Στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, με άφθονα νερά και καταπληκτική θέα τον κάμπο.
115 χλμ. από Κατερίνη. Παρακάμπτεις τη Βέροια. Μέσω της επαρχιακής Βέροιας-Σκύδρας, περνάς μέσα απ’ τα χωριά Ριζό και Σεβαστιανά.
Πήγαινε ίσια στο κέντρο της πόλης μέχρι να δεις την πινακίδα Καταρράκτες.
Η Έδεσσα είναι διάσημη για τους καταρράκτες της που σχηματίζονται από τον ποταμό Εδεσσαίο ή Βόδα, ο οποίος ρέει μέσα από την πόλη. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.
Δίπλα στο πάρκινγκ των καταρρακτών υπάρχει δημοτικό καφέ & εστιατόριο, χειμερινό – θερινό.
Όπου βλέπεις κανάλι με ορμητικό νερό, καταλήγει σε καταρράκτη.
Κάτω από το καφέ υπάρχουν δύο καταρράκτες. Τον έναν μπορείς να τον δεις κι από πάνω, στα 20 μ. από το καφέ. Τον άλλον, τον μεγάλο, πρέπει να κατέβεις σκαλάκια κάτω και δεξιά από το καφέ, πηγαίνει σ’ αυτόν τον μεγάλο καταρράκτη ύψους 70 μέτρων, που δημιουργεί σύννεφα υδρατμών.
Ανάμεσα από τα νερά που πέφτουν και τον βράχο, υπάρχει μονοπάτι ασφαλές, οδηγεί σε μικρή σπηλιά-εκκλησάκι, με μικρούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Φεύγοντας από τον καταρράκτη, πινακίδες δείχνουν προς ΒΑΡΟΣΙ, την παλιά πόλη με παλιά εργοστάσια και παραδοσιακά σπίτια. Μικρή, σχετικά, περιοχή, μπορεί κανείς να την γυρίσει με τα πόδια. Στενά γραφικά δρομάκια. Εδώ υπάρχουν οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Αγίων Πέτρου και Παύλου, κτισμένες τον 14ο αιώνα και με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.
Επίσης το Λαογραφικό Μουσείο και το υπαίθριο Μουσείο Νερού που δείχνει όλη την υδροκίνητη ιστορία της Έδεσσας, αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια, νερόμυλοι, κανάλια με νερό, αλλά και μηχανές και κτίρια που μαρτυρούν την υδροκίνητη ιστορία της πόλης, όπως τον Αλευρόμυλο Σαλαμπάση, το Σησαμοτριβείο Περτσεμλή, τον Νερόμυλο Γιαννάκη, και το Κανναβουργείο – ένα παλιό εργοστάσιο, που τώρα είναι εστιατόριο-καφέ. Λειτούργησε από το 1913 μέχρι το 1967 και ήταν το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα που έφτιαχνε σπάγκους και καραβόσκοινα από ινδική κάνναβη, με ημερήσια παραγωγή που έφτανε τα 1.200 κιλά.
Δίπλα στον νερόμυλο είναι το ενυδρείο-ερπετάριο. Είναι το πρώτο στην Ελλάδα με ψάρια του γλυκού νερού, αλλά και φίδια, νεροχελώνες, χέλια, καβούρια και κροκοδειλάκια!
Επιστρέφοντας από το Βαρόσι, προς το πάρκινγκ, ο Δημοτικός Κήπος, με αιωνόβια πλατάνια, αξίζει να τον περπατήσεις.
Εάν έχεις χρόνο, υπάρχουν κι άλλα τρία ενδιαφέροντα πάρκα, το Κιουπρί, Μεγάλου Αλεξάνδρου, και 25ης Μαρτίου.
Γενικά, οι δρόμοι της πόλης είναι δενδροφυτεμένοι κι ένας περίπατος είναι πολύ ευχάριστος, ιδιαίτερα εκεί που περνούν τα μικρά ποταμάκια με τις γεφυρούλες. Οι ντόπιοι λένε ότι η ‘Έδεσσα έχει 71 μεγάλες και μικρές γέφυρες.
Στο κέντρο της πόλης είναι το ρολόι, που χρονολογείται από το 1900. Επίσης το Γενί Τζαμί χτισμένο το 1904, ένα από τα λίγα που διατηρείται χωρίς αλλοιώσεις και μετατροπές, επηρεασμένο από την βυζαντινή αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Στην έξοδο της πόλης προς Φλώρινα, απέναντι από το δημαρχείο, βρίσκεται η παλιά βυζαντινή γέφυρα, Κιουπρί και το ομώνυμο πάρκο. Ακολουθώντας τη ροή του ποταμού, καταλήγεις και πάλι στο κέντρο της πόλης.
Ψηλός Βράχος.
Καφετέρια με πανοραμική θέα. Βρίσκεται δίπλα στην Μητρόπολη (όχι στο ίδιο μέρος με τους καταρράκτες – απέχει περίπου 400 μέτρα, στην άκρη της συνοικίας Βαρόσι). Από εκεί μπορείς να διακρίνεις τον κάμπο, τις πλαγιές του Βερμίου και τα γύρω χωριά, την αρχαία πόλη και τη Μονή της Αγ.Τριάδας.
Αν έχεις χρόνο, υπάρχουν κι άλλα αξιοθέατα κοντά στην πόλη.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Λογγού αρχαία σπίτια, μαγαζιά, κίονες και τρίλιζες σκαλισμένες στους δρόμους. Τα λείψανα της αρχαίας Έδεσσας, κάτω από τη σημερινή πόλη, μέσα στα εύφορα χωράφια του Λογγού.
Η λίμνη του Άγρα σε απόσταση 8 χλμ. με τον υγροβιότοπο, τους καλαμιώνες και την ταβέρνα που σερβίρει σπεσιαλιτέ πέστροφα στα κάρβουνα.
Οι λάτρες της αδρεναλίνης πετούν με αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) από τον Ψηλό Βράχο, άλλοι κάνουν βόλτα με άλογα στην αρχαία πόλη και τους καταρράκτες, τον γύρο της πόλης με ποδήλατο ή πεζοπορία στο περιαστικό δάσος της Γαβαλιώτισσας και τον λόφο 606.
Η Έδεσσα ιδρύθηκε το 813 π.Χ. από τον πρώτο Μακεδόνα βασιλιά, τον Ηρακλείδη Κάρανο και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου.
Σήμερα ο μεγάλος καταρράκτης της πόλης έχει το όνομα εκείνου του Μακεδόνα βασιλιά.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης