Μια ξεχωριστή βραδιά βιβλιοπαρουσίασης με βαθύτατα διδακτικό περιεχόμενο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Ιουνίου στο βιβλιοπωλείο «Νέστωρ» στην Κατερίνη, με καλεσμένο τον ψυχοθεραπευτή κ. Γιώργο Γιαννούση και θέμα το βιβλίο του με τίτλο «Don’t Panic: Αιτίες και θεραπεία των Κρίσεων Πανικού». Το κοινό που είχε την ευκαιρία να απολαύσει την εκδήλωση στο φιλόξενο και γραφικό εντευκτήριο του βιβλιοπωλείου, γνώρισε το βιβλίο – αλλά και περισσότερο τον άνθρωπο πίσω από αυτό – μέσα σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς σύνδεσης, ανθρωπιάς και επιστημονικής ματιάς.
Φίλοι και Συνοδοιπόροι σε μια συζήτηση συνειδητοποίησης και ανακάλυψης
Τον συγγραφέα προλόγισαν και τίμησαν με τις τοποθετήσεις τους τρεις αγαπημένοι του φίλοι και συνεργάτες: ο κος. Κωνσταντίνος Αϊβαζόγλου, επαγγελματίας σεφ, ο κος. Όμηρος Ξενίδης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Φιλόλογος, και η κα. Κατερίνα Χλωροκώστα, ψυχοθεραπεύτρια και δραματοθεραπεύτρια.
Σύντομη αλλά ιδιαίτερα περιεκτική ήταν η εισαγωγή του κ. Αϊβάζογλου, ο οποίος μιλώντας περισσότερο μέσα από τα βιώματά του και την εμπειρία του στις συνθήκες καθημερινής πίεσης, επισήμανε σχετικά με τον Πανικό: «Μιλάμε για το πριν και το μετά μιας αγχώδους διαταραχής. Έστω υποσυνείδητα καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμα και πριν διαγνωσθούμε με μια αγχώδη διαταραχή.»
Η ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Χλωροκώστα εστίασε στην ιδιαίτερη εικόνα και προσέγγιση του βιβλίου, επαινώντας τον συγγραφέα, που κατάφερε να επικοινωνήσει το μήνυμά του με άμεσο, απλό, δοτικό και καθαρό τρόπο, διατηρώντας ωστόσο την αρτιότητα και την πολύπλευρη τεκμηρίωση ενός επιστημονικού συγγράμματος.
“Το βιβλίο αυτό σου ταιριάζει Γιώργο”, ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει αστειευόμενος ο ίδιος: «Που να δεις το επόμενο!».
Μίλησε ακόμη για τον «χωμάτινο θεραπευτή» – τον άνθρωπο πίσω από τον επαγγελματία. Τον Γιώργο Γιαννούση, τον συστημικό θεραπευτή, του οποίου η σκέψη αγκαλιάζει τα ανθρώπινα συστήματα. Σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η κρίση του άγχους και ο πανικός είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία, την κοινωνική συνθήκη, ακόμα και την πολιτική κατάσταση που βιώνει ο άνθρωπος κατά την περίοδο του προβλήματος.»
Εξαιρετικά συγκινητικά ήταν τα λόγια της για την απώλεια: «Οι κρίσεις πανικού εμπεριέχουν ένα βίωμα πένθους και απώλειας. Χάνεις την αίσθηση της ξεγνοιασιάς και της αφέλειας και η ταυτότητα του ανθρώπου πλήττεται και αποδομείται. Μέσα από τη θεραπεία στη συνέχεια η ταυτότητα επαναδομείται με μικρά και σταθερά βήματα.»
Ο κ. Όμηρος Ξενίδης έδωσε έναν φιλοσοφικό και μυθολογικό τόνο στην παρουσίασή του με την τοποθέτησή του με τίτλο «Μια κάθοδος στα βάθη του φόβου». Μέσα από την ιστορία του θεού Πάνα -τον οποίο έθεσε ως σύμβολο που έσπερνε τον πανικό – μίλησε για τον τρόπο που οι φωνές μετατρέπονται σε ανησυχία και τελικά άγχος, καθώς και για την υπέρβαση του φόβου στην οποία οδηγεί μια κρίση άγχους, τον άνθρωπο. «Η κρίση πανικού μας αναγκάζει να γνωρίσουμε μια άλλη πλευρά του εαυτού μας που δεν γνωρίζαμε μέχρι τότε.», ανέφερε σχετικά.
Κατέληξε με ένα απόσπασμα από το βιβλίο που χαράχθηκε στην μνήμη του: «Ο Πανικός και τα κωδικοποιημένα μηνύματα που κουβαλούν τα σημάδια του, λειτουργούν ως καύσιμο που γεμίζει τις άδειες δεξαμενές του μαντρωμένου ανθρώπου και του δίνουν την ώθηση να επανεργοποιήσει τις επιθυμίες του και να επενδύσει στη ζωή του με νέα νοήματα.»
Γιώργος Γιαννούσης: “Μην Πανικοβάλεσαι”
Ο κ. Γιαννούσης ευχαρίστησε τους τρεις φίλους και συνοδοιπόρους του, οι οποίοι με τις ιστορίες και τις σκέψεις τους ανέδειξαν το βάθος του βιβλίου του και μίλησε μέσα από παραδείγματα βγαλμένα από την καθημερινότητά του, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το άγχος οι άνθρωποι, στον σύγχρονο, ταχύρρυθμο τρόπο ζωής. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Θέλουν να περιγράψουν κυρίως αυτά που νιώθουν.»
Εξήγησε πως ένα από τα βασικότερα ζητήματα που δημιουργούν τον πανικό είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται τον θυμό τους. Ο τρόπος που διαχειρίζονται αυτό το πρωτόλειο συναίσθημα και το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε Πανικό.
Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος και σωστότερος τρόπος να διαχειριστώ τον θυμό μου;
«Είναι να καταφέρεις να γίνεις επεξηγηματικός. Ο θυμός να σε βάλει σε μία διαδικασία να εμβαθύνεις μέσα σου και να αναγνωρίσεις ποιος είσαι. Και όσο περισσότερο αναγνωρίσεις ποιος είσαι εσύ, τόσο περισσότερο έχεις επιχειρήματα, να το πεις και στον άλλον.»
Μίλησε ακόμη για την καθημερινή συνύπαρξη της ηδονής και της οδύνης και για τον ακρωτηριασμό των συναισθημάτων στον σύγχρονο κόσμο: «Είναι σημαντικό να κατανοούμε τον πόνο, γιατί ο πόνος είναι η αφετηρία της θεραπείας. Τότε δημιουργούνται δυνάμεις και ενεργοποιούνται συστήματα για να θεραπεύσουν την πληγή του ανθρώπου.»
Κλείνοντας, έδωσε ένα ηχηρό και ήρεμο μήνυμα για τις ψυχικές μεταβάσεις των ανθρώπων, στην ζωή:
«Να βιαζόμαστε μόνο αν έχουμε να φτάσουμε κάπου. Να μην βιαζόμαστε να φύγουμε.»
Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε διάλογος με το κοινό, ενώ ο συγγραφέας υπέγραψε βιβλία και φωτογραφήθηκε με παρευρισκόμενους, ολοκληρώνοντας μια ζεστή, βαθιά και ουσιαστική βραδιά που ανέδειξε πως το βίωμα, η επιστήμη και η ψυχή μπορούν να συνυπάρξουν δημιουργικά και θεραπευτικά.