Μια ακόμα εκδήλωση ενόψει των ευρωεκλογών διοργάνωσε η Νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ Πιερίας με θέμα ένα φλέγον ζήτημα το δημογραφικό, που έλαβε χώρα στην Κατερίνη στο συνεδριακό κέντρο της πόλης υπό τον συντονισμό του γραμματέα της Δημήτρη Λιόλιο.
Το απόγευμα της Παρασκευής 10 του Μάη οι ομιλητές, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής από την Κατερίνη Χρήστος Στεφόπουλος, η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μπουτζέτη και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Γιάννης Μανιάτης ανέλυσαν σε μια γεμάτη αίθουσα το σημαντικό πρόβλημα της Ευρώπης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ καθώς και απλά μέλη του κόμματος.
Ανάμεσα σε αυτούς στην εκδήλωση βρέθηκαν οι Χρήστος Παπαστεργίου υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΠΑΣΟΚ, Μ. Μίχου ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιόλιος, ο Κ. Κιτιξής, ο Γ. Καλαμάτας, ο Σ. Οφείδης και άλλοι που πήραν μέρος στην ανοιχτή συζήτηση.
Το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Η Ευρώπη λέγεται γηραιά ήπειρος και συμβαίνει τώρα με την αύξηση των ορίων ηλικίας να γίνεται και πραγματικότητα γηραιά ήπειρος. Οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα όρια ζωής έχουν αυξηθεί παράλληλα όμως οι γεννήσεις στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης τείνουν να μειωθούν.
Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που θα πρέπει να τα δούμε αναλυτικά έτσι ώστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στις αιτίες του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, ώστε να δώσουμε λύσεις. Οι λύσεις που θα πρέπει να δοθούν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναινετικής προσπάθειας. Θα πρέπει να το δουν επιτακτικά όλα τα έθνη, θα πρέπει να το δει πολύ σοβαρά η ευρωπαϊκή ένωση έτσι ώστε να μπορέσουμε αυτό το θέμα που λέγεται δημογραφικό τις επόμενες δεκαετίες να το αντιμετωπίσουμε, σε ένα βαθμό γιατί κατά την γνώμη μου νομίζω ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Θα έλεγα ότι το κυρίως ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και είναι η βάση του προβλήματος του δημογραφικού είναι η αλλαγή της όλης φιλοσοφίας του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης. Η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες έχει χάσει θεμελιώδη χαρακτηριστικά, αυτά που την χαρακτήρισαν ως κοινωνική Ευρώπη τόνισε κατά την ομιλία του ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής από την Κατερίνη Χρήστος Στεφόπουλος.
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την προοπτική για την ευημερία της χώρας μας. Η μείωση του πληθυσμού απείλησε βάθος χρόνου την χώρας μας, τα στοιχεία είναι δυστυχώς δραματικά, προβλέπεται δραματική μείωση του πληθυσμού έως και 1,5 εκατομμύριο έως το 2050, οι γεννήσεις για το 2030 ήταν λιγότερες από ποτέ μόλις 73.000. το 2022 είχαμε τριπλάσιους θανάτους από τις γεννήσεις και αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα το 1/3 του πλυθησμού μας θα είναι άτομα άνω των 65 ετών.
Στην Πιερία τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα πράγματα είναι κάπως χειρότερα 1856 θάνατοι καταγράφηκαν και μόλις 760 γεννήσεις για το 2022, οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι.
Το δημογραφικό όμως δεν είναι μόνο αριθμοί είναι ένα ζήτημα, που αφορά πλέον ορατά την γενιά μας, που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής μας και τις αποφάσεις μας, ανάμεσα στα στοιχεία είδα ότι τα τελευταία 40 χρόνια η μέση ηλικία απόκτησης τέκνων έχει ανέβει μια δεκαετία πάνω, μεταφέρθηκε από την ηλικία 20-30 στην δεκαετία 30-40 και διαπίστωσα ότι το στοιχείο αυτό μου είναι γνώριμο.
Ότι το βλέπω στον περίγυρο των συνομηλίκων μου, ότι οι περισσότερα δεν έχουν προχωρήσει στην απόκτηση οικογένειας και δεν με εκπλήσσει καθόλου διότι γνωρίζω πιο είναι το πλαίσιο σήμερα, γνωρίζω ποια είναι όσα μας ανησυχούν.
Τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες έχουν συμβεί δομικές μεταβολές στην Ελληνική κοινωνία με την πιο ενεργή συμμετοχή των γυναικών στην εργασία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενοχοποιούμε αυτές τις αλλαγές με το δημογραφικό πρόβλημα. Αλλά ζητούμενο είναι να προσαρμοστούμε αποτελεσματικά σε αυτές. Αυτό δεν το έχουμε πετύχει, δεν έχουμε δημιουργήσει μετά την πολυετή κρίση που έπληξε καίρια τον θεσμό της οικογένειας συνθήκες πρόσφορες ώστε η οικογένεια να αποτελεί μέρος της προσωπικής εξέλιξης και να μην υπάρχει ο φόβος ότι την καταστέλλει.
Με υψηλή ανεργία τα προηγούμενα χρόνια που έφτασε ως 28% στην καρδία της οικονομικής κρίσης, αλλά και με ελαστικές μορφές εργασίας να κυριαρχούν μέχρι σήμερα, με χαμηλούς μισθούς, υψηλό κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να είναι η δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη με χειρότερη μόνο της Βουλγαρίας, με το 1/3 του πληθυσμού να δαπανά άνω του 40% του εισοδήματος του για έξοδα στέγαση ποσοστό τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το πλαίσιο δεν το λες και ενθαρρυντικό. Τόνισε η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μπουτζέτη.
Ο 3ος ομιλητής υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο πρώην Υπουργός Γιάννης Μανιάτης ευχαρίστησε την νομαρχιακή και τον γραμματέα της για την πρωτοβουλία να βρεθούνε σήμερα στην Κατερίνη κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές και στο δημογραφικό. Τόνισε ότι το πρόβλημα του δημογραφικού είναι υπαρξιακό δεν αφορά ούτε την σημερινή κυβέρνηση η την προηγουμένη, ούτε την επόμενη, αφορά τον ελληνισμό, αφορά την ύπαρξη και την επιβίωση του ελληνισμού.
Για να ξέρουμε που βαδίζουμε και γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής τόνισε ότι το δημογραφικό είναι πανευρωπαϊκό η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία την Φινλανδία και την Ιταλία είναι στις 5 χειρότερες δημογραφικά χώρες του κόσμου. Άρα η Ευρώπη παρά είναι γηραιά ήπειρος.
Έχουμε βαθιά ανάγκη για εθνικές πολιτικές να ασκήσουμε για το δημογραφικό αλλά κυρίως να ασκήσουμε και ευρωπαϊκές πολιτικές που είναι απούσες Τουλάχιστον μέχρι αυτήν την στιγμή και ένα από τα στοιχεία που θα έχει το επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα είναι και η άσκηση τέτοιων οριζόντιων πολιτικών για το δημογραφικό.
Στις ευρωεκλογές αναφέρθηκε και στο πόσο σημαντικές είναι, στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφασίζεται η νομοθεσία του 80% της ζωής μας και το υπόλοιπο 20% που απομένει αποφασίζεται στην βουλή των Ελλήνων. Στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όχι μόνο αποφασίζεται το 80% της ζωή μας αλλά ταυτόχρονα αποφασίζεται και 4-5 χρόνια πριν εμείς το πάρουμε χαμπάρι αλλά ταυτόχρονα έρχεται να νομοθετηθεί στην ελληνική βουλή εκ των υστέρων.
Οι Ευρωπαϊκές εκλογές είναι πιο σημαντικές από τις εθνικές εκλογές και είναι γιατί αποφασίζουν για πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που αποφασίζουν στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Στο εθνικό μας κοινοβούλιο αποφασίζουν 300 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό στέλνουμε μόνο 21 Ευρωβουλευτές φανταστείτε δηλαδή για το 80% της ζωής μας να αποφασίζουν μόνο 21 άνθρωποι και για το 20% 300. Εάν μια φορά πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για το ποιους βουλευτές εκλέγουμε στο εθνικό μας κοινοβούλιο, για το Ευρωπαϊκό θα πρέπει να είμαστε 100 φορές πιο απαιτητικοί και θα πρέπει να είμαστε 100 φορές περισσότερο πεισμένοι ότι θα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε.
Η επόμενη πενταετία θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων πολλών δεκαετιών, διότι δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις που δεν τις είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες.