Το πρωί μετά το πέρας της καθιερωμένης κυριακάτικης θείας λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο και εκφωνήθηκε ομιλία σχετική με την ημέρα από την κ. Ελένη Παπανίκου, Φιλόλογο του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης.
Στην συνέχεια στο χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Κομνηνό Δελβερούδη την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, το εκπρόσωπο του δήμου Κατερίνης Γεώργιο Κυριακίδη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Π.Ε. Πιερίας και Διοικητή της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πιερίας, το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης.
Την Παρασκευή ομιλίες και εκδηλώσεις έλαβαν μέρος στα σχολεία σχετικές με τους ηρωικούς αγώνες του Ελληνισμού της Μακεδονίας για την Ελευθερία και τη διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας.
Η ιστορία του Μακεδονικού αγώνα:
Ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ κυρίως ελληνικών και βουλγάρικων ένοπλων σωμάτων που διεξήχθη από το 1904 ως το 1908 στην περιοχή της Μακεδονίας (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) με σκοπό τον εθνικό προσεταιρισμό των κατοίκων της περιοχής, ιδίως των σλαβόφωνων Χριστιανών. Δευτερευόντως συμμετείχαν στις συγκρούσεις αυτές σερβικές και ρουμάνικες ένοπλες ομάδες.Η ελληνική ένοπλη παρέμβαση στη Μακεδονία ξεκίνησε στην ευνοϊκή για την Ελλάδα συγκυρία που προέκυψε μετά την αποτυχία της εξέγερσης του Ίλιντεν το 1903 και εντάθηκε μετά το θάνατο του Παύλου Μελά τον Οκτώβριο του 1904. Σταδιακά τα ελληνικά σώματα κατάφεραν να επικρατήσουν, αλλά η ένοπλη τους δράση τερματίστηκε με την επανάσταση των νεοτούρκων το 1908.