Στη 10ετία του 70 και του 80, το Μέγαρο Παπαγεωργίου η “Το Κρόνιο” της δεκαετίας του 70, ήταν το ακριβότερο και το πιο εντυπωσιακό κτίριο της Κατερίνης, το μόνο πολυώροφο που έσφυζε από ζωή.
Σήμερα είναι εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης.
Σπασμένα παράθυρα με κίνδυνο να πέσουν κοσμούν την προθήκη του Μπάουχαους τεχνοτροπίας κτίριο Παπαγεωργίου, τους αρχιτέκτονες του οποίου δεν γνωρίζουμε αλλά σίγουρα έχουν επηρεαστεί από τη γερμανική τεχνοτροπία του μεσοπολέμου .
Η σημερινή του κατάσταση δεν περιποιεί τιμή για την πόλη και τους κατοίκους της. Τα επιχρίσματα στέκονται μετέωρα με ορατό τον κίνδυνο για τους διερχόμενους, αλλά και σε ορισμένα σημεία τελείως διαβρωμένα και αποκαλύπτουν τα μπετά.
Κάποιες προηγούμενες παρεμβάσεις με την απομάκρυνση των πινακίδων σίγουρα υπήρξαν σωτήριες. Όμως οι εγκαταλελειμμένες σιδηροκατασκευές και φωτιστικά πρέπει να τύχουν φροντίδας.
Ο τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός Γιώργος Παπανικολάου δίνει τις δικές του απαντήσεις στο ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ:
Το κτήριο Παπαγεωργίου χτίστηκε το 1964, δεν είναι επικίνδυνο από πλευράς στατικής επάρκειας του. Η στατική επάρκεια ενός κτηρίου είναι ολόκληρη μηχανική επιστήμη, οι κίνδυνοι υπάρχουν μόνο από τα επιχρίσματα, από τους σοβάδες, λόγο της μη συντήρησης του κτηρίου και κυρίως διαρροής λόγο των καιρικών συνθηκών από βροχές με αποτέλεσμα να γίνεται καθαίρεση των διαβρεχόντων επιφανειών, υπάρχει εκεί ο κίνδυνος να πέσει ένας σοβάς πάνω σε ένα κεφάλι.
Θέμα στατικής επάρκειας του κτηρίου δεν τίθεται, καθώς το συγκεκριμένο κτήριο έχει και υπόγειο και παρόμοια κτήρια είναι πολύ δυνατά σε σχέση με τα άλλα που έχουν επιφανειακή θεμελίωση.
Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί;
Οι ιδιοκτήτες του κτηρίου έχουν πουλήσει ένα προς ένα αρκετά κομμάτια του «Παπαγεωργίου». Οι ιδιοκτήτες δεν είναι πολλοί, ωστόσο πολλοί είναι στα ισόγεια καταστήματα και αυτή είναι μια από τις δυσκολίες για την οποία δεν μπορεί το κτήριο να προσελκύσει έναν επενδυτή ώστε να αξιοποιηθεί λόγω της θέσης που έχει.
Ένα ακόμα πρόβλημα τονίζει ο τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός κ. Παπανικολάου είναι το υγειονομικό θέμα που έχει να κάνει με τις τουαλέτες του κτηρίου, που πρέπει να γίνουν σε κάθε γραφείο καθώς όπως τονίζει:
«Το κτήριο χτίστηκε με παλιά μεγέθη, η Κατερίνη ήταν μια μικρή πόλη και σε κάθε όροφο έχει στις δύο άκρες από μία τουαλέτα. Με τις σημερινές απαιτήσεις για να νοικιάσει κάποιος ένα γραφείο θέλει ατομική τουαλέτα. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν αποχετεύσεις οι οποίες καταλήγουν στο ισόγειο, το οποίο ανήκει σε πολλούς ιδιοκτήτες, είναι μεγάλης αξίας και κανείς δεν επιτρέπει να περάσουν από εκεί σωλήνες και να χαθεί ένα μέρος από την επιφάνεια του καταστήματος του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία του κτηρίου αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου»
Το 2019 το μέγαρο Παπαγεωργίου απασχολεί μετά από χρόνια τον Δήμο Κατερίνης
Το 2019 ο δήμος Κατερίνης έκανε άρση των μέτρων σε βάρος των ιδιοκτητών του μεγάρου Παπαγεωργίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς μετά από έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, του τμήματος Δόμησης και Ελέγχου κατασκευών του Δήμου Κατερίνης, το οποίο εστάλη στο Πταισματοδικείο Κατερίνης, έγινε απαραίτητη η απομάκρυνση πινακίδων και άλλων υλικών, που αποτελούσαν κίνδυνο για τους περαστικούς, από το Μέγαρο Παπαγεωργίου, στην Πλατεία Ελευθερίας.