Πενταετής Πρόβλεψη 2025-2030: Ανησυχητική Εικόνα Ακραίων Καιρικών Φαινομένων και Εντεινόμενης Ζέστης
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν ή να προσεγγίσουν επίπεδα ρεκόρ τα επόμενα πέντε χρόνια (2025-2030). Αυτή η κλιματική κλιμάκωση προβλέπεται να οδηγήσει σε πιο έντονα και θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, πλημμύρες και ισχυρές καταιγίδες.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι υπάρχει 70% πιθανότητα η υπερθέρμανση του πλανήτη να υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα εντός της πενταετίας, ένα κατώφλι που, αν ξεπεραστεί, αυξάνει δραματικά τους κινδύνους για μη αναστρέψιμες κλιματικές αλλαγές. Το λιώσιμο των παγετώνων και των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική, που ήδη επιταχύνεται, θα μπορούσε να φτάσει σε σημεία καμπής, οδηγώντας σε σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με καταστροφικές συνέπειες για παράκτιες περιοχές και νησιωτικά κράτη.
Επιπλέον, υπάρχει 80% πιθανότητα τουλάχιστον μία χρονιά εντός της πενταετίας να καταγραφεί ως η θερμότερη στην ιστορία. Για πρώτη φορά, η έκθεση αναφέρει μια μικρή (1%) αλλά υπαρκτή πιθανότητα μία χρονιά να φτάσει ή να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης, ένα σενάριο που πριν από μια δεκαετία θεωρούνταν απίθανο. «Η πιθανότητα αυτή, αν και μικρή, είναι σημαντική και δείχνει την επιταχυνόμενη κλιματική κρίση», σημειώνουν οι επιστήμονες.
Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του WMO, Κο Μπάρετ, δήλωσε: «Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί. Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ένδειξη βελτίωσης, με σοβαρές επιπτώσεις για τις οικονομίες, την καθημερινότητα, τα οικοσυστήματα και τον πλανήτη μας».
Η υπερθέρμανση των 1,5°C φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στην παραβίαση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, που στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2°C μακροπρόθεσμα. Αν και ένα μεμονωμένο έτος υπέρβασης δεν παραβιάζει τη συμφωνία, αποτελεί ανησυχητικό ορόσημο, ιδιαίτερα για μικρά νησιωτικά κράτη που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η Αρκτική, σύμφωνα με την έκθεση, θερμαίνεται με ρυθμούς έως και 3,5 φορές ταχύτερους από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά τον πολικό χειμώνα, επιδεινώνοντας το λιώσιμο των πάγων και τις κλιματικές αλλαγές. Κάθε επιπλέον κλάσμα βαθμού εντείνει τη συχνότητα και την ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι τυφώνες, όπως ο Helene το 2024, που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες.
Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού σε ετήσια βάση. Η έκθεση βασίζεται σε 200+ προβλέψεις από 15 επιστημονικά ινστιτούτα παγκοσμίως, με αποδεδειγμένη ακρίβεια σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και η ακρίβεια μειώνεται σε περιφερειακό επίπεδο.
Η έκθεση καλεί σε επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενίσχυσης των μέτρων προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές. Επιπλέον, τονίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.