Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης που έλαβε χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο 13-14 Σεπτεμβρίου του 2024.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή δράση που αποτελεί σημαντικό σταθμό στην 17χρονη πορεία της ομάδας του καπνικού.
Εννέα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και πολιτικοί επιστήμονες βρέθηκαν στην πόλη για να συνδέσουν την επιστημονική έρευνα με τις κοινωνικές δράσεις μιας πρωτοβουλίας πολιτών την οποία χαρακτηρίζουν ως κοινωνικό φαινόμενο.
Διαφάνεια, υπεράσπιση και διεκδίκηση του δημόσιου χώρου, κοινωνικά κινήματα, ιδιωτικοποίηση και δημόσια αγαθά, πρακτικές κοινωνικής δικτύωσης, η επόμενη ημέρα του Καπνικού και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα συζητήθηκαν το διήμερο, σε έναν χώρο παραγωγής κοινωνικού κεφαλαίου ο οποίος δεν δημιουργήθηκε από κανένα κόμμα, καμία υπηρεσία, κανέναν σύλλογο, οργανισμό ή το κράτος.
Αυτό το συμπόσιο έγινε για όλους και όλες τόνισε ο Ηλίας Τσολακίδης Ιδρυτής της ομάδας αυτής και ευχαρίστησε όσους το παρακολούθησαν και έδωσαν το παρόν.
Ακόμα σημείωσε:
Ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης είναι πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, με κοινή συνισταμένη τον εθελοντισμό.
Καπνικός Σταθμός Κατερίνης σημαίνει κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες»: πώληση προϊόντων από τον παραγωγό απευθείας στον καταναλωτή, χωρίς το κέρδος του μεσάζοντα, αντίσταση στα καρτέλ, μια μικρή νίκη απέναντι στη συνεχιζόμενη ακρίβεια.
Καπνικός Σταθμός Κατερίνης σημαίνει Κοινωνικό φαρμακείο: ενδιαφέρον για τη μείωση των ιατρικών αποβλήτων, νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο που δεν έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρωτοποριακή, ανοιχτή σε όλους, βάση δεδομένων του αποθέματος.
Καπνικός Σταθμός Κατερίνης σημαίνει πολιτισμός: Είναι θέατρο, χορός, μουσική, λογοτεχνία, βιβλιοθήκη, είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας. Είναι κυρίως ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός διηγήματος, που συμπλήρωσε φέτος δέκα χρόνια ζωής, τα 1300 διηγήματα που έχουν υποβληθεί συνολικά, οι δέκα συλλογικοί τόμοι με τα βραβευμένα, οι τελετές λήξης.
Καπνικός Σταθμός Κατερίνης σημαίνει Χριστουγεννιάτικο Χωριό: ξύλινα σπιτάκια, ξεχασμένα παραδοσιακά παιχνίδια που εδώ ξαναζωντανεύουν, φωτιές να σιγοκαίνε, σχολεία να καταφθάνουν – κι όλα αυτά αχρήματα. Ένα παιχνίδι είναι εν τέλει ο Καπνικός, ένας χώρος όπου γινόμαστε ξανά παιδιά και μιλάμε τη γλώσσα της ανεκτικότητας, της ισότητας, της αγάπης για τον διπλανό μας.
Την Παρασκευή κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, έγινε ξενάγηση των εισηγητών στους χώρους του Καπνικού Σταθμού και άρχισε η πρώτη συνεδρία με συντονιστή τον Πασχάλη Aρβανιτίδη, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην συνέχεια ανέλαβε ο Άρης Στυλιανού, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, που μίλησε για την Δημοκρατία και τα κοινά αγαθά.
Ο Γιώργος Γριτζάς, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, Δ/ντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΕΑΠ αναφέρθηκε στην «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και η “αθέατη” πλευρά της “οικονομίας” συλλογικών εγχειρημάτων, ενώ η Σοφία Αδάμ, επίκ. Καθηγήτρια, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε και ανέπτυξε για την Κρίση Κοινωνικής Αναπαραγωγής και την συμβολή της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο πεδίο της φροντίδας.Αμέσως μετά είχαν την ευκαιρία οι θεατές να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση του Αντώνη Κάλφα. το τελευταίο τσιγάρο από το Θέατρο Πήγασος.
Ο συντονιστής Άρης Στυλιανού, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που συντόνισε την δεύτερη μέρα του Συμπόσιου έδωσε το σύνθημα της έναρξης. Ο Γιώργος Χατζηχρήστος, συμβασιούχος διδάσκοντας ΑΠΘ, EUC και ιδρυτής της ερευνητικής εταιρείας SInopsIs, ξεκίνησε την ομιλία και την ημέρα με Στιγμιότυπα έρευνας της Κοινωνικής Οικονομίας.
Ο Πασχάλης Aρβανιτίδης, Καθηγητής, Δ/ντής Εργαστηρίου Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού, από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρθηκε από την διαχείριση των κοινών αγαθών στην ανάπτυξη κοινών και στην δύναμη της κοινότητας. Ο Μάκης Καραγιάννης, πεζογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, Λογοτεχνία και κοινωνία ανέλυσε την επανάκαμψη του κοινωνικού βλέμματος και την λογοτεχνία της κρίσης.
Στην συνέχεια ο Ηρακλής Παπαιωάννου, MOMUS, διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη, μίλησε για τον Γιάννη Στυλιανού, τον φωτογράφο του ΄60 και το πέρασμά του από την Πιερία. Ο Ηλίας Τσολακίδης, αναφέρθηκε κατά την ημέρα αυτή στα κοινά και στη μέριμνα για τα δημόσια αγαθά αλλά και το παράδειγμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν. Πιερίας «Ο τόπος μου»
Το απόγευμα ξεκίνησε η τρίτη συνεδρία με συντονιστή τον Ηλία Τσολακίδη και την Ειρήνη Παξιμαδάκη, από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας «Ο τόπος μου». Έγινε συζήτηση για τα δημόσια αγαθά και την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και πήραν το λόγο για παρέμβαση ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, δημοσιογράφος, ο συγγραφέας Σωκράτης Σεϊτανίδης, ο μηχανικός χωροταξίας-πολεοδομίας (Phd, MSc, MA) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Κασίμης, Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2015-2019). Την ευκαιρία στο τέλος του συμποσίου την δεύτερη ημέρα είχε ο κόσμος να ακούσει τον Γιώργος Κεραμιδιώτης, να μιλάει για τον Κινηματογράφο και την πολιτική, ντοκιμαντέρ του 2023.