζεται, δυστυχώς, και το λεγόμενο «brain drain», σε βάρος του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.
Το Επιμελητήριο Πιερίας καταβάλλει προσπάθειες για την αναστροφή αυτής της πορείας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία στην Πιερία της πρώτης Τεχνολογικής θερμοκοιτίδας, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2025, με επταετή κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με στόχο την παροχή των απαραίτητων δυνατοτήτων σε νέους επιχειρηματίες, ώστε να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τα καινοτομικά τους επιχειρηματικά σχέδια.
Διεκδικείτε και πάλι την προεδρία. Ποια είναι τα σχέδια σας για τη νέα επιμελητηριακή περίοδο;
Κατά τη διάρκεια της νέας μας θητείας δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε σημαντικότατες μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από το Επιμελητήριο, όπως για παράδειγμα, αυτή για την Ανάδειξη και Προβολή του Ολύμπου, για το Επιχειρηματικό πάρκο Κατερίνης, για τη θαλάσσια σύνδεση Πιερίας-Χαλκιδικής-Σποράδων.
Τελικός σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός επιδραστικού Brand Name για την Πιερία, το οποίο θα αντανακλά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τις παραγωγικές, πολιτιστικές και τουριστικές της δυνατότητες.
Αυτή θα είναι η βάση επάνω στην οποία θα οικοδομηθεί, με τις συντονισμένες προσπάθειες ΟΛΩΝ ΜΑΣ, η αειφορική ανάπτυξη του τόπου μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέλη μας με δικαίωμα ψήφου, να προσέλθουν δυναμικά στις κάλπες του Επιμελητηρίου Πιερίας, το Σάββατο και την Κυριακή 23 & 24 Νοεμβρίου, από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., προκειμένου ο Επιχειρηματικός κόσμος της Πιερίας να επιλέξει, με γνώμονα τη ανάπτυξη του τόπου μας, την καλύτερη δυνατή Επιμελητηριακή Διοίκηση.