Η Τ.Ο. Πιερίας του ΚΚΕ τίμησε τα 51 χρόνια από τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και προχώρησε σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία, την Κυριακή 17 Νοέμβρη, ώρα 19:00 στον Πεζόδρομο της Κατερίνης.
Ο γραμματέας της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ Αντώνης Παπαδόπουλος δήλωσε στο «Ολύμπιο Βήμα»
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ 17η Νοέμβρη για να τιμήσουμε την 51ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η συγκέντρωση είναι του ΚΚΕ σε συνεργασία με την ΚΝΕ. Εμπνεόμαστε από τα συνθήματα του τότε, το σύνθημα έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ και ψωμί, παιδεία, ελευθερία, είναι επίκαιρα όσο ποτέ και καλούμε τον λαό της Πιερίας και την Κατερίνης να παλέψει , να βάλει στο προσκήνιο τις σύγχρονές ανάγκες του να διεκδικήσει, για να κερδίσει αυτά που σήμερα έχει ανάγκη».
Το μήνυμα του ΚΚΕ που αναγνώστηκε στην ομιλία στο Σιντριβάνι – Πλατάνι του Πεζόδρομου Κατερίνης
Τιμάμε τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και αντλούμε δύναμη από τα συνθήματά του “ψωμί-παιδεία-ελευθερία”, “έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ”, που παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ στον αγώνα για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και την απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.Το ΚΚΕ είναι περήφανο για το γεγονός ότι τα μέλη και τα στελέχη του, τα μέλη της ΚΝΕ που ιδρύθηκε εκείνα τα χρόνια, μέσα στην παρανομία, αφιέρωσαν όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια οργάνωσης της αντιδικτατορικής πάλης, σε συνθήκες βάναυσης κρατικής καταστολής, με κόπο, υπομονή και μεγάλες θυσίες, παρότι η δικτατορία της 21ης Απρίλη βρήκε το Κόμμα οργανωτικά και ιδεολογικά-πολιτικά ανέτοιμο.
όπως αποδεικνύει και η τεράστια συμμετοχή λαού και νεολαίας στην αντιιμπεριαλιστική πορεία που πραγματοποιείται εδώ και 50 χρόνια προς την Αμερικανική Πρεσβεία, το αιματοβαμμένο σύμβολο των δολοφονικών συμμάχων της Χούντας και των μετέπειτα κυβερνήσεων. Το Πολυτεχνείο βάθυνε τα ρήγματα στους κόλπους της δικτατορίας, ενταφίασε οριστικά τα σχέδια της λεγόμενης “φιλελευθεροποίησής” της και την απονομιμοποίησε στη συνείδηση ευρύτερων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, που δεν συμμετείχαν έως τότε στο αντιδικτατορικό κίνημα. Μαζί με το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή, επιτάχυνε την πτώση της. Τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», που κοσμούσαν τις πύλες του Πολυτεχνείου, στη διάρκεια του τριήμερου ξεσηκωμού, είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ
Σήμερα που οι αντιπαραθέσεις για την διεθνή πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στο ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο από τη μία και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό από την άλλη, έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού “τόξου”, έχει αναδειχθεί σε “προκεχωρημένο φυλάκιο” των σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Είναι από άκρη σε άκρη γεμάτη από αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις που παίζουν κομβικό ρόλο στους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ενώ μονάδες και εξοπλισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, δήθεν για την “άμυνα της χώρας”, αποστέλλονται διαρκώς εκτός συνόρων.
Η τραγωδία της Κύπρου, η τουρκική επέμβαση και η συνεχιζόμενη Κατοχή, απέδειξαν τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των εκμεταλλευτών.
Επίκαιρο παραμένει και το σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα για σύγχρονα εργατικά-λαΐκά δικαιώματα, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Άλλωστε, και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι γέννημα των ίδιων των νομοτελειών και αντιθέσεων του καπιταλιστικού συστήματος, της επιδίωξης του κέρδους που διαπερνά κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.
Τη στιγμή που τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων, των ενεργειακών ομίλων, των τραπεζών κ.ο.κ. σημειώνουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες “στενάζουν” στο σούπερ μάρκετ, δυσκολεύονται να ζεστάνουν το σπίτι τους, να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδα που απαιτούνται για την εκπαίδευση των παιδιών τους.
Οι νέοι άνθρωποι ζουν μέσα σε μια διαρκή αβεβαιότητα, αντιμετωπίζουν την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και την προσαρμογή της στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, αδυνατούν να επιλύσουν το πρόβλημα της στέγης, να σχεδιάσουν το αύριο και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Αυτή είναι και η πιο “ασφυκτική” μορφή ανελευθερίας, που συνοδεύεται από την κρατική καταστολή, όταν δεν αποδίδει η προσπάθεια παραπλάνησης και ενσωμάτωσης.
Αν και μεσολάβησε μισός αιώνας από την πτώση της δικτατορίας, που ήταν γεμάτος από νέα επιστημονικά-τεχνικά επιτεύγματα, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, που είναι πέρα για πέρα ρεαλιστική, “σκοντάφτει” στο γεγονός ότι μια χούφτα εκμεταλλευτών, οι καπιταλιστές, εξακολουθούν να κατέχουν την ιδιοκτησία των σύγχρονων μέσων παραγωγής, την οργάνωση της παραγωγής και γενικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.