Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18/05 στο Κέντρου Τεχνών Εννέα Μούσες (πρώην οικία Τσαλόπουλου), ενημερωτική συνέντευξη τύπου, αναφορικά με θέματα πολιτισμού, και τις δράσεις της Κίνησης «Φίλοι Μουσείου της Πόλης».
Αρχικά, ο κ. Γιάννης Ποικιλίδης ερευνητής τοπικής ιστορίας, κάνοντας τον απολογισμό του έργου τους, μίλησε για τις ενέργειες και προσπάθειες, με στόχο την προώθηση του πολιτισμού, στην πόλη της Κατερίνης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή παλιών και νέων καλλιτεχνών, αλλά και τις παρουσιάσεις βιβλίων ιστορικού περιεχομένου. Πονήματα, με φόντο την πολιτιστική κουλτούρα της Κατερίνης, αλλά και την προώθηση της ιδέας για την ίδρυση Μουσείου στην πόλη. Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου, και τον Πρόεδρο του Ο.Π.Π.Α.Π. Δήμου Κατερίνης Ιωάννη Νταντάμη, που στέκονται αρωγοί στο έργο, και την επικοινωνία του πολιτισμικού μηνύματος τους, στο σύνολο των δημοτών, ενώ πρόσθεσε και τις εποικοδομητικές επαφές του σωματείου με τη δημοτική αρχή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης, και στα μελλοντικά σχέδια της κίνησης, με το μήνυμα ελπίδας για μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων.
Στη συνέχεια, ο κ. Αντώνης Κάλφας, εκπαιδευτικός και ποιητής σχολίασε για την ύψιστη σημασία της δημιουργίας ενός μουσείου, ή μιας δημοτικής πινακοθήκης στην πόλη. Γεγονός στο οποίο επιβάλλεται να συμβάλει η εκάστοτε διοίκηση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που διαθέτει ο τόπος, για να γίνει ένα σημαντικό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τοπόσημο.
Ο κ. Άρης Κασιμίδης, εκπαιδευτικός, γνωστός από τη θητεία του στην προεδρία του Πολιτιστικού Συλλόγου Π. Σουμελά, επιβεβαίωσε επίσης τη σημαντικότητα της δημιουργίας ενός ανάλογου κέντρου για την πόλη, εξαίροντας το έργο των «Φίλων Μουσείου της Πόλης». Η προσπάθεια αυτή, μπορεί να καλύψει όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ένα συναισθηματικό και πολιτιστικό κενό», που υπάρχει και «βασανίζει» τις συνειδήσεις των πολιτών.
Τέλος, τα λόγια του κ. Γιάννη Ζαζόπουλου, μουσικού και τραγουδιστή, συνηγόρησαν στα προαναφερθέντα, ενώ έκανε ιδιαίτερο λόγο για τη συμβολή της τεχνολογίας στον τομέα της ιστορίας. Αφού, επιτακτική ανάγκη αποτελεί η καταγραφή, και μετάδοση της, στις επόμενες γενιές.
Συνοπτικά οι δράσεις όπως αναφέρθηκαν στη συνάντηση με τα ΜΜΕ
To Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε ως θέμα του φετινού εορτασμού για την «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» την «Αειφορία και την Ποιότητα Ζωής» θέλοντας να συνδέσει το ρόλο των μουσείων με την ανάγκη της ανάπτυξης δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην ποιότητα ζωής της παγκόσμιας κοινότητας. Διακηρύσσει ότι «μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας» μπορούν τα μουσεία να συμβάλλουν στο στόχο της «αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου». Εμείς όμως, καθώς δεν έχουμε ακόμη μουσείο στην πόλη μας, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την ενημερωτική αυτή συνάντηση και να ξεναγηθούμε το απόγευμα στο χώρο του πρώτου μουσειακού εγχειρήματος που έγινε πράξη στην πόλη μας και αφορά το «Μουσείο Logic Επιστήμης και Τεχνολογίας» του τοπικού Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Τον περασμένο Ιούλιο (3.7.2022) οργανώσαμε μια συναυλία λαϊκής και έντεχνης μουσικής στο ανοιχτό θέατρο του πάρκου με την πολύτιμη και αφιλοκερδή συμμετοχή παλιών και νέων καλλιτεχνών της πόλης μας. Ο σκοπός ήταν να επικοινωνήσουμε την παρουσία μας με όχημα τη μουσική και οδηγό την ομάδα των μουσικών η οποία αποτελεί πυλώνα και ιδρυτικό τμήμα της «Κίνησης». Το σύνθημα που υιοθετήσαμε τότε για τις ανάγκες της εκδήλωσης «Ένα Μουσείο για την Πόλη μας», καθιερώθηκε πλέον ως σταθερό αίτημα προς όλη την κοινότητα και τους θεσμούς της μέχρι να ζήσουμε την υλοποίησή του.
Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τη δημοτική μας αρχή, οδήγησαν την «Κίνηση» στην απόφαση να αποκτήσει νομική μορφή προκειμένου να εξυπηρετείται η ανάγκη της επίσημης συνομιλίας και συνεργασίας με τους φορείς του τόπου. Έτσι στις 2 Δεκεμβρίου ιδρύθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Φίλοι Μουσείου Κατερίνης» με βασικό σκοπό την «προώθηση της πρότασης για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη» με διάφορες ενέργειες και δράσεις.
Λίγο νωρίτερα όμως στις 15 Νοεμβρίου 2022 οργανώσαμε την παρουσίαση του βιβλίου της Δρ Ιστορίας Αιμιλίας Σαλβάνου Πώς μαθαίνουμε ιστορία χωρίς να τη διδαχθούμε προκειμένου να ενημερωθούμε για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους διαχέεται η ιστορική γνώση στην κοινότητα, πέραν της ακαδημαϊκής οδού, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και η μουσειακή εκπαίδευση.
Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκε από τον απελθόντα Πρόεδρο κ. Φάνη Τερζόπουλο, ο οποίος επίσης έδειξε το ενδιαφέρον του και τη συμπαράστασή του στο διάστημα της θητείας του, μια συνοπτική μορφή της πρότασης για την ίδρυση Μουσείου Πόλης με σκοπό να ακολουθήσει μια άλλη αναλυτικότερη και με την παρουσία των μελών της «Κίνησης».
Στη συνέχεια στις 28 Ιανουαρίου 2023 διοργανώσαμε την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Μουσεία πόλης στην Ελλάδα: Αναγκαιότητες, οράματα και προκλήσεις. Μια συζήτηση με αφορμή την Κίνηση Πολιτών για την ίδρυση Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη». Την ημερίδα πλαισίωσαν και τίμησαν με την παρουσία τους σπουδαίοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και επιστήμονες όπως η κ. Μάρλεν Μούλιου, Επικ. Καθηγήτρια Μουσειολογίας ΕΚΠΑ, η κ. Αίγλη Δημόγλου, Δρ Ιστορίας, προϊσταμένη Διεύθυνσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π Δήμου Βόλου, η κ. Ιουλία Πεντάζου, Επίκ. Καθηγήτρια Ανθρ. Επιστημών & Ψηφιακών Μέσων, Πανεπ. Θεσσαλίας, η κ. Μαρία Βλαχάκη, Ιστορικός, Δρ Ιστορικής και Μουσειακής Εκπαίδευσης, Πανεπ. Θεσσαλίας, ο κ. Νικόλαος Γραίκος, Δρ Ιστορίας Τέχνης ΑΠΘ, η κ. Μαρία Χρυσοχοΐδου, προΐστ. ΓΑΚ Ν.Πιερίας, και η κ. Βίκη Μανιάτη, Αρχιτέκτων, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ Πιερίας. Οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, μέρος των οποίων θα αποτελέσει περιεχόμενο μιας μελλοντικής έκδοσης, εμπλούτισαν τις γνώσεις μας γύρω από το θέμα προκαλώντας ταυτόχρονα έντονες συζητήσεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας.
Η επόμενη δράση των Φίλων του Μουσείου Πόλης αφορούσε μια ιστορική στιγμή της πόλης και συγκεκριμένα την εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κατερίνης με θέμα «Στην Κατερίνη της Κατοχής, μαρτυρίες και μνήμες από μια δύσκολη εποχή με αφορμή μια συναυλία κλασικής μουσικής του 1944». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στην επάνω αίθουσα του συνεδριακού μεγάρου με τη συνεργασία ομάδας εξαιρετικών μουσικών της πόλης και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τα επαινετικά σχόλια πολλών από τους παραβρισκόμενους.
Στις αρχές Μαΐου δεχθήκαμε μια πρόταση από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης να συμμετάσχουμε με παρουσίαση της «Κίνησης» και των δράσεών της στο πλαίσιο ενός project του σχολείου με θέμα: «Ο Τουρισμός στο Δήμο Κατερίνης: Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτική». Η εμπειρία από την παρουσία μας στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν απρόσμενα θετική καθώς τόσο η αποδοχή της πρότασης δημιουργίας ενός Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη όσο και το ενδιαφέρον που έδειξαν εκπαιδευόμενοι και καθηγητές μας πρόσφερε την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την πολύ δραστήρια διευθύντρια κ. Δριστά Χρυσαυγή για την ξεχωριστή φιλοξενία και το ζεστό κλίμα.
Πολύ σημαντικές υπήρξαν οι συναντήσεις μας τόσο στις 4 Απριλίου όσο και σήμερα 18 Μαΐου με την Αντιπεριφερειάρχη κυρία Σοφία Μαυρίδου, η οποία έδειξε έμπρακτα την πρόθεσή της να βοηθήσει στην επιτυχία του εγχειρήματος. Έτσι, με απόφασή της παραχωρήθηκαν γραφείο και καρέκλες για τις ανάγκες εξοπλισμού του γραφείου, σήμερα μας ανακοινώθηκε οτι εγκρίθηκε το αίτημά μας για την κάλυψη της δαπάνης ενημερωτικού εντύπου σχετικά με τις δράσεις της Κίνησης και τις προοπτικές της πρότασης για την ίδρυση Μουσείου Πόλης, ενώ η ίδια δεσμεύθηκε να βοηθήσει παντοιοτρόπως αξιοποιώντας το θεσμικό της ρόλο.
Για το κοντινό μέλλον σχεδιάζουμε την παρουσία μας στον δημοτικό συμβούλιο με μια αναλυτική πρόταση και τη διεκδίκηση μιας δεσμευτικής απάντησης, την παρουσίαση ενός βιβλίου στην αυλή του κτιρίου του «Κέντρου Τεχνών Εννέα Μούσες», την πραγματοποίηση μιας δράσης σε σχέση με το ρόλο που διαδραμάτισε ο Σταθμός και ο Σιδηρόδρομος στη σύγχρονη ιστορία της πόλης, έναν ιστορικό περίπατο στο Δημοτικό Κήπο (Κεντρικό Πάρκο) και το πιο μεγαλεπήβολο εγχείρημα, τη διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Πρόσφυγες στην Πιερία» στις αρχές Δεκεμβρίου. Αν και υπάρχουν και άλλες πολλές σκέψεις για πρωτότυπες μελλοντικές δράσεις θα περιοριστούμε, όπως έχουμε δεσμευθεί, μόνο σε όσα έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την υλοποίησή τους.