Τι γνωρίζουμε για τους τρόπους αντίστασης στην ισοπεδωτική αγορά, πόσα μαθαίνουμε για πρωτοβουλίες και συμβάντα που αφορούν κινήματα και ομάδες συλλογικής αντιμετώπισης των αναγκών των πολιτών; Πόση πληροφόρηση έχουμε ως πολίτες και πόση γνώση έχουμε αποκτήσει; Για παράδειγμα, στο ωραίο ντοκυμανταίρ του Γ. Κεραμιδιώτη που θα προβληθεί το Σάββατο μιλάει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και πολιτικός φιλόσοφος Γιόζεφ Φογκλ: «Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και η πληροφορία σβήνει τη διαφορά ανάμεσα στη γνώμη και στη γνώση. Η πληροφόρηση αφορά τα επιφαινόμενα, τα νέα της τρέχουσας στιγμής κ.λπ. Με την οικουμενικοποίηση της πληροφόρησης δεν μπορείς –κυρίως επιστημολογικά– να κάνεις τη διάκριση ανάμεσα σε γνώμη και γνώση […] άλλος λόγος είναι ότι η εποχή της πληροφορίας συνδέεται με την αγορά, ενώ ο δρόμος που οδηγεί στη γνώση προϋποθέτει μεγάλη διαδρομή. Αυτή η διαδρομή δεν μπορεί να κατευθύνεται από την αγορά» (Κινηματογράφος και πολιτική. Από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο (2023)
Το διήμερο επιστημονικό συμπόσιο που διεξάγεται για πρώτη φορά στην πόλη μας οργανώνει η εθελοντική ομάδα δράσης ν. Πιερίας «ο τόπος μου» και σκοπεύει να συνδέσει τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα δράσης που γίνονται στον Καπνικό Σταθμό (κίνημα χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνική κουζίνα, χριστουγεννιάτικο χωριό, κέντρο διαχείρισης ανθρωπιστικής βοήθειας κλπ.) με τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική θεωρία.
Καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες από το ΑΠΘ αναλύουν τη σημασία της δημοκρατίας και των κοινών (Άρης Στυλιανού), την αθέατη όψη των συλλογικών εγχειρημάτων (Γιώργος Γριτζάς) παρουσιάζοντας στο κοινό στιγμιότυπα και παραδείγματα από την περί κοινωνικής οικονομίας εμπειρία (Γιώργος Χατζηχρήστος, Σωκράτης Σεϊτανίδης). Η Σοφία Αδάμ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στη σχέση της αλληλέγγυας οικονομίας στον κρίσιμο τομέα της φροντίδας ενώ για τη οικονομική δύναμη της κοινότητας θα μιλήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πασχάλης Αρβανιτίδης. Για την τεράστια δουλειά που οφείλουμε να κάνουμε σε ό,τι αφορά τα δημόσια αγαθά αλλά και για την συμβολή κινημάτων αντίστασης και αλληλεγγύης όπως είναι η Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας θα μιλήσουν οι Χριστόφορος Κάσδαγλης και Χαράλαμπος Κασίμης (μαχητικός δημοσιογράφος και υπερασπιστής των κοινωνικών κινημάτων ο Κάσδαγλης, καθηγητής στο τμήμα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης ο Κασίμης).
Το διήμερο συμπόσιο δίνει ταυτόχρονα χώρο και χρόνο και στον πολιτισμό που παράγεται από συμπολίτες μας: θέατρο (Το τελευταίο τσιγάρο, Πήγασος), φωτογραφία (έκθεση με θέμα τον καπνικό σταθμό από τους Παναγιώτη Φτάρα και Νατάσα Τσολακίδου), κινηματογράφο (Γιώργος Κεραμιδιώτης) καθώς και αποτυπώσεις της Πιερίας και της Κατερίνης του 1960 τις οποίες θα παρουσιάσει ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαιωάννου).
Άποψή μας είναι πως η έμφαση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, στην υπεράσπιση των κοινών αγαθών καθώς και οι συλλογικές δράσεις μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων αδιεξόδων: πρώτα πρώτα με την ποσοτική μεγέθυνση της κοινωνίας των πολιτών εφόσον αυτές οι ομάδες εμφανίζουν συγκριτικά μεγάλο βαθμό αυτονομίας από το κράτος, τα κόμματα και την αγορά. Παράλληλα, παρόμοιες πρακτικές πιστεύουμε πως βοηθούν στην αναζωογόνηση της δημοκρατίας προτείνοντας μέσα από την ίδια τους τη δράση νέες μορφές οργάνωσης της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής.
Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεται ο καλόπιστος παρατηρητής, για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για την Κατερίνη, μια δράση της Εθελοντικής Ομάδας «ο τόπος μου» ανοιχτή στις καινοτομίες που χρειάζεται η πόλη μας.
Μικροϊστορικά του Αντώνη Κάλφα
antoniskalfas@yahoo.gr